Wpis

piątek, 04 października 2013

Chleb oliwkowy i focaccia z czarnymi oliwkami

Kolejne wspólne pieczenie chleba w wesołym towarzystwie. Co prawda jest to wirtualne pieczenie, ale chleb zawsze zbliża. Dzisiaj możecie w kilkunastu odsłonach zobaczyć chleb oliwkowy oraz focaccię z oliwkami. Chlebek można zrobić zarówno z pszennym, jak i żytnim zakwasem. Można zastosować czarne lub zielone oliwki. Chlebek jest bardzo fajny, choć u mnie, mimo że wyrósł, to nie utrzymał formy i rozjechał się na boki. No cóż, trzeba umieć wyczuć konsystencję ciasta chlebowego, a przede mną pewnie jeszcze wiele bochenków, by powstał chleb doskonały.  Przepis pochodzi z książki „Bread” Jeffreya Hamelmana.

Pszenny Chleb Oliwkowy

Zaczyn płynny

  • 30 g aktywnego zakwasu (może być pszenny lub żytni, trzeba go dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki i odkarmić)
  • 150 g mąki pszennej, chlebowej
  • 180 g wody

 Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.

Ciasto chlebowe

  • 360 g płynnego zaczynu
  • 360 g wody (lekko ciepłej)
  • 720 g mąki - to jest 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej + 630 g mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g oliwek, pokrojone w plastry (odcedzonych i osuszonych)

chleb oliwkowy

Połączyć zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać robotem 3 minuty na pierwszym biegu, a następnie 3 minuty na biegu drugim. Dodać oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Można też wrobić ciasto ręcznie. Ja zostawiłam garść oliwek do wyłożenia na wierzch focacci.

Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2,5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając.

Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić focaccię.

Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin. Można go też pozostawić do wyrośnięcia na blacie na 1-2 godziny. Piec chleb na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minut.

Focaccię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Powinna być cieńsza od pizzy. Położyć na wierzchu oliwki.  Posmarować powierzchnię obficie oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do czasu aż będzie rumiana i chrupiąca (20 minut). Można oczywiście piec na nagrzanej dobrze blasze kuchennej.

focaccia z oliwkami

Zobaczcie inne bochenki u:

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 04 października 2013 19:59

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/04 20:07:39:

    Okrągły :) Śliczny

  • dfwgirl napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/04 20:27:28:

    wyszla bardzo urodziwa! Widac, ze wlozylas sporo pracy w ulozenie oliwek. Focaccia wygląda jak z piekarni :)

  • Gość Kulinarne przygody Gatity napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/04 21:00:11:

    Ależ cudny chlebek :-) Lubię takie rustykalne...
    Dziękuję za wspólne pieczenie !

  • piegusek1976 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/04 21:01:30:

    piękny bochen!!! pozdrawiam

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/04 21:06:54:

    Chantel , chleb i focaccia, wyglądają znakomicie ,a ja dziękuję za wspólny czas pieczeniowy:)

  • Gość dosismakolyki napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/04 21:16:40:

    jakie pyszne wypieki ;) dzięki za wspolne pieczenie

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/04 21:33:54:

    Wspanialy chlebek. I jaka fajna focaccia (te oliwki wygladaja uroczo:)

    Dziekuje za wspolne pieczenie :)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/04 22:01:08:

    Wspaniały chlebuś i focaccia:) pięknie wyrośnięte,
    dziękuje za wspólne pieczenie i super zabawę.

    Do następnego pieczenia :)

  • Gość Marzena napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2013/10/04 22:48:47:

    Fajne są te wariacje tego chlebka. U każdej inny, u każdej wspaniały:-) Dziękuję za wspólny czas i do następnego razu:-)

  • Gość alucha napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/10/04 22:50:31:

    Mnie bardzo podoba się Twój bochenek :). I te śliczne nacięcia :))
    Pozdrawiam ciepło :)

  • Gość amber napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/10/04 22:50:42:

    Urodziwe wypieki!
    Pysznie się prezentują.
    Dziekuję za wspólny chlebowy czas.
    Amber

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/04 23:04:20:

    Idealne wypieki! Dziękuję za wspólnie spędzony czas!

  • lucynella napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/04 23:11:30:

    pięknie go zrumieniłaś :) i nacięcia bardzo mi się podobają ! dziękuję za wspólne pieczenie!

  • smakowekubki napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/05 07:43:04:

    Zbyt wiele skromności w Twoim opisie, chleb i focaccia mistrzowsko wygladają, a te pęknięcia są bardzo apetyczne.Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wspólne pieczenie.

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/05 08:48:54:

    Ślicznie ponacinany:) a co do rozjechania to nie widać tego po kształcie bochenka:) pozdrawiam ciepło i dziękuję za wspólne spotkanie w kuchni:)

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/05 08:59:08:

    Dziękuję za wspólne pieczenie- było pysznie!:))

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/05 10:44:16:

    Wspaniały chlebuś i cudna focaccia :) brawo!

    Dziękuję za wspólną zabawę i do następnego pieczenia :)

  • Gość Strefa Smaku napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/05 17:08:23:

    Zawsze się zastanawiałam, jak lub do czego/z czym jeść taką focaccię. Już nie raz kusiła mnie, tylko nie do końca wiedziałam, jak ją spożytkować.

  • Gość Wiewióra napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/10/05 19:03:14:

    Cudne wypieki!!! dziękuję za wspólne doświadczenie i do następnego :)

  • Gość karolina napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/10/05 22:07:08:

    Piękne nacięcia:) Dziękuję za wspólnie spędzony czas!

  • Gość Jswm napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/06 10:29:59:

    Dziękuję za wspólne pieczenie!

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/06 16:01:00:

    foccacia jak malowana
    dziękuję za wspólne pieczenie!

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/06 18:51:54:

    Ewelino,pięknie Ci wyszły i chleb i foccacia, dzięki za wspólne pieczenie :)

  • Gość Konwalie w kuchni napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/07 13:00:40:

    Czasem to co w naszych oczach wydaje się niedoskonałe, potrafi innych zachwycić:)
    Pozdrowienia przesyłam!

  • Gość dawny_basik napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/09 19:24:14:

    Chleb mnie zachwycił, choć i focaccia jest piękna

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne