Wpis

poniedziałek, 09 lutego 2015

Pizza na spodzie kalifornijskim

9. lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Postanowiłam uczcić to święto pizzą na spodzie kalifornijskim wg przepisu Wolfganga Puck'a. Z tego przepisu możemy zrobić, tak jak ja, dwie pizze na dość grubym cieście o średnicy ok. 25cm, lub 3 na cienkim cieście. Ciasto ładnie wyrasta, jest smaczne, a dodatki na wierzch możemy zastosować dowolne - u mnie na jednej pizzy były to: salami, oliwki, mozzarella, sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, na drugiej sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, pieczarki, ser żółty, zioła. Smacznego!

Pizza na spodzie kalifornijskim

(1 szklanka = 250 ml)

  • 9 g drożdży suszonych (lub 7 g drożdży instant)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ok. 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy

pizza na cieście kalifornijskim

Drożdże i miód rozmieszać z ciepłą wodą. Odstawić na 10 minut, aż podrosną (płyn powinien być w większym naczyniu, żeby nie wykipiał).

2 szklanki mąki, sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże łączymy ze sobą. Wykładamy wymieszane ciasto na stolnicę i dodajemy tyle mąki, by powstała nam jednolite elastyczne ciasto, które łatwo się wyrabia i nie klei do rąk (u mnie wystarczyło dodać jeszcze pół szklanki mąki).

Z ciasta uformować kulę i włożyć do wysmarowanej olejem miski. Wierz ciasta również smarujemy lekko olejem. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30-45 minut).

Następnie wyciągamy ciasto z miski, na posypanej mąką stolnicy wyrabiamy jeszcze 2 razy. Dzielimy ciasto na dwie części (lub więcej jeśli chcemy zrobić cienkie ciasto).

pizza kalifornijska

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką (u mnie kukurydziana), wykładamy na nią ciasto. Wierzch ciasta (tam gdzie będziemy wykładać nadzienie, by zapobiec nasiąkaniu ciasta składnikami) smarujemy oliwą, następnie smarujemy pizzę sosem pomidorowym, układamy składniki nadzienia i odstawiamy pizzę na 20 minut, by jeszcze podrosła.

Wkładamy ciasto do nagrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy aż ciasto się zarumieni - ok. 8-10 minut.

pizza kalifornijska

Przepis na pizzę przygotowałam w ramach wspólnego wypiekania wraz z innymi blogerami. Zapraszam do zobaczenia jakie pizze zaproponowali:  Mops, Bartoldzik, Panna Malwinna, Martynosia.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 09 lutego 2015 18:57

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • martynosia napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/09 19:18:10:

    Oysznie wygląda ta pizza i ten ser mmm, super!

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/10 08:53:13:

    Tak, jak nie przepadam za pizzą na grubym spodzie, tak po obejrzeniu Twoich zdjęć mam wielką ochotę ją zrobić i zjeść. Wygląda rewelacyjnie.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/10 19:21:28:

    Mopsik - cieszę się, że na tyle się podoba, by cię skusi :)
    Martynosia - :) dziękuję za miłe słowa

  • Gość Michał napisał(a) z *.webino.pl komentarz datowany na 2015/02/18 15:27:19:

    Ciekawe rozwiązanie. W takiej domowej pizzy właśnie zawsze ze spodem miałem największy problem. Raz za kruche, raz za twarde.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne