Wpis

piątek, 08 stycznia 2016

Tarte flambee (flamkuchen)

Tarte flambee to rodzaj pieczywa popularny w Niemczech, Austrii i Francji. W wolnym tłumaczeniu nazwa "tarte flambee" oznacza płonącą tartę. Według legendy francuscy piekarze wkładali ją do pieca by sprawdzić czy posiada odpowiednią temperaturę do wypieku chleba. Gdy ciasto wyglądało jakby się paliło, był to znak, że piec jest odpowiednio rozgrzany. Zainspirowałam się dzisiaj przepisem z książki "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego. Pan Piotr sugeruje, by piec tartę w 250 stopniach C, ja jednak piekłam w 200°C, przez połowę czasu pod przykryciem, gdyż nie chciałam by cebulka za bardzo się przypaliła. Polecam te tarty jako świetną przekąskę zarówno na ciepło i na zimno. Przepis podaję z moimi zmianami.

Tarte flambee

/8 sztuk/

ciasto

  • 10 g drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
  • 0,5 łyżeczki soli

farsz

  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200 g śmietany 12%
  • 150 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 150 g wędzonego boczku (jeśli mamy ochotę możemy częściowo zastąpić szynką)
  • sól, pieprz

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę wymieszać z solą, a następnie dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać przed ok 5 minut. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 12-24 godziny (uwaga! Miska powinna być dwa razy większa od ciasta, gdyż przez noc ciasto urośnie).

Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, lekko zagnieść, odłożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny by się ogrzało.

W tym czasie obrać cebulę i pokroić na półksiężyce. Podsmażyć przez 2 minuty na maśle.

Śmietanę i serek wymieszać na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto pokroić na 8 części i pozostawić na 1 godzinę, by podrosło. Następnie każdy kawałek cienko rozwałkować, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować równomiernie serkiem wymieszanym ze śmietaną, posypać cebulą oraz pokrojonym na kawałki boczkiem.

Włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. W połowie pieczenia można przykryć papierem do pieczenia (jeśli cebulka zacznie się zanadto rumienić). Podawać na ciepło lub zimno.

tarfe flambee

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 08 stycznia 2016 07:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Olena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/01/09 10:19:13:

    Wygląda smakowicie :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/09 11:19:36:

    Dziękuję :)

  • therose napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/11 12:48:54:

    Super to wygląda :)

  • tomasz_aif napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/13 10:57:06:

    Wygląd ma bardzo ciekawy :) sprawdzimy jak ze smakiem.

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/13 13:32:11:

    Miałam okazję jeść ją kilka lat temu w Niemczech (na Badenii) ... zakochałam się w niej:). Próbowałam kiedyś jakiegoś przepisu, ale nie smakowało jak trzeba ... Twój na pewno zostanie wypróbowany:)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/16 10:11:29:

    Jolanto mam nadzieję, że spełni oczekiwania :) daj znać jak wypada porównanie :)

    Tomaszu cieszę się, że przepis zachęcił do wypróbowania. Chętnie poznam opinię :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne