Wpis

środa, 02 lipca 2014

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Ciasteczka kojarzące się z dzieciństwem...mają charakterystyczny ryżowo-maślany smak, są delikatne i trzeba na nie strasznie uważać, bo nim się zorientujemy, to okazuje się, że prawie wszystkie schrupaliśmy. Ciasteczka możemy wypełnić konfiturą, kremem czekoladowym lub pozostawić bez nadzienia...ja takie nawet lubię bardziej.

Ciasteczka ryżowe

/przepis własny; 1 szklanka=250 ml/

  • 200 g kleiku ryżowego (1 paczka)
  • 3/4 kostki margaryny (w temperaturze pokojowej) lub masła
  • 3 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie dżem, krem

Wszystkie składniki wymieszać, aż powstanie jednorodne ciasto.

Rękoma robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy ciasto, na środku ciastka robimy palcem wgłębienie.

Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC aż do zarumienienia (ok. 15-17 minut)

ciasteczka ryżowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 02 lipca 2014 11:00

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne