Wpis

sobota, 13 czerwca 2015

Degustacja pizzy w Tutti Santi w Poznaniu

W czwartek 11.06.2015 wraz z innymi wielkopolskimi blogerami miałam przyjemność uczestniczyć w degustacji pizzy w nowo otwartej pizzerii Tutti Santi. Lokal znajduje się przy ul. Ogrodowej 10 (naprzeciwko Starego Browaru) w Poznaniu.

wielkopolsy blogerzy kulinarni

Pizzeria prowadzona jest pod patronatem Valerio Valle, który pilnuje by pizza posiadała odpowiednią jakość i prawdziwie włoski smak :) Valerio jest mistrzem Włoch w pizzy klasycznej oraz wielokrotnie nagradzanym pizzaiolo.

valerio valle tutti santi

Prawdziwy włoski smak pizza zawdzięcza nie tylko recepturze, ale także składnikom dodawanym do ciasta i na wierzch. Jak się okazało podstawowe składniki są sprowadzane z Włoch - m.in. mąka, szynki, sery. Widać, że pizza tworzona jest nie tylko z wielką pasją, ale i z miłością do smacznego jedzenia.

tutti santi poznań

tutti santi poznań

Po świecie pizzy oprowadzał nas Sergiusz Urbaniak. Wprowadził nas w świat włoskiej pizzy, historii i współczesnego podejścia po pizzy we Włoszech.Zrobił nam nawet pokaz ćwiczeń z pizzą akrobatyczną - wyrabia się ciasto z dużą ilością soli (by było elastyczne) i pizzaiolo kręci nią wykonując różne triki. Odbywają się nawet specjalne zawody z taką pizzą :)

pizza akrobatyczna

Sama nigdy we Włoszech nie byłam (choć wciąż mam nadzieję, że uda mi się je zwiedzić!), wiec nie porównam smaku do włoskiej pizzy, ale śmiało mogę zrobić porównanie smaku z innymi polskimi pizzeriami.

pizza tutti santi recenzja

Trzeba zacząć od pewnego faktu - mam przyzwyczajenie, że jeśli na talerzu jest coś za czym nie przepadam lub mniej mi smakuje, to zjadam to w pierwszej kolejności, by móc cieszyć się później smakiem rzeczy lubianych. W przypadku pizzy zawsze było tak, że obgryzam najpierw ciasto, a później zjadam ze smakiem część z dodatkami. I po raz pierwszy w życiu trafiłam na ciasto które tak mi smakowało, że gdyby podali mi je bez żadnych dodatków, to też bym była zadowolona!

pizza tutti santi recenzja

W restauracji spróbowaliśmy kilku smaków pizzy - poprzez tradycyjną margheritę aż do pizzy, która teraz jest bardzo trendy - czyli ze świeżymi (niezapieczonymi) dodatkami w postaci np. pomidorków koktajlowych i roszponki.

pizza tutti santi recenzja

Mnie najbardziej przypadła do gustu Santa Rita - pomidory zapieczone z oliwą czosnkową i parmezanem, szynka Crudo di Parma, mozzarella di buffala, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia.

santa rita tutti santi

W pizzerii możemy kupić tylko jedną wielkość pizzy - 32cm lub pizzę na kawałki. Co ciekawe do pizzy nie dostaniemy sosu czosnkowego czy ketchupu, które by zaciemniały smak dodatków. Co najwyżej możemy poprosić o smakowe oliwy (które są robione na miejscu - ostre i smaczne :). Brak sosów uważam za świetny ruch, zwłaszcza przy smacznej pizzy, na które naprawdę szkoda lać sos czosnkowy.

pizza tutti santi recenzja

Podsumowując mogę powiedzieć, że pizza była bardzo smaczna i chętnie poznam Waszą opinie po odwiedzeniu tego miejsca. Pizzeria Tutti Santi znajduje się również w Kaliszu, Wrocławiu i Ostrowie Wielkopolskim.

Dziękuję za zaproszenie, mile spędzony czas i możliwość odkrycia fajnego miejsca w Poznaniu :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 13 czerwca 2015 14:33

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Piotr napisał(a) z *.aerostrada.com.pl komentarz datowany na 2015/06/14 14:24:38:

    Narzekałaś na aparat, ale zdjecia wyszły bardzo ładne. Fajna recenzja

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/14 15:45:53:

    Obiektyw i tak jest do naprawy, ale fakt, jakoś poszło ;) Dziękuję :)

  • Gość Marcin napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/06/18 10:57:04:

    Bardzo podobaja mi się niemal wszystkie Twoje wpisy, odnajduje w nich cos naprawdę wielkiego, waznego :) Masz swietne pomysły na tytuly oraz na sama ich tresc, co jest bardzo wazne nie są za dlugie, ale tez nie są mocno krotkie, dzieki czemu przyjemnie się je czyta :) Tak więc wszystko na plus, na pewno Cię jeszcze odwiedze. Pozdrawiam :)

  • Gość blah napisał(a) z *.eaw.com.pl komentarz datowany na 2015/08/12 21:07:11:

    Prowadząc blog kulinarny powinno się umieć rozróżnić roszponkę od rukoli...

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/08/12 21:25:57:

    Dziękuję za czujność :)
    Nie odnosiłam się do składników pizzy na zdjęciu, tylko podałam przykład "świeżych" (niezapieczonych) dodatków. Ale fakt faktem, że roszponki akurat na niej nie było ;)

  • Gość Aneta napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2015/08/17 15:05:06:

    Właśnie wróciłam z pizzerii w Ostrowie, pizza niebo w gębie!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne