Wpis

niedziela, 24 maja 2015

Tarta z bananami i ganache z białej czekolady

Tarta dla wielbicieli słodyczy, bananów i białej czekolady. Świetnie pasuje z dodatkiem lodów. Pieczenie ograniczamy do minimum - pieczemy tylko krótko spód tarty. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Jeśli mamy ochotę ganache z czekolady możemy zrobić z mlecznej lub gorzkiej czekolady - w drugim przypadku, gdy chcemy by tarta nie była zbyt słodka. Jeśli robimy ganache z białej czekolady warto dla równowagi posypać wierzch niesłodzonym kakao.

Tarta z bananami i ganache z białej czekolady

/przepis własny; 1 szklanka=250 ml; forma do tarty o średnicy 26 cm/

ciasto kruche:

  • 125 g kostki masła lub margaryny (schłodzone w lodówce)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

wierzch:

  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 2-3 dojrzałe banany
  • kakao (bez cukru) do oprószenia wierzchu - ok. 0,5 -1 łyżeczka

tarta bananowa

Przygotowujemy ciasto: mieszamy suche składniki, następnie dodajemy jajko i masło. Masło kroimy nożem na kawałki, tak by łączyło się z mąką. Na koniec krótko wyrabiamy aż do połączenia składników. Wykładamy ciastem formę do tarty robiąc nieco wyższe brzegi. Widelcem dziurkujemy ciasto w kilku miejscach. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 12-15 minut aż się zarumieni. Wykładamy z piekarnika i studzimy.

Po wystudzeniu spodu przygotowujemy ganache z czekolady: śmietankę umieszczamy w garnku, podgrzewamy. Gdy zobaczymy że śmietanka zaczyna się gotować zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy do śmietanki połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawiamy na chwilę, a następnie mieszamy wszystko aż do rozpuszczenia czekolady (już nie podgrzewamy masy, tylko mieszamy) i uzyskania gładkiej masy.

Na wystudzony spód układamy pokrojonego w plastry banana (plastry najlepiej o grubości wysokości boków ciasta- u mnie ok. 0,5cm). Na banany wkładamy ganache z czekolady, równomiernie rozprowadzamy. Następnie oprószamy wierzch kakao. Wkładamy tartę na ok. 2 godziny do lodówki by masa stężała.

tarta bananowa

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 24 maja 2015 10:31

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • madeline82 napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/25 11:39:21:

    Tarta bardzo do mi pasuje, biała czekolada, banany, hmm... pychota. Super ciekawy przepis,. Pozdrawiam serdecznie!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/03 18:51:50:

    Świetna. Podoba mi się to połączenie :)

  • Gość Marcin napisał(a) z *.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2015/06/10 21:03:03:

    Jak zazwyczaj unikam takich słodkich deserów to na ten bym się z chęcią skusił (oczywiście na wersję z białą czekoladą) ;) Nie licząc czasu tężenia - lubię takie szybkie w przygotowaniu desery. A czy wersja z truskawkami, tez byłaby dobra ;)?

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne