Wpis

sobota, 05 października 2013

Galette pełnoziarniste z jabłkami i żurawiną

Galette jest rodzajem francuskiego ciasta przypominającego duże ciasto. Jest to płaskie ciasto z farszem. Istnieje mnóstwo odmian tego rodzaju ciasta, u mnie spód jest pełnoziarnisty. Jeśli nie do końca odpowiadają Wam pełnoziarniste smaki, to pomieszajcie mąkę pełnoziarnistą z pszenną. Przepis na spód stąd.

Galette pełnoziarniste z jabłkami i żurawiną

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można pomieszać z mąką pszenną tortową)
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 90 g masła, zimnego
  • 6 łyżek wody, chłodnej

Wierzch:

  • jabłka - u mnie 4, dość małe
  • 1 łyżka brązowego cukru (ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jabłka, jeśli są bardzo słodkie możemy zrezygnować z cukru)
  • 3 łyżki żurawin
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Mąkę, cukier i cynamon mieszamy. Dodajemy masło, które kroimy nożem na kawałki. Dodajemy wodę, wyrabiamy szybko ciasto. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by dało się z niego zrobić kulę, która nie będzie się kruszyć. Jeśli jest bardzo mokre dodajemy mąki, jeśli mało klejące dodajemy nieco wody. Ciasto chowamy do lodówki na 0,5 godziny.

Obieramy jabłka, kroimy na kawałki. Mieszamy jabłka z pozostałymi składnikami. Ciasto wyciągamy z lodówki, kładziemy między dwa arkusze papieru do pieczenia i cienko rozwałkowujemy. Na środku farsz z jabłek i składamy brzegi ciasta tak, by środek z jabłkami pozostał odkryty. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C

galette z jabłkami i żurawiną

Galette zostało zrobione w ramach wspólnego wirtualnego pieczenia. Zobaczcie inne przepisu u:

Shinju, Mirabelka, Panna Malwinna, Sianko, Siaśka, Maggie, Ola, Mopsik 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 05 października 2013 22:21

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość monika napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/10/06 09:41:05:

    bardzo lubię ten rodzaj,że się tak wyrażę..niesfornego:) kruchego ciasta w retro klimacie:)

    pozdrawiam!
    m.

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/06 20:17:57:

    Pełnoziarniste ciasto to bardzo dobry pomysł!

  • basinepichcenie napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/06 21:16:00:

    Wygląda bardzo ciekawie. Lubię połączenie jabłek z żurawiną :)

  • shinju napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/06 23:55:36:

    Też zastanawiałam się nad użyciem żurawiny do swojej tarty :) Następnym razem to zrobię :D A pełnoziarniste ciasto to rewelacyjny pomysł :)

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/07 09:31:09:

    Ja też zrobiłam galette na pełnoziarnistym spodzie, jakoś tak jabłka bardziej mi smakują w pełnoziarnistych wypiekach :) Pozdrawiam :)

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/08 17:12:51:

    Uwielbiam <3
    Piekne, pyszne i zdrowsze od galette na pszennym spodzie :)

  • pink.yyy napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/13 12:22:51:

    Ciasta z jabłkami są najlepsze na świecie! A połączenie z żurawinami musi być jeszcze lepsze :>

  • Gość jantar92 napisał(a) z 91.222.24.* komentarz datowany na 2013/10/15 18:52:46:

    Smak żurawiny, jabłka w połączeniu z kruchym ciastem musi smakować. Pozdrawiam:) napiecyku.wordpress.com/

  • Gość Luka Li napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/17 11:30:53:

    Podoba mi się!:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne