Wpis

wtorek, 26 listopada 2013

Sernik potrójnie czekoladowy

Sernika i czekolady nie odmawiam :) A tutaj mamy połączenie wszystkiego co najlepsze. Nie było osoby, której by ten sernik nie smakował. Masa jest miękka, kremowa. Sernik z tego przepisu został upieczony w ramach wspólnego pieczenia z Moniką, Grażynką, Patrycją, Anią, Matką Wariatką, Anią, Magdą. to oznacza, ze również u dziewczyn możecie znaleźć kilka wersji tego samego sernika. Smacznego!

Sernik potrójnie czekoladowy

/tortownica  o średnicy 20-22 cm/

sernik potrójnie czekoladowy

Spód

  • 200 g ciastek - herbatniki
  • 80 g orzechów włoskich /można zastąpić ciasteczkami/
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 5 g kakao, niesłodzonego
  • 85 g masła, stopionego
  • opcjonalnie - wrząca woda

Ciastka i orzechy mielimy. Wsypujemy cukier, kakao, sól. Mieszamy. Dolewamy roztopione masło i mieszamy. Powinna powstać lepiąca masa. Jeśli masa jest krucha, to należy dolać odrobinę wrzącej wody i wymieszać.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Zawijamy dokładnie w folię aluminiową (chodzi o to, że masę serową będziemy zapiekać w kąpieli wodnej, więc jeśli mamy odczepiany spód, to musimy tak obwinąć blachę, by woda nie dostała nam się do masy). Wykładamy spód i boki ciastem. Zapiekamy przez 10 minut w 180ºC.

Masa serowa

  • 200 g czekolady mlecznej, stopionej w kąpieli wodnej
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 750 g sera mielonego /dałam ser z wiaderka; jeśli ser ma poniżej 10% tłuszczu, to dodajemy do masy łyżeczkę masła w temperaturze pokojowej/
  • 160 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki aromatu do sernika /można ominąć/
  • 3 łyżki likieru /u mnie domowy likier kawowy, może być dowolny inny, np. czekoladowy, kawowy, pomarańczowy/

Roztopioną, przestudzoną czekoladę łączymy z serem, kawą (jeśli trzeba przecieramy przez sitko), cukrem, aromatami i likierem. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajka. Mieszamy. Masę wykładamy na blaszkę z podpieczonym spodem.

 Wkładamy mniejszą blaszkę w dużą, wo dużej nalewamy gorącej wody. U mnie woda sięgała trochę ponad połowę, może do 3/4 wysokości małej blaszki.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 50 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, na chwilę uchylamy drzwiczki (może na minutkę), następnie zamykamy i zostawiamy sernik, aż piekarnik wystygnie (u mnie został na całą noc, bo piekłam wieczorem), następnie przekładamy do lodówki.

Wierzch

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • czekoladki/pralinki/trufelki do ozdoby

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ciepłą kremówkę. Ucieramy łyżką do utworzenia jednolitej, gęstej masy. Wykładamy na sernik. Ozdabiamy np. trufelkami.

sernik nutella

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 26 listopada 2013 09:26

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość elishafciarka napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/11/26 09:49:39:

    Muszę to zrobić!

  • vanilla.ana napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/26 11:39:01:

    dziękuję za wspólny wypiek :) Twój prezentuje się mega profesjonalnie!!! :)

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/26 12:37:17:

    Wyszedł smakowity, dzięki za wspólne pieczenie i do następnego :)

  • Gość Natalie napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/11/26 13:20:39:

    Pyszności !
    Dostanę kawałeczek ? :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/26 18:13:55:

    Cudowny jest. Robiłam go, bardzo pyszny. :)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/26 19:17:25:

    Pięknie Ci się udał ! dzięki za wspólną zabawę :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/26 20:07:20:

    Wygląda niesamowicie kusząco :) Pycha!

  • ewa_ciasteczkowakraina napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/27 14:07:18:

    Prawdziwa rozpusta! :) Pyszności. Pozdrawiam

  • Gość pinupcookinglooking napisał(a) z *.eaw.com.pl komentarz datowany na 2013/11/28 09:20:00:

    Ewcia Kochana - cudowny Ci wyszedł sernik! Gratuluję!

  • Gość Angela napisał(a) z *.net.zeork.com.pl komentarz datowany na 2016/01/21 15:54:19:

    Wygląda obłędnie! Muszę wypróbować Twój przepis :)
    Tylko mam jedno pytanko. Co zrobić aby ciasto nie miał metalicznego posmaku przy pieczeniu w kąpieli wodnej? Robiłam sernik tą metodą i niestety smak brytfanki został ;/

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/21 18:32:43:

    hmm u mnie wyłożenie blaszki papierem do pieczenia (także po bokach) załatwiło sprawę i nie było czuć posmaku metalu.
    Możesz również wypróbować sylikonową formę.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne