Wpis

wtorek, 21 października 2014

Czekoladowo - kokosowe ciasto z tofu. Bez pieczenia.

Tofu? Czy to w ogóle jest zjadliwe? Słychać różne opinie na temat tego sojowego twarożku. Ja postanowiłam zrobić z niego coś słodkiego i na dodatek bez pieczenia. Wyszło zaskakująco pysznie :)

Tarta czekoladowo-kokosowa z tofu. Bez pieczenia.

/forma do tarty o średnicy 22 cm/

spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • ew. 2-3 łyżki gorącej wody

nadzienie:

  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 80 g wiórek kokosowych

wierzch:

  • 150 g czekolady mlecznej (może być z orzechami)
  • 200 g tofu naturalnego (w kostce)
  • 2-3 łyżki kakao niesłodzonego
  • do posypania - kakao niesłodzone

Herbatniki pokruszyć (lub zmielić) na pył. Masło roztopić z miodem. Dodać do ciastek, wymieszać. Powstałe ciasto powinno się lekko lepić, jeśli tam nie jest dodajemy 2-3 łyżki wody. Masą wylepiamy formę do tarty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników tarty.

tarta z tofu

Mleko zagotowujemy z wiórkami. Zostawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej, wtedy wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy całość do lodówki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tofu blendujemy do gładkości wraz z rozpuszczoną, przestudzoną do temp. pokojowej, czekoladą. Dodajemy kakao i dalej blendujemy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy do smaku kakao (smak zależy od kakao, którego używamy. Masa powinna być lekko słodka i czekoladowa w smaku). Wykładamy masę na masę kokosową. Wierzch posypujemy kakao przez sitko. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub chociaż 2-3 godziny.

tarta z tofu

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 21 października 2014 08:10

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość foodmania napisał(a) z 78.10.80.* komentarz datowany na 2014/10/21 17:44:17:

    wygląda obłędnie!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/21 18:41:48:

    dziękuję! :)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/21 21:36:12:

    Super, ale wolę ser zamiast tofu :) Może zrobię w tej wersji :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/21 22:00:29:

    ser jest też ok, ale tofu jest bardziej neutralne w smaku. Ser pewnie trzeba będzie nieo bardziej posłodzić.

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/22 16:28:51:

    Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

  • mbiuro1 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/23 16:32:31:

    Idealny deser do porannej kawy w biurze. Prosimy o więcej takich deserowych rewelacji, które będziemy udostępniać tutaj: twojmlunch.blogspot.com/.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne