Wpis

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Pierogi braniewskie (kuchnia polska)

Dzisiaj wykonujemy kolejny krok do poznania smaków kuchni polskiej :) Kulinarnie zawitałam do warmińsko-mazurskiego. Przy tych pierogach ważne jest dobre doprawienie farszu, a jeśli jeszcze sobie pofolgujemy i okrasimy je stopionym masłem, podsmażoną cebulką, czy boczkiem ze skwarkami, to już w ogóle będzie pysznie. Przepis na pierogi braniewskie pochodzi z książki "Kuchnia polska. Potrawy regionalne" Hanny Szymanderskiej.

Pierogi braniewskie


pierogi braniewskie

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną)
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 100 g kaszy ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 0,5-1 cebula
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 surowe jajko
  • olej/ masło do smażenia
  • sól, pieprz

Nadzienie:

Kaszę gryczaną gotujemy wg wytycznych na opakowaniu, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.

Cebulę i boczek drobno kroimy i podsmażamy na oleju/maśle. Studzimy do temperatury pokojowej.

Mieszamy w misce kaszę, cebulę, boczek, pokrojone ugotowane jajka, doprawiamy solą i pieprzem (wszystko powinno być dość czujne). Następnie dodajemy surowe jajko i mieszamy.

Ciasto i przygotowanie pierogów:

Mąki i sól wymieszać, dodać gorące mleko i wyrabiać przez 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste. W razie potrzeby podsypać nieco mąką. Ciasto zostawić, przykryte ściereczką, na 20 minut. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykrawać szklanką koła, nadziewać i zlepiać pierogi.

pierogi braniewskie

Gotowe pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na wierzch gotujemy przez ok 3 minuty na małym ogniu. Następnie przekładamy łyżką cedzakową na talerz, gdzie możemy skropić pierogi roztopionym masłem lub okrasić podsmażoną na maśle cebulką lub podsmażonym boczkiem. Jeśli nie zjemy wszystkich pierogów, to można je później podsmażyć na patelni. 

pierogi braniewskie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 22 czerwca 2015 09:06

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/06/22 10:45:12:

    rewelacja! uwielbiam poznawać tajniki tradycyjnej kuchni polskiej i próbować nowe przepisy. na pewno niebawem skuszę się na takie pierożki :)

  • Gość Kołnierz fryzjerski napisał(a) z *.moab.static.3s.pl komentarz datowany na 2015/06/22 13:17:37:

    Chętnie bym takich skosztowała :) To coś nowego!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/22 14:36:28:

    również lubię poznawać polską kuchnię...a jest co :) próbujcie zatem :)

  • Gość Anna R. napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/06/28 22:59:15:

    Mieszkałam w Braniewie 22 lata ale nigdy nie słyszałam o takich pierogach.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/29 18:17:26:

    Anno zawierzyłam autorce książki, że takie pierogi istnieją ;) mam nadzieję, że jednak są tam spotykane :D

  • matleen napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/30 10:53:56:

    Bardzo fajny przepis. Muszę kiedyś wypróbować.

    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne