Wpis

czwartek, 27 lutego 2014

Pączki z konfiturą z płatków róży

Dzisiaj tłusty czwartek, więc trzeba odpowiednio uczcić to święto :) Najlepiej oczywiście pączkiem lub faworkiem...a może gniazdkiem lub nieco egzotycznie eulab jamun? :) jest tyle pysznych możliwości, że na pewno znajdziecie coś dla siebie :)

Przepis pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "faworki i pączki". Zrobiłam z 1/4 podanej porcji i wyszło mi 18 średnich pączków.

Pączki popularne

/ok.50 sztuk średniej wielkości pączków/

  • 1 kg mąki krupczatki (ja dodałam nieco pszennej)
  • 200 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 0,5 litra mleka
  • 50 g drożdży
  • 50 g spirytusu
  • 1 łyżeczka olejku zapachowego - u mnie ajerkoniakowy
  • ok. 250-300 g konfitur - u mnie z płatków róży, może być budyń lub dowolny dżem, byle był dość zwarty
  • cukier puder do posypania lub zrobienia lukru
  • olej lub smalec do smażenia

pączki drożdżowe łatwe

Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem 4 łyżek mąki i 2 łyżeczek cukru. Zostawić na ok. 15-20 minut, aż drożdże podrosną.

W tym czasie przesiać mąkę i utrzeć żółtka z cukrem. Z konfitury z płatków róży odciskamy na sitku nadmiar soku. Topimy margarynę.

Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, spirytus, olejek, mleko (w temp. pokojowej). Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę. Zostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).

Ciasto wyjąć z miski na posypany mąką blat. Jeśli ciasto jest luźne, to wyrabiamy przez chwilę podsypując mąką. Formować pączki poprzez wałkowanie ciasta na grubość 1 cm, a następnie wykrawanie krążków foremką lub szklanką. Na środku każdego krążka kładziemy odsączoną konfiturę, zlepiamy ciasto tworząc lekko spłaszczoną kulkę. Odstawiamy jeszcze na chwilę do podrośnięcia.

Rozgrzewamy tłuszcz w garnku. Tłuszczu powinno być tyle, by pączki swobodnie pływały i nie dotykały dna garnka. Wrzucamy pączki na rozgrzany tłuszcz smażymy po obu stronach (na czas smażenia przykrywamy garnek pokrywką). Wykładamy pączki na ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub maczamy w lukrze.

pączki drożdżowe łatwe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 27 lutego 2014 06:42

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mehriban napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/27 14:25:52:

    . ! , .

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/28 21:35:10:

    Fajne. Z różaną najlepsze :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/09 07:15:38:

    a wolę z ajerkoniakiem, ale róża też jest smaczna i aromatyczna :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne