Wpis

niedziela, 11 maja 2014

Domowy hamburger i najlepsze bułki do hamburgerów i hot-dogów

Czasem każdy z nas ma ochotę na fast fooda. Zjeść coś na szybko, niezbyt zdrowego, czy też odchudzonego. Dzisiaj polecam Wam pyszne pszenne bułki do hamburgerów, czy też hot dogów a do tego super mięsko do hamburgera. Całość stanowi pyszne zestawienie. Czasem warto zrobić coś od a do z, bo jak się patrzy na skład bułek do hamburgerów dostępnych w sklepach, to człowiek może się nieźle przerazić. Ten zestaw mogę polecić z czystym sercem.

Wypiek bułek w ramach akcji "wypiekanie na śniadanie". Przepis Polki z moimi zmianami.

hamburger domowy

Bułki do hamburgerów lub hot-dogów

/ 12 sztuk/

Zaczyn

  • 340 g mąki pszennej (u mnie typ 450, może być wyższy)
  • 15 g drożdży świeżych
  • 340 g ciepłego mleka (gdy włożymy palec powinniśmy czuć ciepło, ale nie powinno nas parzyć)
  • 1 łyżka cukru

Drożdże rozrabiamy z mlekiem, cukrem i 3 łyżkami mąki. Zostawiamy na 5-10 minut, by podrosły. Następnie mieszamy z resztą mąki mieszamy. Zakrywamy miskę folią i zostawiamy  w temperaturze pokojowej, aż zaczyn potroi swoją objętość (ja owinęłam dodatkowo kocem i zaczyn podrósł w ciągu godziny. Jeśli mamy zimniej to może rosnąć nawet 2 godziny).

Ciasto właściwe

  • 215 g pszennej mąki (typ jak wyżej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju roślinnego
  • 1 jajko do posmarowania bułek, rozmieszane
  • sezam do posypania bułek

bułka pszenna hamburger

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ bułki muszą być mocno 'dotlenione'. (przyznam, ze ja wyrabiałam ok. 15 minut ręcznie, na blacie i bułeczki świetnie wyrosły).
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).
Wyjmujemy ciasto na blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i kroimy na 12 mniejszych prostokątów.
Formujemy dobrze naciągnięte bułki (tutaj można zobaczyć jak prawidłowo formować bułki) i układamy je w odległości około 5 cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 0,5- 1 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamowym.
Pieczemy przez 15-17 min, aż bułki będą rumiane.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.

*jeśli chcemy zrobić bułki do hot-dogów, to postępujemy dokładnie tak samo, tylko, że formujemy podłużne, a nie okrągłe bułki.

 bułki do hamburgera

Domowy hamburger

/na podstawie przepisu Pascala, z moimi zmianami/

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 8 ogórków korniszonów
  • 1 biała cebula (mała)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 żółtka (jeśli mięso się rozpada na patelni podczas smażenia, to należy dodać więcej jaj, np. pozostałe białko)
  • olej do smażenia

Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki. Z mięsa lepić kulki, spłaszczyć je (kotlet powinien być wielkości bułki do hamburgera). Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony (na niezbyt dużym ogniu, tak by w środku kotlety były dosmażone). Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

dodatki:

  • pomidory
  • sałata
  • cebula (można pominąć)
  • korniszony
  • 2 -3 plastry żółtego sera
  • ketchup, majonez lub musztarda

Bułki rozkrawamy na pół. Posypujemy startym na tarce serem i wkładamy na chwilę do piekarnika, aż ser się rozpuści (można również włożyć do mikrofalówki lub zarumienić suche bułki na patelni i dopiero później posypać serem). Na bułkę układamy kotleta, sałatę, plastry pomidora, korniszony (jeśli lubimy to także cebulę). Smarujemy ketchupem lub majonezem/musztardą. Zjadamy ze smakiem.

domowy hamburger najlepszy

Bułki wypieczone w ramach "wypiekania na śniadanie" zobaczcie również u: Dobrawy, Wiosenki, Małych Kulinariów, Łucji, Agaty, Magdy, Izy, Bernadetty, Gosi, Marzeny.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 11 maja 2014 08:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • vanilla.ana napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/11 09:18:18:

    wyglądają jak bułeczki idealne :) oj taki domowy fast food bez całej masy świństw to wspaniała sprawa :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/11 09:21:32:

    chyba są idealne...puszyste, miękkie, wyrośnięte, smaczne...takie jak powinny być bułeczki pszenne :)

  • smacznapyza napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/11 20:03:41:

    pyszne bułeczki :) do następnego wypiekania !

  • czekoladkam napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/12 07:56:07:

    Pysznie wyszły:)) Dziękuję za wspólne pieczenie!

  • Gość Bona Apetita napisał(a) z *.cable.net-inotel.pl komentarz datowany na 2014/05/12 08:49:58:

    Pychotki! Mnie bardzo podeszły i całej rodzince. Twoje wyglądają bardzo apetycznie!

  • Gość Kulinarne przygody Gatity napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/05/12 09:37:38:

    Baaardzo apatyczne,a ja bez śniadania ;-) Dzięki za wspólne pieczenie :)

  • lucynella napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/12 09:54:58:

    Piękne i okrąglutkie :) Dziękuję za wspólne pieczenie!

  • Gość Bakalland napisał(a) z *.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2014/05/12 10:37:44:

    Ostatni dzień, żeby dołączyć do konkursu Bakalland dla blogerów. Gorąco zachęcamy, choć uprzedzamy, że burger nie przejdzie ;) on.fb.me/1s9IoNf

  • Gość Aga napisał(a) z *.cnet.gawex.pl komentarz datowany na 2014/05/12 21:54:29:

    Obłędne!

  • bernadeta75 napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/12 23:18:55:

    genialnie ci wyszły, miło było razem piec.

  • Gość Marzena napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2014/05/12 23:58:20:

    Czyli jak widzę pominęłaś etap lodówki i jest ok:-) Następne tak zrobię. Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:-)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/13 22:06:21:

    Piekne bułeczki i hamburgery pierwsza klasa! :)

  • Gość Kasia napisał(a) z *.retsat1.com.pl komentarz datowany na 2014/05/13 23:05:38:

    Zapraszam do mnie!

    Dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

  • Gość basia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/05/29 13:36:50:

    czy te 2 żółtka w składzie bułek są na swoim miejscu? bo w opisie jest o rozpadaniu się mięsa...

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/29 19:49:18:

    żółtka w odpowiednim miejscu, tylko komentarz o rozpadającym się mięsie powinien być niżej. Dziękuję za czujność, już poprawiłam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne