Wpis

środa, 07 października 2015

KONKURS Dolce vita według Davida Rocco

W dniu dzisiejszym swoją premierę na kanale Nat Geo People ma program "Dolce vita według Davida Rocco". David jest kanadyjskim kucharzem, który w ojczyźnie swoich przodków sprawdza czym jest włoskie dolce vita. To program pełen radości, pasji, włoskich smaków, malowniczych krajobrazów...w sam raz by przeciwdziałać jesiennej chandrze! :) Już dziś od 22.00 (powtórki w czwartki o 10.00, piątki o 15.00, sobotę o 18.00) możecie przenieść się do Toskanii na kolację dla 1500 kibiców wyścigów konnych, gdzie David poda m.in. wieprzowinę w migdałach. Tego samego dnia możecie dowiedzieć się czym są włoskie pici. A w kolejnym tygodniu zobaczycie odcinek poświęcony włoskim lodom, w bardzo nietypowym wydaniu oraz sprawdzicie czy da się połączyć kuchnię włoską z tradycją...indyjską! Ale ciiii nie będę zdradzać Wam za dużo szczegółów :) Dla ciekawskich pozostałe informacje o programie oraz potrawach podawanych i odkrywanych przez Davida zamieszczono tutaj: KLIK. Zapraszam do spędzenia dzisiejszego wieczoru z kubkiem ciepłej herbatki i Davidem :)

david rocco

nat geo people

Konkurs

Z okazji premiery programu przygotowałam dla Was konkurs.

Zadanie konkursowe:

W nowej serii „Dolce vita według Davida Rocco” jej gospodarz próbuje sprawdzić, co znaczy prawdziwe dolce vita po toskańsku. Zobacz jak to robi i w kilku słowach opisz z jakim smakiem lub aromatem kojarzą Ci się miejsca odwiedzane przez Davida (Włochy/Toskania)? Serię „Dolce vita według Davida Rocco” można oglądać na kanale Nat Geo People w środy od 22:00.  (powtórki w czwartki o 10.00, piątki o 15.00, sobotę o 18.00. Fragmenty programów możecie zobaczyć na Nat Geo People)

Ci z Was, którzy nie mają dostępu do kanału mogą obejrzeć fragmenty programu na oficjalnej stronie Nat Geo People. Tutaj możecie obejrzeć jeden z filmików: KLIK.

Dwie najciekawsze historie/odpowiedzi zostaną nagrodzone zestawem: kubek termiczny od Nat Geo People i album/książka kucharska dla dzieci „A year around Fun Food Adventure”

Biorąc udział w konkursie oświadczacie, że akceptujecie poniższy regulamin konkursu.

Regulamin konkursu

1. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest autorka bloga Przy Kubku Kawy.

2. Sponsorem nagrody za 1 i 2 miejsce w konkursie, jest firma FOX International
Channels Poland Sp. z o.o., Zebra Tower, ul. Mokotowska 1, 00-640 Warszawa. Nagrodami w konkursie są dwa zestawy składające się z kubka termicznego oraz książki kucharskiej dla dzieci „A year around Fun Food Adventure”. Jeden zestaw jest przeznaczony dla jednego zwycięzcy.

3. W konkursie może wziąć udział każdy czytelnik bloga Przy Kubku Kawy.

4. Konkursowe odpowiedzi należy zamieszczać w komentarzu pod tym wpisem.

5. O wyborze zwycięzców zadecyduje autorka bloga, która wybierze 2 zwycięskie wypowiedzi.

6. Konkurs trwa w okresie 7–18.10 2015 r. o godz. 23:59.

7. Ogłoszenie wyników nastąpi w ciągu tygodnia od zakończenia konkursu i zostanie opublikowane na blogu Przy Kubku Kawy. Po ogłoszeniu wyników zwycięzca ma 7 dni na przesłanie na adres e-mail: przykubkukawy@gmail.com danych wraz z adresem na który ma zostać wysłana nagroda. W przypadku braku kontaktu w wyznaczonym terminie nagroda przepada, a na blogu zostanie ogłoszony inny zwycięzca.

 

nat geo peopledavid rocco

Powodzenia!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 07 października 2015 07:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość natalia77 napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/10/08 10:57:33:

    W trakcie oglądania Dolce vita według Davida Rocco wracały do mnie wspomnienia z wakacji w Toskani. Szczególnie smak i zapach świeżego chleba, który Włosi dodają prawie do każdej potrawy. Niby bez soli, suchy, z grubą skórką, ale w połączeniu z oliwą i octem balsamicznym nie ma sobie równych.

  • Gość amber napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/10/14 21:09:33:

    Mam Jego książkę. A cały sierpień spędziliśmy w Toskanii, więc uwielbiamy te smaki!
    Pozdrowienia.

  • Gość Wicia napisał(a) z 92.244.36.* komentarz datowany na 2015/10/17 18:58:47:

    Niestety nigdy nie byłam we Włoszech, jednak bardzo chciałabym w najbliższej przyszłości pojechać i poznać tamtejsze smaki i aromaty. Na chwilę obecną z Toskanią najbardziej kojarzy mi się smak toskańskiej oliwy, którą z podróży przywiozła mi kiedyś moja przyjaciółka. Niczym nie przypominała oliwy, którą można kupić w polskich sklepach. Jej smak był nieporównywalnie głębszy, bardziej intensywny, nadawała potrawom niesamowitego aromatu. Sałatkę, którą przygotowałam z jej udziałem wspominam do tej pory, ponieważ nigdy nie jadłam niczego tak dobrego. ;) mam nadzieję, że kiedyś moje życie zwróci swój bieg w stronę Włoch i pozwoli mi na odwiedziny w tym pięknym kraju. Chciałabym rozkoszować się smakami i aromatami bez końca, bo z pewnością wiele można się nauczyć i wiele poznać! ;)

  • Gość Edyta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/10/18 01:12:32:

    Kuchnia włoska jest jak Włosi, pełna temperamentu, radosna a jednocześnie prosta. Lekka, różnorodna, pełna słońca, kolorowa od warzyw, które uwielbiam. Kocham kuchnię włoską (nie tylko wersję toskańską) za prostotę i różnorodność zarazem. Za nieskończoną ilość kombinacji, za to, że jest lekka i syta jednocześnie. Że nie jest dla nikogo zarezerwowana - wystarczy makaron, oliwa, czosnek i papryczka chilli, a sytuacja w kuchni każdemu ułoży się wzorowo. Można też w niej wykorzystać to,co morze przyniesie, dosłownie! I wtedy też jest pysznie. Za kształty, kolory i walory, ach! dla makaronów mogłabym wiersze pisać. Ale przede wszystkim kocham ją za klimat romantyzmu. Jestem przekonana, że ktoś, kto powiedział, że droga do serca prowadzi przez żołądek, miał na myśli kuchnię włoską.

  • Gość Ania P. napisał(a) z *.229.158.110.atman.pl komentarz datowany na 2015/10/18 20:24:38:

    Jest takie miejsce, gdzie przy muzyce cykad słońce łaskawiej niż u nas rozdaje swoje wdzięki. Szorstki chlebowy bochen w objęciach aksamitnej oliwy potulnieje i kusi zapachem lata. Aromat bazylii i rozmarynu prześciga się z aromatem tymianku i szałwii. Kibicuje im królestwo warzyw: szpinak, szparagi, pomidory, cebula i nawet trufle jesienią. Wznieśmy toast Chianti - bella Toskania !

  • Gość Małgosia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/10/18 22:17:37:

    Nie byłam nigdy w Toskanii. Wyobrażam sobie, że toskańska kuchnia pachnie świeżymi ziołami. Gdzie okiem sięgnąć leżą dojrzałe, świecące w słońcu pomidory, w misach siedzą bakłażany, nad wszystkim wiszą wielkie, dojrzewające szynki i kiełbasy a głośna gospodyni, zachwalając swoje dania popija najlepszą espresso.

    Kuchnia toskańska jest prosta, pełna smaków, sycąca ale lekka. Tam, podobno, nic się nie zmarnuje.

    Kiedyś koleżanka, po powrocie z Włoch zaserwowała mi panzanellę. Gdy niosła miskę wypełnioną, zdawałoby się przypadkowymi produktami, nie spodziewałam się, że danie mnie zachwyci.
    To lekko czerstwy chleb, namoczony delikatnie w wodzie, potem pokruszony na kawałki i podany z pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą i bazylią a wszystko polane oliwą z oliwek. Danie było smaczne choć, podobno nie dorównywało temu, zjadanemu pod niebem Toskanii.
    Stało się jednak dla mnie kwintesencją tego regionu Włoch - prostotą idealnych dań, zbudowanych na wyjątkowej jakości produktach i umiejętnościach ich łączenia.

  • Gość ewanna napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/10/18 23:05:27:

    Pasta. Pod każdą postacią, w każdej formie. Zawsze. Wszędzie. Banał. Makaron. Mąka, jajka, woda, oliwa. Zapach ciepłej wody z gotującym się makaronem. Lekko mączny, zbożowy.
    I tu w spokojnych Włochach otwiera się pole do szaleństwa.
    I właśnie to szaleństwo widzę w programie - makaronowe spectrum możliwości, smaki, lokalne, naturalne, świeże.
    A w tle słońce, głośne dyskusje i zapach espresso.
    Na które przyjdzie czas za pięć minut...

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne