Wpis

czwartek, 12 marca 2015

Chleb herbaciany z morelami

Dzisiejszy przepis na chleb herbaciany z morelami pochodzi z książki "Chleb. Domowy wypiek". Jest to łatwy w wykonaniu przepis na słodki chleb. Herbata, którą dodajemy do chleba jest dowolna, ja dodawałam rooibos z wanilią i miodem, dobrze będą się tu też sprawdzać aromatyczne, słodkie herbaty, np. karmelowe. Chlebek jest miękki, a najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem. Jeśli nie macie lub nie lubicie moreli, to możecie zastąpić je np. rodzynkami lub żurawiną.

Chleb herbaciany z morelami

/1 bochenek/

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów pszennych lub owsianych
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 g suszonych moreli (lub rodzynek/ żurawiny)
  • 70 g sezamu
  • 300 ml mocnego naparu ze smakowej herbaty
  • 100 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • jajko lub śmietana do posmarowania wierzchu chleba

chleb z herbatą

Zaparzyć herbatę w 300 ml wody. Herbata powinna być dość mocna; ja przygotowałam napar z trzech torebek herbaty. Pozostawić napar do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Morele pokroić w kostkę (jeśli dodajemy rodzynki/ żurawinę możemy pozostawić je bez krojenia).

Drożdże rozrabiamy w podgrzanym mleku wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Pozostawiamy aż podrosną.

Wyrośnięte drożdże, mąkę, otręby, herbatę, sól wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego ciasta odchodzącego od dłoni. Dodajemy morele/ rodzynki/ żurawinę (ja dodaję również część sezamu). Wszystko wyrabiamy aż owoce równo rozłożą się w cieście. Jeśli ciasto zbyt mocno się lepi do dłoni należy dodać nieco mąki i wyrobić.

Pozostawiamy wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.Gdy chleb wyrośnie smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem lub śmietaną i posypujemy sezamem.

Pieczemy ok. 40 minut w 200st C. W razie potrzeby przykrywamy podczas pieczenia wierzch papierem, by się nie przypalił.

chleb z herbatą

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 12 marca 2015 09:37

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • bryssska napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/12 10:49:55:

    fajny chlebek, idealny do dżemu morelowego; pozdrawiam

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/14 14:26:44:

    Bardzo mi się ten chlebek podoba, chyba sobie zrobię :)

  • Gość Monika napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2015/04/02 23:24:10:

    Takiego chleba jeszcze nigdy nie jadłam...ale wygląda bardzo smakowicie ;o)Czasami nie duża zmiana w przepisie a wychodzi coś pysznego i niecodziennego ;o)Musze wypróbować przepis ale już po Świętach, żeby nie było jak coś nie wyjdzie od razu ;o)Pozdrawiam

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/18 13:33:39:

    bryssska - racja, świetnie sprawdza się ze słodkimi dodatkami :)
    Grażynka - polecam zrobić swoją wersję :)
    Monika - powodzenia :) trzymam kciuki, żeby pięknie wyrósł i przypadł do gustu :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne