Wpis

poniedziałek, 16 marca 2015

Bułeczki piwne i test nowego smaku Somersby

Mam zaszczyt przedstawić Wam nowy smak piwa Somersby o smaku kwiatów bzu i limonki. Somersby Elderflower Lime zainspirowało nas do spędzenia miłego wieczoru i...upieczenia bułeczek w kształcie wąsów :) Myślę, że sam Lord Somersby nie powstydziłby się takich wąsów! Dodatkowo jednym ze składników bułeczek stało się piwo, które nadało im fajnego posmaku. Bułeczki możecie posypać ulubionymi dodatkami. My wykorzystaliśmy mak, sezam, czarnuszkę, kminek i sól. Wszystkie wersje były smaczne. Kształt wąsów możecie uzyskać wykrawając je tak jak my przy pomocy foremki w kształcie rybki (odkrawając zbędny kawałek ciasta) lub przygotowując sobie wcześniej formatkę do wycinania z tektury. O samym smaku piwa powiem, że jest słodkie i bardzo smaczne. Świetnie sprawdzi się na letnie wieczory, ale i o tej porze roku jego smak sprawi, że poczujemy nieco lata ;)

Poniżej znajdziecie przepis na bułeczki. Zapraszam Was także na mój profil na facebook TUTAJ i obejrzenia większej ilości zdjęć :)

Bułeczki piwne w kształcie wąsów

  • 240 g mąki pszennej
  • 75 ml ciepłej wody
  • 75 ml piwa Somersby Elderflower Lime, w temperaturze pokojowej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko do smarowania
  • dodatki: sezam, mak, czarnuszka, sól gruboziarnista, kminek

bułki na piwie somersby

Wodę i piwo, 2 łyżki mąki, cukier i drożdże wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyraźnie podrosną. Wymieszać wyrośnięty rozczyn z resztą mąki, solą, olejem. Wyrabiać przez kilka minut ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).

Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je z miski na blat posypany mąką. Wyrabiamy przez chwilę ciasto, następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1cm. Wykrawamy bułeczki w kształcie wąsów.

bułki na piwie somersby

bułki na piwie somersby

Możemy także pozostawić bułeczki okrągłe wycinając je szklanką lub upiec paluchy. Wycięte bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 15-20 minut). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy wybranymi dodatkami. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią.

 somersby elderflower lime

Na zdrowie! :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 16 marca 2015 06:36

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • aluubaluu napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/16 08:57:56:

    Super wyglądają takie bułeczki w kształcie wąsów :D
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/16 21:02:48:

    Dziękuję! :D

  • Gość angielski napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2015/03/18 23:24:38:

    łooo ale fajne :D

  • Gość Fidrygałki napisał(a) z *.cable.dyn.petrus.com.pl komentarz datowany na 2015/03/19 23:11:42:

    genialny pomysł !
    dzięki za przepis , na pewno wypróbuje na świeta !

    podrawiam
    fidrygalkibackstage.blogspot.com

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne