Wpis

środa, 05 marca 2014

Kruche ciasteczka imbirowe

Był czas kiedy nie znosiłam imbiru. Teraz umiem docenić jego smak, gdy się go odpowiednio użyje. Imbir w ciastkach nadaje im leciutkiej pikanterii. Trochę kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. Wydaje się, że 60 ciastek to dużo, jednak znikają bardzo szybko. Przepis Josha Eggletona.

Ciasteczka imbirowe

/ok.60 sztuk/

  • 350 g mąki pszennej
  • 170 g brązowego cukru
  • 100 g masła lub margaryny, w temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu (w oryginale golden syrup)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • ewentualnie cukier do wypieków do posypania

W misce wymieszać mąkę z imbirem i sodą.

W drugiej misce ubić mikserem cukier z jajkiem. Następnie dodać miód i masło i zmiksować do połączenia. Dodać suche składniki i wyrobić do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Posypać blat mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać ciasto literatką lub foremkami do ciastek. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem. Ciastek dużo nie rosną, więc wystarczy zachować ok. 2cm odstępu między nimi. Jeśli chcemy możemy przyozdobić ciastka cukrem do wypieków, jednak nie jest to konieczne.

Pieczemy ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jemy ostudzone.

ciasteczka imbirowe kruche josh eggleton

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 05 marca 2014 08:25

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/03/05 10:05:11:

    A ja od dawna uwielbiam ciasteczka imbirowe, a w okresie świątecznym zajadam się nimi bez opamiętania i pomimo że dawno już po świętach chętnie zjadałabym trochę Twoich :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/05 19:26:03:

    Ja niedawno je polubiłam, ale za to teraz też się zajadam bez opamiętania ;)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/08 19:34:17:

    Śliczne ciasteczka i z pewnoscią pyszne są.:)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/09 07:15:04:

    racja, są bardzo smaczne :)

  • Gość Ana napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/11/19 09:34:50:

    Jak dla mnie ciasto jest za rzadkie. Co robić? Z większą ilością mąki już nie będą tak dobre

  • Gość Ana napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/11/20 10:38:08:

    Cieszę się, że mój poprzedni komentarz został dodany. W każdym razie poradziłam sobie: to zbyt lepkie ciasto, które nie miało szans przy wałkowaniu, włożyłam na kilka godzin do lodówki, następnie bardzo obficie podsypywałam mąka przy wałkowaniu i tym sposobem dało się z nich wyciąć kształty i bardzo delikatnie umieścić je na blasze. Po upieczeniu były przepyszne, mięciutkie, zupełnie jak nie kruche. Za to dziś są twarde, choć smaczne .

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2018/11/20 19:01:07:

    Ojej Ana w oryginale ten przepis tak wygląda, u mnie też się udały...Dobrze, że sobie poradziłaś mimo wszystko i ciasteczka Ci smakują :)
    Wybacz opóźnienie w reakcji :-*

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne