Wpis

wtorek, 12 listopada 2013

Kanelbullar szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kanelbullar to szwedzkie bułeczki cynamonowe, podobne do  cinnamon rollsów. Aromatyczne i smaczne. Część zawinęłam w wianek, z reszty zrobiłam bułeczki. Źródło

Kanelbullar 

Kanelbullar

/1 szklanka=250 ml/

Ciasto

  • 150 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki suszonych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 5 szklanek mąki

Nadzienie

  • 100 g mielonych migdałów
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko do smarowania wierzchu
  • perłowy cukier do ozdoby

Przygotowanie ciasta

W garnku roztopić masło. Gdy się rozpuści dodać mleko. Podgotować, aż będzie lekko ciepłe. Dodać drożdże, cukier i 5 łyżek mąki. Zostawić w ciepłym miejscu na chwilę. Przez ten czas wsypać do miski pozostałe składniki, pozostawiając 0,5 szklanki mąki na później.  Wymieszać. Następnie dodać drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinkę, aż podwoi swą objętość. 

Nadzienie

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, aż utworzą pastę.

Kiedy ciasto będzie gotowe dodać pozostałe 0,5 szklanki mąki. Na lekko oprószonym mąką stole rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Na całość nałożyć nadzienie i rozsmarować na całej długości. Prawą część ciasta złożyć do środka, a następnie lewą część ciasta nałożyć na całość.

składanie kanelbullar

Pokroić ciasto na 2-3cm prostokąciki (jak na faworki), a następnie każdy prostokącik naciąć  podłużnie po środku, zostawiając od góry 1cm ciasta nienacięty.

zwijanie wieńców z ciasta drożdżowego

Każdą odnogę zwinąć w spiralkę i upleć warkoczyk, zawinąć w kółko i połączyć końce ze sobą (ja robiłam trochę inaczej: każdą odnogę zwinęłam w spiralkę, następnie łączyłam w połowie długości i oplatałam wokół siebie końcówki ciasta - jak na zdjęciach. 

Można też zwijać spiralne bułeczki. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać perłowym cukrem, wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (papierem do pieczenia) i zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu, aż podrosną. Następnie piec ok.10-12 min w 180°C.

cinnamon roll

Razem ze mną piekły: Mirabelka; Mopsik;Gin

Wpis bierze udział w akcji: Kuchnia skandynawska 2013, W orzechowym raju 2, Pieczywo świata.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 12 listopada 2013 19:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne