Wpis

poniedziałek, 14 lipca 2014

Kulche Badami - ciasteczka migdałowe (Afganistan)

Jak pewnie zauważyliście po prawej stronie bloga znajduje się zakładka "Kulinarny atlas świata". Jest to moja prywatna kulinarna podróż po smakach typowych dla danego państwa. To niesamowite ile smaków jeszcze nie znamy. Nawet jeśli nie stać nas na podróż po całym świecie , to każdy z nas może we własnej kuchni pozwiedzać świat. Dzisiaj wybrałam się do Afganistanu i zdecydowanie była to bezpieczna i komfortowa wycieczka w świat afgańskich słodyczy. To raczej smaki dla dorosłych, gdyż nie wszystkim dzieciom będzie odpowiadać kardamon. Na zewnątrz są chrupiące, wewnątrz miękkie. Jedynym zamiennikiem jaki zastosowałam jest zamiana tartarusa (kamienia winnego/ winianu potasu) na proszek do pieczenia. Oczywiście jeśli chcecie lub posiadacie ten produkt u siebie, to zastosujcie. Ciekawscy mogą dostać go w niektórych aptekach i sklepach internetowych.Przepis pochodzi z książki "Afghan Desserts Made Simple" Sina Abed.

Kulche badami 

ciasteczka migdałowo-kardamonowe z Afganistanu

/ 16 sztuk; 1 szklanka=220 ml/

  • 1 1/4 szklanki mąki migdałowej (u mnie 100 g migdałów w płatkach zmielonych blenderem)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 2 białka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale 1/8 łyżeczki kamienia winnego)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier puder do posypania ciastek
  • ok. 16 migdałów bez skórek

Białka ubić. Dodać szklankę cukru pudru przesianego przez sitko oraz proszek do pieczenia (lub kamień winny). Ubić do połączenia. Następnie dodać migdały i wymieszać łopatką. Dodać kardamon oraz stopniowo dodawać mąkę przesianą przez sitko. Mieszać łopatką.

Ciastka wykładać łyżką na papier do pieczenia (tak by powstały ciastka o wielkości ok. 2,5 cm; nie spłaszczamy ich, gdyż same nabiorą kształtu). Na każde ciastko kładziemy migdał i następnie ciastka oprószamy cukrem pudrem przesiewanym przez sitko (wystarczy trochę).

Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 15-17 minut, aż lekko się zarumienią. Studzimy przed podaniem. 

kulche badami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 lipca 2014 08:21

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/14 08:31:13:

    bardzo ciekawy przepis

  • ilovebake.pl napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/14 08:48:21:

    Uwielbiam przepisy z innych kultur :) Ciasteczka wyglądają cudnie

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/14 17:49:29:

    Izaa_a - i ciekawie smakują :)
    ilovebake.pl -też uwielbiam :) mam nadzieję, że wkrótce pojawi się na blogu co raz więcej tego typu przepisów :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne