Wpis

wtorek, 18 listopada 2014

Dyniowe gofry

W prezencie otrzymałam piękną 11kg dynię. Aż dech zapiera, gdy widzi się takiego kolosa :) Oprócz zapasów na zimę dynia trafiła również do kliku dań, m.in. dyniowych gofrów. Gofry są bardzo smaczne i aromatyczne. Szkoda jedynie, że dynia oprócz smaku nadaje im jednocześnie miękkości, bo wolę chrupiące gofry, ale dla smaku jestem w stanie przymknąć oko na taką niedogodność ;)

Dyniowe gofry

/1 szklanka=250ml, inspiracja/

  • 2 jaja
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej (tutaj w zależności od wilgotności puree należy modyfikować ilość mąki. Ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • olej do smarowania gofrownicy

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.

W drugiej misce ubić mikserem żółtka z puree z dyni, mlekiem, olejem, cukrem, solą, cynamonem i imbirem.  Następnie powoli dodawać mąki wymieszane z proszkiem. Ubijać do połączenia mas. Na koniec dodać białka i delikatnie połączyć łyżką.

Gofrownicę nagrzać, płyty gofrownicy posmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju. Nakładać ciasto i piec gofry do zbrązowienia (u mnie ok. 4 minuty - czas zależy od mocy gofrownicy).

Podawać suche lub z dowolnymi dodatkami.

gofry z dynią

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 18 listopada 2014 07:49

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość foodmania napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2014/11/18 17:31:26:

    uwielbiam wszystko, co dyniowe!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/18 18:15:10:

    Ja również lubię dynię, choć już trochę mi się znudziło połączenie dyni z cynamonem. Na szczęście w tych gofrach cynamon nie przeważa w smaku.

  • krzysztof-99 napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/25 17:42:00:

    Gofry, naleśniki - idealne w połaczeniu z owocami i śmietaną na deser. Nigdy nie próbowałem takiej wersji... co ja tam gadam nigdy nawet nie słyszałem o takiej. wyglądają całkiem fajnie więc kto wie, może warto spróbować?

  • Gość Obżarciuch napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/14 17:11:01:

    Gofry chodzą za mną od paru dni, Twoje są bardzo kuszące ;-) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne