Wpis

piątek, 13 września 2013

Sos słodko-kwaśny - zapasy na zimę

Lato obdarza nas wieloma darami. Aż żal nie wykorzystać owoców i warzyw do zrobienia przetworów. W tym roku, z powodu dużej ilości kupionych pysznych i słodkich pomidorów malinowych, postanowiłam zrobić sos słodko- kwaśny zaprawiony w słoiku. Na zimę będzie w sam raz. Sos wyszedł bardzo smaczny. W sumie w przepisie zastanawia mnie tylko mąka, ponieważ myślę, że czas na ewentualne zagęszczenie sosu będzie zimą, gdy się go podgrzeje. Podaję z moimi zmianami.  Jeśli ktoś ma ochotę można dodać bambusa do sosu. Oczywiście można zrobić sos w mniejszej ilości i podać od razu na obiad. Źródło.

Sos słodko- kwaśny - zaprawy

/ja zrobiłam w końcu z ok. 4 kg pomidorów, wyszło mi ok 5-6 litrów/

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli (dałam nieco mniej, bo miałam bardzo ostrą w smaku)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka ananasów pokrojonych na kawałki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 ząbków czosnku (jeśli są malutkie to więcej)
  • szczypta chili (tutaj działamy ostrożnie i ilość dopasowujemy do naszych preferencji)
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry (ilość można zwiększyć jeśli lubimy)
  • 1 łyżka pieprzu
  • cukier - ja dałam 1 szklankę, w przepisie jest mowa o 2 szklankach, dosładzamy po trochu i sprawdzamy czy słodkość nam odpowiada
  • 0,5 -3/4 szklanki octu białego 10%
  • 2 łyżki soli (dałam więcej, do smaku)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 marchewki pokrojone w słupki
  • ew. pędy bambusa

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i wyciąć twarde części. Pokroić na kawałki i gotować przez 10 minut. Następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko (żeby pozbyć się pestek).

Do pomidorów dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Posolić. Gotować 30 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchew, przyprawy, ananasa i kukurydzę. Gotować 10 minut. Dodać cukier, ocet i gotować kolejne 10 minut. Pod koniec zaprawić mąką. Doprawić przyprawami do smaku. Wkładać do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcić i postawić na zakrętce. Zostawić do ostygnięcia. 

sos słodko kwaśny

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 13 września 2013 08:03

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/13 10:35:07:

    Robiłam ten sos w zeszłym roku. Przepis dostałam od teściowej. U mnie wszyscy się nim zajadają ;)

  • Gość Salvador Dali napisał(a) z *.as13285.net komentarz datowany na 2013/09/14 13:00:53:

    sprawdziłby się również idealnie do spaghetti, mmm!:)
    Samo dobro zamknięte w tych słoikach :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/14 15:56:06:

    Świetny sosik :) Idealny powiedziałabym. :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/21 08:08:07:

    Wedelka - no to tylko potwierdzę, że bardo smaczny :)
    Salvador Dali - oj tak, sprawdzi się w różnych wersjach, a zimą doceni się jego istnienie :)
    Majana - dziękuję :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne