Wpis

piątek, 31 stycznia 2014

Szybkie i proste ciasto Ewy Wachowicz

Ciasto dotarło do mnie pod nazwą "jadą goście jadą", na znak, że ciasto szybko i łatwo można upiec. Jednak samo pieczenie chwile potrwa, więc goście muszą jednak chwilę wcześniej zapowiedzieć swoją wizytę. Ciasto łatwe, smaczne. Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje. Ulubione".

Ciasto jadą goście jadą

/blaszka 28x24 cm; 1 szklanka = 250 ml/

  • 1 szklanka maślanki (w temp. pokojowej)
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 100 g wiórek kokosowych

 Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

3 białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 0,5 szklanki cukru, ubijamy aż cukier się rozpuści.

2 całe jajka i 3 żółtka ucieramy mikserem z 1 szklanką cukru, aż masa stanie się puszysta i cukier się rozpuści. Dodajemy maślankę, miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami mąkę i miksujemy. Wykładamy ciasto na blaszkę.

Do ubitych białek dodajemy wiórki, mieszamy łyżką. Wykładamy białka na wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).

ciasto szybkie z kokosem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 31 stycznia 2014 17:33

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/02 21:25:58:

    Lubię te maślankowe ciasta, są pyszne.:)

  • Gość klaaa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/02/15 09:40:54:

    a co mozna zamiast maslanki dodac?

  • Gość klaaa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/02/15 09:41:43:

    A zamiast maslanki, co mozna dodac?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/15 14:41:42:

    Zależy z jakiego powodu chcesz zastępować maślankę. Można spróbować z jogurtem naturalnym rozrzedzonym nieco mlekiem.

  • Gość napisał(a) z 107.158.23.* komentarz datowany na 2014/02/26 19:24:13:

    Particularly interesting....looking ahead to coming back.

  • Gość napisał(a) z 107.158.23.* komentarz datowany na 2014/02/26 19:26:27:

    Thanks a bunch! This is definitely an impressive web site!

  • Gość napisał(a) z 107.158.23.* komentarz datowany na 2014/02/26 19:31:29:

    You're a really valuable site; couldn't make it without ya!

  • Gość napisał(a) z 107.158.23.* komentarz datowany na 2014/02/26 19:31:39:

    You're a really valuable site; couldn't make it without ya!

  • Gość napisał(a) z 107.158.23.* komentarz datowany na 2014/02/26 19:32:04:

    Sustain the good job and bringing in the crowd!

  • Gość napisał(a) z 107.158.23.* komentarz datowany na 2014/02/26 19:36:48:

    I treasure the information on your web sites. Thanks a bunch.

  • Gość napisał(a) z 107.158.23.* komentarz datowany na 2014/02/26 19:37:08:

    I treasure the information on your web sites. Thanks a bunch.

  • Gość napisał(a) z 107.158.23.* komentarz datowany na 2014/02/26 19:37:24:

    Passion the site-- really user friendly and whole lots to see!

  • Gość napisał(a) z 208.89.211.* komentarz datowany na 2014/02/26 19:44:49:

    I appreciate reading through your website. Thanks a ton!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne