Wpis

środa, 02 października 2013

Mistrzowskie buraki. Tarta z burakami, orzechami i kozim serem.

Przyznaję, że nigdy nie byłam za bardzo "serowa". Za dzieciaka jadłam tylko biały ser, serki homogenizowane i ser smażony, a od reszty trzymałam się z daleka. Kanapką z żółtym serem można było mnie co najwyżej przestraszyć. Teraz żółty ser lubię zapiekany. Pleśniaka mogę zjeść pieczonego, np. z żurawiną. W czasie blogowania zaczęłam się oswajać z tymi bardziej wykwintnymi serami...nawet zjadłam taki śmierdzący i wyglądający na niejadalny od kilku miesięcy ;) I przeżyłam. I stwierdziłam, że niektóre sery można nawet sobie podgryzać dla przyjemności ;) Drugą sprawą jest to, że tej jesieni zafascynowałam się czerwonymi burakami. Były udane i nieudane próby oswojenia go w wersjach mniej klasycznych. Jakoś nie mogę się przekonać do gotowanego buraka z niesłodzonym kakao. O ile nie jest to ciasto, to w każdej innej odsłonie, cokolwiek bym do niego jeszcze dodała, wydaje mi się, że smakuje dziwnie, tak ziemiście. No ale od dłuższego czasu zaczęła mi się marzyć tarta...tarta z burakami i kozim serem...tak, jak na mnie, to dość dziwne marzenie. Ale tak bardzo to połączenie wydało mi się odpowiednie, że zaczęłam szperać. I znalazłam - orzechy, kozi ser, buraki. Już nie mogłam się doczekać i oczywiście w trakcie robienia nastąpiło kilka zmian. Ale nie pomyliłam się - to połączenie jest świetne, więc nawet jeśli nie jesteście serowymi maniakami, to spróbujcie tego niebanalnego dania. I nie boimy się wina, bo alkohol wyparowuje w procesie smażenia. Źródło -wierzch, spód jak na tartę lotaryńską.

Tarta z buraczkami, orzechami, kozim serem i karmelizowaną cebulą

/tortownica o średnicy 26 cm/

Spód

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (jeśli nie mamy, to pomijamy)
  • 2 łyżki zimnej wody

Przygotowujemy ciasto: mąkę i sól mieszamy. Dodajemy masło i kroimy nożem na mniejsze kawałeczki, tak by masło lekko się połączyło z mąką. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (maksymalnie można zostawić do następnego dnia).

Następnie wykładamy ciasto z lodówki, lekko rozpłaszczamy (lub rozwałkowujemy) i wkładamy na blaszkę o średnicy 26 cm (forma do tarty/ tortownica /można zamienić na prostokątną, wylepiamy wyżej brzegi ciasta na wysokość o 1,5 cm).

Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w 200°C przez 10-13 minut minut. Wykładamy ciasto z piekarnika.

Wierzch (podaję z moimi zmianami)

  • 4 małe cebule
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 3 ugotowane buraczki, średniej wielkości
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 plastry koziego sera (ok. 35 g), można zastąpić miękkim kozim serem
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • ok. 4 łyżki natki pietruszki
  • 2 jajka

tarta z buraczkami, kozim serem

Buraczki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko (widelec powinien wchodzić z oporem). Buraczki obieramy, kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce (dość drobno), wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu ok. 7 minut. Doprawimy solą, pieprzem. Następnie dolewamy wina i smażymy kolejne kilka minut.

W misce mieszamy śmietanę, z natką pietruszki, cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Powinno być dość ostre. Dodajemy jajka, mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy pokrojone buraczki. Wykładamy wszystko na podpieczony spód. Na wierzch kładziemy kawałki koziego sera. Następnie posypujemy wszystko orzechami. Wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy 15-20 minut. 

tarta kozi ser, burak

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 02 października 2013 09:43

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość pinupcookinglooking napisał(a) z 95.108.117.* komentarz datowany na 2013/10/02 22:42:56:

    Wyglada oblednie same najlepsze skladniki oby tak dalej niech zyje ser :))

  • Gość Salvador Dali napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/10/03 08:18:42:

    a ja przyznam się szczerze, że w dzieciństwie nie lubiłam wszystkiego związanego z żółtym serem i jego odmianami.. Istniał dla mnie tylko biały :)
    Teraz mi już przeszło, ale pleśniowych nadal się nie chwycę :D
    Ta tarta wygląda baaajecznie! Uwielbiam buraki, ale taki ich jeszcze nie łączyłam, przepis zapisuję, bo super!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne