Wpis

sobota, 31 stycznia 2015

Odrywany chlebek czosnkowy i test mydła do kuchni carex

Dzisiaj będzie pachnąco i czosnkowo :) Czosnek przyda nam się na ten zimny i chorobowy czas, gdyż jest naturalnym antybiotykiem. Jeśli lubicie od czasu do czasu kupić sobie bagietki z czosnkiem, to polecam zrobić Wam taki chlebek czosnkowy. Pyszny na ciepło, ale na zimno też daje radę. Nie ma w ogóle porównania takiego domowego pieczywa z kupnym. Dodatkowo przy okazji pieczenia chlebka zrobiłam test mydła Carex Kitchen o czym możecie przeczytać na samym dole.

Odrywany chlebek czosnkowy

/inspiracja, 1 szklanka = 250ml, keksówka o wymiarach 8x32cm rozszerzająca się ku górze/

  • 3 szklanki mąki
  • 17 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki masła, roztopionego, w temperaturze pokojowej
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżki cukru

nadzienie:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • 150 g startej mozzarelli 
  • 100 g stopionego masła

chlebek czosnkowy

Mleko, cukier, drożdże i 2 czubate łyżki mąki mieszamy ze sobą, odstawiamy na 5-10 minut, aż podrosną.

Resztę mąki, jajka, masło umieszczamy w misce. Dodajemy podrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno nam odstawać od ręki, dlatego jeśli zaistnieje potrzeba należy dodać mąki. Ciasto umieszczamy w misce, oprószamy mąką, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30-60 minut).

Stolnicę posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt. Następnie rozprowadzamy pędzelkiem roztopione (ostudzone do temp. pokojowej) masło na cieście. Początkowo może wydawać się go dużo, ale nie należy się przejmować. Posypujemy ciasto posiekanym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz startą mozzarellą.

chlebek czosnkowy odrywany

Następnie tniemy ciasto wzdłuż dłuższego boku na pasy o szerokości ok 8-10 cm. Następnie na jeden taki pas nakładamy kolejny, tak by nadzienie było w środku (każdy pas powinien być przykryty jednym paskiem ciasta).

chlebek czosnkowy

Paski ciasta kroimy na kwadraty o szerokości ok. 10cm. Następnie do keksówki wkładamy papier do pieczenia. Kwadraty nakładamy na siebie i wkładamy pionowo obok siebie do keksówki. 

chlebek czosnkowy

chlebek czosnkowy

Na początku powinno pozostać nieco luzu między kawałkami, gdyż ciasto jeszcze podrośnie.

chlebek czosnkowy odrywany

Pozostawiamy ciasto do podrośnięcia na ok. 20minut. Keksówkę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut. Ja po 15 minutach przykryłam wierzch chlebka papierem śniadaniowym, tak by się zanadto nie zarumienił. 

chlebek czosnkowy odrywany

Smacznego!

♦♦♦

Przy okazji pieczenia chlebka postanowiłam wykonać test mydła Carex Kitchen. Jest to mydło antybakteryjne przeznaczone do stosowania w kuchni. Ma ono za zadanie, oprócz pozbywania się bakterii, neutralizację nieprzyjemnych zapachów z naszych rąk, które pozostają m.in. po przygotowaniu potraw z czosnkiem, cebulą, czy rybami. Mydło jest przebadane dermatologicznie.

                    carex kitchen

Jak widzicie po przepisie czosnku w chlebku jest co nie miara, więc wypróbowałam mydło. Jak się okazało znakomicie poradziło sobie z pozbyciem się zapachu czosnku z dłoni, pozostawiając na nich przyjemny cytrusowy zapach. Oprócz tego dobrze się pieni. Przyznam, że jest to fajny produkt, dla tych którzy nie lubią nieprzyjemnych zapachów na dłoniach i lubią mydła i żele antybakteryjne. Czy kupię je ponownie? Nie wiem, do żelu antybakteryjnego noszonego w torebce bardzo się przyzwyczaiłam, nie raz się przydał, a co do mydła do używania w kuchni, to zobaczymy czy będzie mi go brakować po opróżnieniu butelki :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 31 stycznia 2015 15:31

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • matleen napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/31 15:44:00:

    Czosnkowo i smacznie. Bardzo fajny chlebek. Wygląda apetycznie
    Pozdrawiam

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/31 17:22:52:

    dziękuję za miłe słowa :)

  • Gość Bronisław napisał(a) z *.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2015/02/05 12:59:26:

    Z takim ciekawym sposobem "poskładania" chleba to ja się nie spotkałem jeszcze :) Dlatego on na wierzchu taki fajny wyszedł. Ja chleb czosnkowy też często robię, ale taki "zwykły" a czosnek po prostu mieszam z ciastem. Twój chlebek na pewno ma znacznie intensywny aromat niż mój. Bagietki czosnkowe uwielbiam, więc przepis wypróbuję :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/09 18:26:37:

    taki sposób składania faktycznie nadaje mu ciekawego wyglądu. Oczywiście można też zawinąć chleb w rulon, jeśli nie chcę się komuś bawić w składnie :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne