Wpis

wtorek, 28 lipca 2015

Papryka faszerowana soczewicą

Najpopularniejszym pomysłem na faszerowanie papryki jest nadzianie jej mielonym mięsem. Ja miałam ochotę na wersję bezmięsną. Papryka z soczewicą i jajkiem wyszła bardzo fajnie. Pamiętajmy tylko że nadzienie trzeba dobrze doprawić, w innym przypadku taka ilość soczewicy sprawi, że danie będzie nijakie.

Papryka faszerowana soczewicą

/7 porcji; przepis własny/

  • 7 papryk czerwonych
  • 400 g soczewicy, ugotowanej wg przepisu na opakowaniu
  • 100 g liści szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • ok.150-200 g pieczarek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • duża garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • 125 g sera mozzarella
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 7 jajek
  • olej do smażenia

papryka faszerowana soczewicą

Czosnek siekamy na kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy liście szpinaku. Podsmażamy chwilę, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczarki kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na oleju. Odsączamy w razie potrzeby z soku, który puściły. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ketchup i mieszamy.

Do przestudzonej, ugotowanej soczewicy dodajemy podsmażony szpinak, ostudzone pieczarki, mozzarellę pokrojoną na kawałki, natkę pietruszki, majonez. Mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku przyprawami: słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem, tak by nie było mdłe.

Paprykę myjemy, odkrawamy ok. 1,5-2 cm od góry. Wydrążamy środek pozbywając się pestek. Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego.  Na dno wlewamy na wysokość ok. 1,5cm wody. Wkładamy paprykę do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 20 minut. Wyciągamy papryki z piekarnika i do każdej nakładamy soczewicę z dodatkami, tak by zostawić na wysokość ok. 1cm miejsca w środku. Do każdej papryki wbijamy jajko, które oprószamy solą i pieprzem. Tym razem nie przykrywamy papryk "czapeczkami" (zostawiamy je na talerzyku na czas pieczenia). Resztę papryk z nadzieniem wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy aż jajko będzie ścięte (ok. 20-25 minut). Po wyjęciu z piekarnika nakładamy na wierzch "czapeczki" z papryki i podajemy.

papryka faszerowana soczewicą

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 28 lipca 2015 07:58

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne