Wpis

wtorek, 22 października 2013

Pyszny krem z dyni

Dynia jaka jest każdy widzi. Brzuchata, słoneczna i pełna aromatu. Ciągle jestem zafascynowana ile ciekawych potraw można zrobić z dyni. I najbardziej fascynują mnie te, gdzie dynia nie jest zasypana cynamonem, czy przyprawą do piernika, gdzie ta przyprawa na tyle dominuje, że nie czuć nic innego. W tej zupce znajdziemy jeszcze kilka innych składników, które sprawiają, że zupa jest aromatyczna i lekko pikantna. Smaczna zarówno na ciepło i na zimno. Źródło.

Pyszny krem z dyni

  • 1,5 kg dyni
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • gałka muszkatołowa - malutka szczypta, tyle co na czubku noża
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżka octu winnego (u mnie ocet z czerwonego wina)
  • woda lub bulion (u mnie rosół z kury)
  • sól, pieprz
  • pestki dyni

Dynię obrać, pokroić w kostkę. Na dno garnka nalać wodę i wrzucić tam dynię. Gotujemy aż będzie miękka.

Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka o grubym dnie rozgrzewamy olej i wrzucamy tam cebulę.  Podsmażać przez 2-3 minuty na małym ogniu do zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, cynamon, gałkę muszkatołową. Podsmażać kolejne 3 minuty.

Dynię dodać do cebuli z przyprawami. Gotujemy razem przez ok. 2-3 minuty. Następnie dolać tyle bulionu lub wody, by przykryła warzywa.  przykryć garnek pokrywką. Gotować przez 10 minut.

Zdjąć z ognia. Zmiksować blenderem zupę. Dodać ocet, miód, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą posypaną pestkami dyni.

pyszny krem z dyni

Zupa została przygotowana w ramach wspólnego gotowania z:

Gin; Lejdi;Maggie ; Martynosia; Mirabelka ;Mops w kuchni ; Pela ; Siankoo; Siaśkabartoldzik 

Oczywiście zupa bierze udział w Akcji Bei "Festiwal dyni 2013".

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 22 października 2013 19:02

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/22 19:09:52:

    Ciekawi mnie dodatek octu winnego i miodu :) Przyprawy bardzo mi pasują.

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/22 19:29:04:

    Cudownie gęsta, pycha :)
    Też lubię czuć smak dyni :)

  • Gość czarymary napisał(a) z 37.128.158.* komentarz datowany na 2013/10/22 19:54:58:

    Czy litr buliony wystarczy ?

  • martynosia napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/22 20:03:56:

    Patrzac na skladniki - ta zupa musi byc pyszna;)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/22 20:36:04:

    Czarymary - myślę, że litr wystarczy, najwyżej w razie czego, podlejesz wodą.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/22 22:05:11:

    Śliczny kolor, fajna, gęsta.:)

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/23 09:52:48:

    Jak apetycznie Ci się udała i do tego te pestki :)

  • Gość Bea.w.kuchni napisał(a) z *.dclient.hispeed.ch komentarz datowany na 2013/10/26 18:11:00:

    Ja lubie dynie w kazdej postaci, nawet te cynamonowo-piernikowa. Mimo wszystko jednak - nie ma to, jak dobra, rozgrzewajaca dyniowa zupa, prawda? :)

    Pozdrawiam serdecznie!
    I dziekuje za przylaczenie sie do Festiwalu :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne