Wpis

środa, 18 grudnia 2013

Pleciony kwiat drożdżowy

Dzisiaj przepis na ciasto drożdżowe podane w efektowny sposób. Dość łatwe do przygotowania, więc nie trzeba się martwić, że nie posiadamy jakiś zdolności do plecenia. Ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie, więc słodycz będzie zależna od tego co dodamy do środka. Ja przygotowałam z dżemem truskawkowym. W oryginale ciasto od razu po wyrobieniu i przygotowaniu było wkładane do piekarnika, bez wyrastania. Ja jednak wolę dać ciastu drożdżowemu wyrosnąć. Przepis Doroty Wójcickiej (gazetka Przyślij przepis. Domowe wypieki)

Pleciony kwiat drożdżowy

/ 1 szklanka = 250 ml/

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 100 g roztopionego masła + 3 dodatkowe łyżki
  • szczypta soli
  • nadzienie - kilka łyżek dżemu lub powideł lub starta czekolada lub krem czekoladowy
  • cukier puder do posypania

pleciony kwiat drożdżowy

Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier i 5 łyżek mąki. Mieszamy, zostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną wyrastać.

Następnie dodajmy mieszaninę do reszty mąki, roztopionego masła (100 g, lekko przestudzone), soli. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy każdą na okrąg o średnicy ok. 27-30 cm. Przenosimy jedną część na blachę. Smarujemy wybranym przez nas nadzieniem pozostawiając 2 cm nieposmarowane brzegi. Nakładamy na wierzch drugą część ciasta. Zlepiamy brzegi.

wieniec drożdżowy zwijanie

Następnie nożem kroimy ciasto: nożem kroimy ciasto od środka (nie rozcinamy go) na 16 równych części. Środek każdej części nacinamy zostawiając zarówno środek i brzeg ciasta nierozcięty. Następnie chwytamy brzeg i wywijamy go do środka 3 razy. Lekko podwijamy brzeg do środka. Powtarzamy z każdym kawałkiem. Na koniec możemy wszystkie kawałki lekko "dopchnąć" do środka, tak by ciasto nie było za bardzo rozciągnięte. Zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu, żeby podrosło. Smarujemy roztopionym masłem.

pleciony kwiat drożdżowy

Pieczemy ok. 20-25 minut w 180ºC. Po lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

wieniec drożdżowy z nutellą

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 18 grudnia 2013 12:00

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne