Wpis

czwartek, 17 kwietnia 2014

Konkurs Wielkanocny

Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na konkurs z DecoMorreno. Przyznam, że jest to kakao, które towarzyszy mi od wielu lat, więc jeśli jeszcze go nie znacie, to powinniście to nadrobić :)

konkurs decomorreno

Zasady konkursu:

  • należy napisać jaki jest Wasz ulubiony czekoladowy wypiek. Przepisy, zdjęcia lub uzasadnienie mile widziane.
  • Odpowiedzi zamieszczajcie pod tym wpisem podając jednocześnie kontakt e-mail do siebie (jeśli nie chcecie go publikować, to wyślijcie wiadomość do mnie na maila). Zdjęcia można wysyłać na adres: przykubkukawy@gmail.com
  • Biorąc udział w konkursie wyrażacie zgodę na publikację Waszych danych (imię i nazwisko lub pseudonim) oraz publikację wysłanego przez Was zdjęcia na facebook oraz stronie przykubkukawy.blox.pl
  • Wysłane zdjęcia muszą spełniać wymogi konkursu. Wysyłając zdjęcie oświadczacie jednocześnie, że posiadacie do niego prawa autorskie lub zgodę autora na publikację. Zdjęcia niespełniające wymogów będą usuwane.
  • Konkurs trwa do 27.04.2014r do godziny 24.00
  • Nagrodami w konkursie są dwa zestawy: 2x kakao DecoMorreno + forma do babki. Jedna osoba może wygrać jeden zestaw.
  • Ogłoszenie wyników nastąpi w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu. W przypadku braku przesłania adresu do wysyłki nagród w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników, zostanie wyłoniony kolejny zwycięzca (poprzedni traci prawo do nagrody).
  • Wysyłka nagród możliwa tylko na terenie Polski.

Zapraszam do brania udziału, tym bardziej, że w ciągu świąt zapewne zrobicie pyszne czekoladowe ciasta, więc możecie mnie uraczyć przepisem i zdjęciem :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 17 kwietnia 2014 11:28

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • iwka2195 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/17 13:28:23:

    Ciasto od którego chęć na czekoladę przechodzi w mgnieniu oka. Jest tam aż 0.5 kg czekolady. Mały kawałek starczy i jest się naprawdę pełnym. Ciasto trzeba jeść od góry do dołu, żeby w każdym kawałku mieć każdą jego część.

    Ciasto jest trochę pracochłonne, ale czasowo wcale nie robi się długo. Potrzeba trochę dużo składników.

    Potrzebujecie:

    na ciasto:

    200 g gorzkiej czekolady

    175 g masła

    4 jajka

    125 g drobnego cukru

    1 opakowanie cukru waniliowego

    szczypta soli

    125 g mąki pszennej

    25 g cappuccino instant

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    na masę do przełożenia:

    15 g cappuccino instant

    150 ml gorącej wody

    200 g gorzkiej czekolady

    na krem:

    500 g serka Mascarpone

    70 g cukru

    250 g twarogu

    na polewę:

    100 g gorzkiej czekolady

    200 ml śmietany 30% lub 36%

    jak zrobić?

    - Na ciasto, połamać czekoladę, razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia.

    - włączyć piekarnik na 180 C na termoobieg.

    - jajka bijać mikserem, ok. 1 minuty. Cukier (zwykły i waniliowy) wymieszać z solą. Dodawać do jajek dalej miksując, aż do uzyskania gładkiej masy.

    - mąkę, proszek do pieczenia, cappuccino, wsypać do jajek i wymieszać na małych obrotach

    - na końcu ostrożnie dodać roztopioną wcześniej czekoladę z masłem, wymieszać najlepiej silikonową łopatką

    - ciasto wylać do formy o średnicy 26 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika piec około 30-35 minut

    - ciasto wyjąć, oddzielić ostrożnie od formy i dać na kratę do wystudzenia

    - na krem do przełożenia rozpuścić cappuccino w gorącej wodzie, następnie połamać i dodać do cappuccino, mieszać aż się rozpuścić i powstanie gładka masa

    - ciasto przekroić na pół, wylać na jedną połowę masę czekoladową, równomiernie rozprowadzić i nałożyć na nią drugą część ciasta

    - krem: twaróg zmielić, tak aby nie było żadnych grudek! (można kupić ser śmietanowy, polecam firmę Delfiko), Mascarpone dobrze zmiksować z cukrem, następnie dodawać zmielony twaróg, krótko i dobrze wymieszać

    - krem rozprowadzić na górze ciasta, nie trzeba jakoś pięknie tego kremu rozprowadzać, fajnie jak będzie trochę rustykalnie

    - ciasto wstawić na pół godziny do lodówki

    - na polewę: podgrzać śmietanę, żeby była gorąca, ale nie gotować! Dodać czekoladę, dobrze wymieszać aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.

    - polewę po prostu wylać na ciasto, najlepiej na samym środku, a polewa już sama się rozpłynie po cieście

    Ciasto odstawić do lodówki najlepiej na godzinę.

    No i tyle, bomba czekoladowa gotowa!!!

    Pozdrawiam
    e-mail: iwka_21@op.pl

    PS: Można więcej niż jeden przepis dodać?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/17 17:00:19:

    Można dodać kilka propozycji. Dziękuję za tę. Brzmi niesamowicie pysznie :)

  • Gość Adi napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/04/17 18:26:03:

    Najlepsze kakao jakie może być! :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/17 21:04:15:

    Ja również używam tego kakao od zawsze. Nie ma lepszego. !
    A mój ulubiony czekoladowy wypiek to obłędne ciasto czekoladowo -kawowe. Jest wspaniałe, wilgotne, mocno czekoladowe ze wspaniałym kawowym akcentem. To czysta rozpusta i grzech w jednym ;). Oto przepis:
    Składniki na ciasto:
    *200 g gorzkiej czekolady
    *2 czubate łyżki kakao
    *120 g masła
    *2/3 szklanki mocnej kawy
    * szklanki mąki
    * szklanki cukru
    *7 jajek
    *czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na polewę:

    *50 g czekolady mlecznej i 50 gczekolady białej
    *80 - 100 ml śmietanki płynnej 30-36%
    *2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
    Przygotowanie:
    Czekoladę, kakao, masło, kawę i szklanki cukru włożyć do garnka z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu (mieszając) do połączenia wszystkich składników. Odstawić do przestygnięcia.
    Żółtka dokładnie ubić na białą puszystą masę (ubijać przy najmniej kilka minut). Wymieszać z ostudzoną masą czekoladową (masa nie powinna być gorąca). Delikatnie połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca. 1/3 piany delikatnie połączyć z masą czekoladową za pomocą drewnianej łyżki. Resztę masy delikatnie wmieszać.
    Tortownicę o śr.22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. Masę przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temp.160 Około 1 godziny, bez termoobiegu o ok. 15-20 minut dłużej.
    Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach (dzięki temu ciasto tylko nieznacznie opadnie).
    Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Przygotować polewę: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, śmietankę i rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody kawę, wymieszać do połączenia składników). Ciasto polać przygotowaną polewą.

  • oluus90 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/20 20:42:58:

    Przepisu nie będzie, bo nigdy tego ciasta nie robiłam... Powiem więcej - nawet nie jadłam.

    Ale bardzo chciałabym spróbować. Pyszną, puszystą roladę... Roladą intensywnie czekoladową z nadzieniem Milky Way. Bo tak strasznie kojarzy mi się ze smakami za czasów małolata, a w okresie świątecznym aż mi się łezka w oku kręci, że ten czas tak szybko minął! Bo teraz sama robię zająca, a nie szukam słodyczy po lesie ;)

    Pozdrawiam wiosennie! Ola, aleks.bell@wp.pl

  • Gość gadulka napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2014/04/21 14:47:24:

    zawsze wychodzi
    podwójne ciasto czekoladowe z żurawiną


    Składniki

    4 duże jajka
    125 gram gorzkiej czekolady 70% cacao,
    125 gram białej czekolady,
    250 gram masła,
    130 gram mąki
    100 gram suszonej żurawiny,
    szczypta soli

    przepyszne ciasto, które przygotujesz przed wyjściem do pracy - bez pieczenia
    Etapy przygotowania

    podgrzewamy piekarnik do 240 stopni. forme smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki,
    czekolady rozpuszczamy osobno jedna z połową ilością masła i druga też.
    do każdej z rozpuszczonej czekolady dodajemy dwa roztrzepane jajka.
    na koniec dodajemy sól i mąkę (połowa maki do białej części połowa do drugiej)
    co masy z ciemna czekoladą dodajemy żurawinę i mieszamy i wlewamy do formy na dno.
    białą czekoladę wlewamy na wierzch i wkładamy do piekarnika.
    Wyłączamy piekarnik i ciasto zostawiamy tam na minimum 2 godziny *tzn do czasu kiedy piekarnik całkowicie nie ostygnie)
    przestudzone ciasto władamy na 30 minut do lodówki
    podajemy z żurawiną

    mmonica81@wp.pl

  • Gość invisible napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/04/21 19:02:53:

    Najlepsze ciasto z czekoladą to sernik z kruchym, kakaowym spodem, który towarzyszy mojej rodzinie w każde święta (i nie tylko;)) od kilku lat. Niezmiennie pyszny!

    Spód:
    - 200g masła,
    - 1 jajko,
    - 100g białego cukru,
    - 350g mąki pszennej,
    - 2 łyżki kakao,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Część serowa:
    - 500g sera,
    - 4 jajka,
    - 100g masła,
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 100g białego cukru.

    Ciasto szybko zagniatamy, dzielimy na 2 nierówne części i obie wkładamy do lodówki.

    W tym czasie robimy masę serową: ucieramy ser w wysokim naczyniu, dodajemy jajka, cukier, mąkę, masło i miksujemy aż masa będzie jednolita.

    Przygotowujemy formę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy większą część. Przekładamy ją delikatnie na przygotowaną blachę, wylepiając zarówno spód, jak i boki. Wylewamy masę serową (nie powinna sięgać wyżej niż wylepione ciastem boki).

    Teraz najprzyjemniejsza część. Rozwałkowujemy małą część ciasta i wycinamy z niej dowolne kształty - łatki, kółka, kwiatki, serca, gwiazdki... (nożem lub przy pomocy foremek do ciastek). Tak przygotowane czekoladowo-kakaowe ozdoby układamy delikatnie na powierzchni masy serowej.

    Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na 45 minut.

    Pozdrawiam i życzę smacznych, pogodnych, czekoladowych świąt!:)
    Magda (magda.jaszczura@gmail.com)

  • Gość xximmortellexx napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/04/21 21:58:37:

    Będąc oddaną wielbicielką czekolady, zakochałam się w brownie - mocno czekoladowe, aromatyczne, wilgotne ciacho zupełnie podbiło moje kubeczki smakowe ;) Skutecznie zwalcza chandrę, każdy wieczór spędzony z Ukochanym czyni niezapomnianym wydarzeniem, brownie to jedno z moich dział antysmutkowych i antystresowych ^^
    Proponuję więc brownie karmelowe, czyli podwójną dawkę słodkiej rozkoszy :)

    200 g gorzkiej czekolady 70%
    200 g masła
    120 g mąki
    3 jajka
    200-220 g drobnego cukru lub cukru pudru


    Masa karmelowa z mascarpone i fistaszkami:
    1/3 kostki masła
    pół szklanki cukru
    2 szklanki pełnotłustego mleka w proszku
    100 g solonych orzeszków ziemnych
    250 g mascarpone

    Polewa karmelowa:
    1/3 kostki masła
    1/3 szklanki cukru
    pół szklanki śmietany 30%
    4 łyżki glukozy (np. Delecta)

    na wierzch:
    100 g solonych orzeszków ziemnych

    Przygotowanie:
    Orzeszki ziemne (200g) wysypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zrumienić na jasnobrązowy kolor (ok. 10 minut), ostudzić. Orzechy można też lekko podprażyć na patelni. Małą blaszkę o wymiarach 20x24 cm (lub mniejszą) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Masa czekoladowa Brownie: piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, uważając aby masy tej nie podgrzać zbyt mocno, ostudzić. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, następnie mieszamy z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie łączymy z przesianą mąką. Masę wylewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez 25 minut.
    Masa karmelowa z mascarpone i orzeszkami ziemnymi:
    masło roztapiamy w rondelku z grubym dnem, wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 15 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Trzeba uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje, wlewamy pół szklanki wody. Gotujemy przez chwilkę, aż zbrylony karmel znów będzie gładką, brązową masą. Musimy go wtedy troszkę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzeszków drobno siekamy lub grubo mielimy w młynku do kawy. Dodajemy do ostudzonej masy karmelowej, mieszamy z serkiem mascarpone.
    Polewę karmelową przygotowujemy podobnie. Masło roztapiamy w rondelku z grubym dnem, dodajemy cukier. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlewamy śmietankę 30%. Gotujemy przez chwilę, aż masa trochę zgęstnieje i stanie się gładka. Do przestudzonej nieco masy dodajemy Glukozę, mieszamy i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli nie użyjemy glukozy, możemy nieco dłużej gotować masę i ewentualnie dosłodzić do smaku.

    Ostudzone Brownie kroimy w poprzek na 2 części i przekładamy połową masy karmelowej. Drugą jej połowę rozsmarowujemy na wierzchu, posypujemy resztą (100g) orzeszków, pokrywamy polewą karmelową. Brownie może już powędrować do lodówki :) Przed podaniem wyjmujemy ciacho, by nabrało temperatury pokojowej.

    xximmortellexx@gmail.com

  • kamila.pychaciasta napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/21 23:08:56:

    Moim ulubionym ciastem czekoladowym jest najzwyklejszy murzynek, z domowego zeszytu z przepisami. Ciasto, które przywołuje miłe wspomnienia z domu rodzinnego :). Przepis prosty, a ciasto smaczne. Polecam bardzo!
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanki wody
    4 łyżki kakao
    dowolne bakalie, jak ktoś lubi

    Margarynę, cukier, wodę i kakao zamieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia i pogotować przez ok. 3 minuty. Masę ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Po ostudzeniu masy, dodać do niej kolejno żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Według własnego upodobania można dodać bakalie. Piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut.

  • kamila.pychaciasta napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/21 23:22:04:

    mój mail: kama_p@wp.pl

  • Gość Natalia napisał(a) z *.elpos.net komentarz datowany na 2014/04/23 18:06:22:

    Moimi ulubionymi deserami są te, które nie odkładają się na moich biodrach, a są smaczne i pożywne. Do takich należy pudding czekoladowy (polecam zabrać komputer do kuchni i zacząć go przygotowywać). Potrzebujemy:

    - kaszę jaglaną
    - kakao Deco Moreno
    - miód do posłodzenia

    Gotujemy kaszę (według pojemności żołądków:)), gdy lekko przestygnie dodajemy do niej miód i kakao, blenderujemy.

    Pychotka!

  • Gość ula brzydula napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2014/04/25 16:08:22:

    kulinariauli.blogspot.de/2014/03/babeczki-serniko-brownie.html

    zdjecie i przepis z mojej strony /bloga -od dwoch nieustanie mi towarzyszy ,jak tylko mam zly Humor (czytaj : ze dwa razy w tygodniu ) . Jest super smaczne :* ,pod warunkiem ze sie doda dobra czekolade i dobre Kakao :)
    Pozdrawiam
    Meil: ulab44@gmail.com

  • Gość Stasia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/04/25 18:47:57:

    " Serniczek- Czekoladowy Gejzer Smaku"
    Składniki:
    Ciasto;
    450g herbatników imbirowych,
    110g masła
    jajo
    3 łyżki mąki

    Herbatniki pokruszyć lub zmiksować, ja rozwałkowuję je po prostu wałkiem. Zagnieść je z masłem, jajkiem i mąką. Masą wylepić wyłożoną papierem blaszkę/tortownicę lub jak kto woli wysmarowaną masłem. Piec 7-9 min. w temp. 180 stop.C.

    Masa serowa
    składniki:
    300 g ciemnej czekolady
    1łyżeczka mielonego imbiru
    250 g serka mascarpone
    400 g twarogu
    4 jaja
    60 g cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Do dekoracji: kandyzowany imbir, gorzka czekoladowa, duża szczypta chili lub mielonego pieprzu, wersja dla leniwych; cukier puder do posypania.

    Czekoladę rozpuścić na parze.Wymieszać z mielonym imbirem. Przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodając stopniowo czekoladę z imbirem. Serek mascarpone zmiksować z twarogiem i połączyć z masą czekoladową. Gotową masę rozprowadzić po cieście. Piec 40-50 min w temp. 170-180 stopni C. Ostudzić. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z chili i udekorować serniczek lub po prostu przygotować polewę z 1 łyżki margaryny, 2 łyżek cukru, 2-3 łyżek kakao i odrobiny wody.Dla leniwych posypać cukrem pudrem. Kawałeczki kandyzowanego imbiru kroimy w paseczki i dekorujemy ciasto w dowolne wzory.

    P.S
    Jeżeli zdarzyłoby się, że nie miałybyście herbatników imbirowych to w ich miejsce zastosujcie dowolne herbatniki, ja do masy wtedy dodaję 1 łyżeczkę mielonego imbiru i 1/2 łyżeczki cynamonu.

    Smacznego!
    Stasia:)
    stazyz@wp.pl

  • gold_butterfly napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/26 21:42:47:

    Zeberka - ciasto szybkie i proste w przygotowaniu, a o zdecydowanym smaku. Wręcz uzależniające.

    Skąłdniki:
    Margaryna 1 kostka
    jajka, 5 szt
    mąka, 3 szklanki
    cukier waniliowy, 1 szt
    proszek do pieczenia, 2 czubate łyżeczki
    cukier, 1,5 szklanki
    kakao, 5 łyżek

    Przygotowanie

    Margarynę włóż do rondelka i rozpuść. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Do utartych jajek z cukrem na puch dodawaj na przemian: mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Miksuj. Masę podziel na 2 równe części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, wymieszaj.Tortownicę posmaruj masłem lub margaryną i posyp mąką. Masę wylewaj na przemian, raz białą, raz brązową. Piecz 60 minut w 160 stopniach.

    Czemu wybrałam to ciasto? Kojarzy mi się z przytulnym domem babci. W malutkiej kuchni zawsze roztaczał się oszałamiający zapach ciasta - Zeberki. Wskakiwałam na wysoki taboret i siadałam przy oknie ustawionym z przepięknym widokiem na park. Babcia nakładała duży kawał ciasta i wlewała z kanki szklankę spienionego mleka. Kiedy opychałam się tymi przysmakami, czekając, aż wyruszymy na wiosenny spacer, wiedziałam, że nie ma piękniejszych chwil. Niezastąpionych, jedynych i wyjątkowych.

  • Gość Stasia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/04/26 23:07:51:

    Przepraszam ale nie uzasadniłam mojego dlaczego właśnie ten serniczek jest wyjątkowy...Ale to takie oczywiste:) Jest zdrowy, bezpieczny dla wszystkich Pań / Dziewczyn dbających o linię, bo dzięki chili i imbirowi spala kalorie, relaksuje właśnie dzięki kakao - gorzkiej czekoladzie i smakuje niesamowicie. U mnie pieści podniebienia moich bliskich i gości baaardzo, baaardzo często;) Tak często, że co niektórzy pytają, czy potrafię przygotować coś innego hihihihi
    Stasia:)
    stazyz@wp.pl

  • lizzie napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/27 15:58:12:

    Recepturę mam ciekawą
    Na nieziemskie brownie z kawą!
    Cukier biały i brązowy -
    Odmierz równo dwie połowy,
    Dodaj mąkę, sól, kakao
    Zmieszaj razem z cukrem śmiało.
    Starta gorzka czekolada
    Do miseczki sama wpada.
    Kawa, masło, kąpiel wodna,
    Wnet mieszanka będzie zgodna.
    Wlej ją do składników sypkich,
    Brownie jest z gatunku szybkich!
    Dodaj jajka. Ale heca!
    Koniec pracy! Fik do pieca!
    Teraz chwila, aż się schłodzi,
    Bo gorące Ci zaszkodzi!
    Kiedy czas konsumpcji będzie,
    Ach! i Och! usłyszysz wszędzie!

    lizzie@wp.pl

  • Gość Małgosia M napisał(a) z *.kalisz.mm.pl komentarz datowany na 2014/04/27 19:08:15:

    Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    9 łyżek kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g cukru
    2 jajka
    1/2 szkl. jogurtu naturalnego
    1 łyżka alkoholu, może być wódka czy brandy
    240 ml wody
    200g masła
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 duża marchew starta na dużych oczkach tarki


    Formę 20cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z jogurtem i alkoholem. Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól i podgrzać prawie do zagotowania. Powoli wlewać do suchych składników stale mieszając. Następnie dodać jajka z jogurtem, marchewkę i starannie wymieszać. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-35 minut. lub dłużej w razie konieczności.
    Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową jeśli zdążycie bo znika jeszcze ciepłe:)

  • Gość Beata WP. napisał(a) z *.173.53.26.tesatnet.pl komentarz datowany na 2014/04/27 22:15:29:

    Kakao DecoMorreno- intensywna barwa, wspaniały smak i aromat! Czyli głębia koloru i tajemnica smaku!

    Babka marmurkowa, czyli "zeberka":)

    Składniki:
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    cukier waniliowy-1 opakowanie 16g

    1 szklanka oleju
    1 szklanka wody gazowanej
    1 łyżka aromatu waniliowego

    2 szklanki mąki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia


    3 łyżki mąki
    3 łyżki kakao DecoMorreno

    cukier puder do posypania babki

    Najpierw ucieramy mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, prawie (barwą) białą masę. Dodajemy olej, wodę gazowaną i aromat waniliowy cały czas miksując ciasto. Na koniec dodajemy mąkę (2 szkl.) i proszek do pieczenia. Gdy wszystkie składniki połączą się w płynną, jednolitą masę, dzielimy ją na pół. Do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki i miksujemy, do drugiej natomiast wsypujemy kakao i także mieszamy przy pomocy miksera.
    Do formy na babkę ( u mnie forma sylikonowa, której nie trzeba natłuszczać przed umieszczeniem w niej ciasta) wlewamy naprzemiennie ciasto jasne i ciemne (z kakao), czyli na przemian dwie łyżki jasnego i dwie łyżki ciemnego ciasta.
    Tak przygotowaną formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika; babkę pieczemy 60 minut ustawiając piekarnik na "grzanie góra-dół" (bez termoobiegu) .
    Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!

  • Gość Beata WP. napisał(a) z *.173.53.26.tesatnet.pl komentarz datowany na 2014/04/27 22:18:43:

    a tu strona z przepisem i zdjęciem: smakiszczescia.bloog.pl/id,340670657,title,Babka-marmurkowa,index.html

  • Gość Sandersik napisał(a) z *.eaw.com.pl komentarz datowany na 2014/04/27 22:41:19:

    Musi być jeden? Przecież tak się nie da! :D Poniżej przedstawiam moje ulubione czekoladowe rozpustne desery: babkę jogurtową czekoladową - nie da się jej nie lubić, jest intensywnie czekoladowo - kakaowe i pysznie wilgotna, brownie cupcakes - urocze i pyszne, mus czekoladowy z malinami - deser aż niemoralnie genialny i brownie z kajmakiem i orzechami - bardziej czekoladowego wypieku nie ma! :D
    Polecam i zapraszam do obejrzenia zdjęć ;)
    ooomnomnomnom.blogspot.com/2014/04/pyszna-babka-jogurtowo-czekoladowa.html
    ooomnomnomnom.blogspot.com/2013/09/brownie-cupcakes-z-kremem-czekoladowym.html
    ooomnomnomnom.blogspot.com/2014/03/mus-czekoladowy-z-malinami-i-pistacjami.html
    ooomnomnomnom.blogspot.com/2013/09/nieziemsko-czekoladowe-brownie-z-masa.html

    Pozdrawiam
    Sandersik
    Ooomnomnomnom.blogspot.com
    sandra_d@onet.pl

  • Gość Beata WP. napisał(a) z *.173.53.26.tesatnet.pl komentarz datowany na 2014/04/27 22:59:38:

    Murzynek z wiśniową konfiturą:
    Składniki:
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    2 szklanki mąki
    1 margaryna np. Kasia 250g
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki kakao DecoMorreno
    4 łyżeczki konfitury wiśniowej
    1 szklanka śmietany 12%
    Margarynę z cukrem ucieramy, a następnie łączymy pozostałe składniki i starannie wszystko mieszamy mikserem na gładką masę.
    Wlewamy do formy (do keksówki) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. Nasze ciasto pieczemy 45 minut.
    Ciasto możemy podawać z polewą czekoladową z orzechami włoskimi.
    Smacznego!
    I pamiętajmy, że Kakao DecoMorreno to intensywna barwa, wspaniały smak i aromat! Czyli głębia koloru i tajemnica smaku!

  • Gość swibek napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/04/27 23:58:38:

    DecoMorreno.. ech.. kiedy jest się dzieckiem to świat wydaje się być tak idealnie prosty a zarazem tajemniczy. Będąc małą dziewczynką (a lat mam już "dzieści") zawsze zastanawiało mnie skąd babcia czerpie inspiracje na przeróżne ciasta, ciastka i ciasteczka, bułeczki i babeczki z czekoladą w środku. Jakież to było niesamowite skradać się do babcinej kuchni w poszukiwaniu tegoż smakołyku. I tysiące pytań: Co to jest? Jak to wygląda? Co to za czekolada? Kiedy i gdzie ją kupiła? Babciny sekret był nie do zdobycia a zapach i smak ciasta utkwił we mnie na dobre. Żyłam sobie w tej błogiej nieświadomości dalej, dorastałam, powoli sama zagłębiałam się w swoje nieodkryte talenty kulinarne. I tak pewnego dnia babcia przyszła do mnie ze starym pożółkłym zeszycikiem, troszkę zużytym, w którym była cała skarbnica jej wiedzy. Wszystko to co było niezbadane przez lata. Siedziałam i czytałam i jakież to wszystko nagle stało się proste! Tak! Znalazłam! To było TO!! DECOMORRENO! Kakao z wiatraczkiem! To samo, które stało na półce w naszej kuchni, które mama robiła na śniadanie, którego zapach unosił się po całym domu! Nie mogłam uwierzyć, że z tego czarnego proszku można wyczarować takie smakołyki. Ale tak naprawdę to czarowała babcia. Bo co z tego, że mam przepis, mam najlepsze kakao skoro ciasto nie chce wyjść! Dlatego dziś, już dorosła kobieta, chciałam ten smak i zapach przekazać synkowi i razem z babcią (ja się przyglądam) pieczemy moją ulubioną "bułę z kakaem". Najzwyklejsze drożdżowe z niezwykłym DecoMorreno na zawsze będzie numerem 1 w mojej kuchni! :)

    www.dropbox.com/sc/enhpgtu8g3uyd99/64UfQ0D9jU i moja "buła" !!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne