Wpis

poniedziałek, 19 maja 2014

Risotto z jarmużem i szparagami

Nastał sezon na szparagi, a dodatkowo w Biedronce znalazłam jarmuż. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. 

W przepisie jarmuż można zastąpić np. liśćmi szpinaku, a zielone szparagi białymi. Powstaje pyszne i sycące danie.

Risotto ze szparagami i jarmużem

/przepis własny/

zielone szparagi

  • 500 g zielonych szparagów
  • 200 g jarmużu
  • 400 g białego ryżu
  • 2 sztuki małych cebul lub jedna duża
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła + olej do smażenia
  • 60 ml białego wina wytrawnego (można zastąpić bulionem)
  • 310 ml gorącej wody
  • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
  • 3 plastry sera
  • sól, pieprz
  • szczypta imbiru
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chili

Szparagi umyć, odkroić ok. 1 cm końcówek. Obrać ze skórki poniżej główki (chyba, że mamy cienkie szparagi, to nie ma potrzeby obierania). Pokroić szparagi na 1cm kawałki. W garnku zagotować wodę z solą. Do wrzątku wrzucić pokrojone szparagi i gotować ok. 3-4 minuty. Odcedzić z wody.

Jarmuż opłukać, porwać na kawałki odrzucając twarde części łodygi.

Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić poszatkowaną cebulę. Smażyć ok. 2 minuty. Dodać posiekany na kawałki czosnek. Smażyć jeszcze przez chwilę, a następnie dodać jarmuż. Smażyć, aż nieco zmięknie.

310 ml gorącej wody i wino wlać do garnka. Wrzucić ryż. Gdy zacznie się gotować dodać jarmuż oraz szparagi oraz przyprawy/ Gotować mieszając, aż woda się wygotuje. Wtedy dolewamy po trochu bulionu i gotujemy aż znowu bulion się wygotuje. Wtedy znowu podlewamy ryż wodą i tak aż do momentu, aż ryż będzie miękki. Wyłączamy gaz. Na koniec odprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy kawałki sera. Mieszamy, aż ser się rozpuści.

risotto ze szparagami i jarmużem

Uwaga! Ryżu do risotto nie płuczemy wodą, ponieważ skrobia w nim zawarta ma nadać daniu kremową konsystencję.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 maja 2014 08:52

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne