Wpis

wtorek, 10 grudnia 2013

Piernikowe Muffiny renifery

Naszła mnie ochota na piernikowe muffiny, więc przerobiłam przepis Asi z piernika na piernikowe muffinki, a że zbliżają się święta, to zrobiłam z nich renifery :) Zawsze to trochę radośniej dostać takiego muffina :)

Muffinki piernikowe renifery

1 szklanka = 250 ml

 /ok.16 muffin lub piernik w blaszce o wymiarach 12x25 cm/

  • 125 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy zbożowej (np. Inka)
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 2 jajka
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej

Nadzienie:

  • kilka łyżek powideł śliwkowych (możemy robić muffiny bez nadzienia)

Dekoracja:

  • polewa czekoladowa
  • groszki
  • kandyzowane wiśnie
  • precelki

muffiny renifery

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką, masa będzie się pienić). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.

Masę wylać do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 35-40 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Do środka każdej muffinki (w czasie nakładania ciasta) możemy także włożyć po łyżeczce powideł.

Ostudzone muffiny polewamy polewą czekoladową (można zrobić ze stopionej czekolady lub mleka, masła, kakao i cukru pudru). Na środku kładziemy czekoladowe groszki i robimy nos z kandyzowanej wiśni. Robimy rogi z precelków (ja nacinałam muffinkę nożykiem i wkładałam tam część precelka, dzięki czemu lepiej się trzymał). Robimy oczy -patyczek lub wykałaczkę namaczamy w czekoladzie i robimy kropki na groszkach. Jeśli muffiny wyjdą nam bardzo spiczaste, to możemy przyciąć wierzchołek, żeby lepiej nam się trzymała dekoracja.

muffiny piernikowe rudolf

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 10 grudnia 2013 09:38

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość elisabeta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/12/10 15:29:33:

    Jesteś niesamowita! Super!

  • Gość Wypoczynek Gdańsk napisał(a) z *.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2013/12/10 21:01:39:

    Twoje ciasteczka mnie rozbroiły ( oczywiście pozytywnie). Są oryginalne i bardzo mi się podobają. Gratulacje.

  • casioedifice napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/11 12:04:30:

    genialne zdjęcia :) muffiny wyglądają tak, że chce się je zjeść od razu.

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/11 19:00:56:

    Ależ rozkoszniaki :)

  • jasiek551 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/11 20:03:51:

    jeszcze nigdy nie probowalem robic Muffinow, ale chyba teraz sam sprobuje

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/11 21:41:23:

    Jakie one są śliczne! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne