Wpis

poniedziałek, 10 listopada 2014

Czekoladowe ciasteczka ze śliwkami

W niedzielę 9.11. brałam udział w warsztatach Jana Niezbędnego w Spocie w Poznaniu. Dzięki prowadzącym warsztaty poznaliśmy wiele ciekawych przepisów. Jeden z nich, po moich modyfikacjach, prezentuję poniżej. Dziękuję Kasiu i Ado za miłą zabawę!

Ciasteczka czekoladowe ze śliwkami i czekoladą

/2 duże blachy ciastek/

  • 100 g masła
  • 125 g białego cukru
  • 125 g cukru muscovado
  • 1 jajko
  • 1  szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki kakao niesłodzonego
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do dań słodkich kamis (akurat była dostępna na warsztatach, a nie chciałam robić ciastek z przyprawą piernikową - możecie zastąpić skórką cytrynową lub pomarańczową, szczyptą cynamonu i kardamonu) lub przyprawy piernikowej; można dodać tylko startą skórkę pomarańczową lub odrobiną aromatu pomarańczowego (ja dodałam aromat krówkowy)
  • 5 suszonych śliwek
  • 90 g czekolady deserowej
  • opcjonalnie dekoracja: orzechy (posiekane lub połówki), migdały w całości lub płatkach, draże czekoladowe, wiórki kokosowe, posypka cukrowa itp.

ciasteczka czekoladowe pyszne

Masło stopić razem z cukrem (mieszamy przez cały czas, żeby się nie przypaliło). Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Gdy się ostudzi dodajemy jajko i mieszamy do połączenia.

Mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, kakao, przyprawy. Dodajemy do przestudzonej masy maślano-jajecznej. Mieszamy, dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę, pokrojone śliwki, mieszamy do połączenia. Najlepiej odstawi ciasto na ok.10 minut, będzie się mniej lepić do rąk, przy robieniu kulek.

ciastka czekoladowe ze śliwkami

Na papierze do pieczenia układamy ciasteczka: robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, dowolnie przyozdabiamy. Ciastka rozleją się na bok, więc zostawiamy odstępy (na blaszce dużej na cały piekarnik możemy ułożyć maksymalnie 4 ciastka w jednej linii). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok 6-7 minut (ciastka będą zarumienione, lekko popękane, jednak ciągle miękkie po upieczeniu. Po ostygnięciu środek będzie lekko ciągliwy).

ciasteczka czekoladowe ciągliwe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 10 listopada 2014 09:26

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/12 16:15:43:

    Mmm, uwielbiam jesiennie ciasteczka czekoladowe :) Takie kolorowe kuszą ogromnie :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/12 18:10:30:

    Gin ja też lubię czekoladowe :)

  • Gość martunia0303 napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2014/11/17 18:32:09:

    wyglądają wyśmienicie...ja do swoich dodaję kawałeczki białej czekolady...polecam :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/17 20:42:48:

    Z białą czekoladą muszą być idealne :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne