Wpis

poniedziałek, 09 listopada 2015

Tarta czekoladowo-kajmakowa bez pieczenia

Na dworze powoli kończy się złota jesień i coraz częściej jest szaro buro, wietrznie, czy też zimo. Żeby poprawić sobie humor wystarczy trochę czekolady. Dzisiaj pomysł na tartę bez pieczenia, której kawałek zaspokoi chęć na słodycze, a i poprawi nastrój.

Tarta czekoladowo - kajmakowa bez pieczenia

/przepis własny; tortownica o średnicy 26 cm/

tarta czekoladowa bez pieczenia

spód

  • 250 g herbatników maślanych, zmielone lub drobno pokruszone
  • 100 g masła, rozpuszczone
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 5 łyżek ciepłej wody (ilość zależy od ciastek)

Pokruszone herbatniki zmieszać z miodem i rozpuszczonym masłem. Następnie dodajemy tyle wody, by powstała lekko lepiąca masa (ja dałam 5 łyżek, jednak ilość zależy od suchości ciastek). Masę wykładamy na blaszkę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.

warstwa nr 1 - kajmakowa

  • 400 g masy krówkowej kajmakowej
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Masę i śmietankę podgrzewamy w garnku, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa, bez grudek cukru (nie musi się gotować, wystarczy pozbyć się ewentualnych grudek). Wykładamy masę na spód tarty i wkładamy do lodówki.

tarta czekoladowa bez pieczenia

warstwa nr 2 - ganache czekoladowe

  • 90 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej/deserowej czekolady

Śmietankę podgrzewamy w garnku. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili należy zacząć mieszać masę aż do połączenia składników i powstania gładkiej masy. Ganache wykładamy delikatni na spód kajmakowy.

Ja dodatkowo posypałam wierzch płatkami czekoladowymi.

Całą tartę wkładamy do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Oczywiście tarta nadaje się od razu do jedzenia, jednak po spędzeniu kilku godzin w lodówce robi się bardziej "zwięzła" (kajmak i czekolada robią się twardsze).

tarta czekoladowa bez pieczenia

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 09 listopada 2015 07:45

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Grażyna napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/11/14 15:41:23:

    Wspaniała, ja bym zjadła i " rozwiązłą " czy jak tak się nazywa zanim stanie się zwięzała :) Zapisuję do zrobienia :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/15 11:42:38:

    i zwięzła i rozwiązła jest fajna ;) tylko jak nieco ustabilizują się składniki (zrobią się twardsze), to jednak ładniej wygląda na talerzu :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne