Wpis

niedziela, 15 września 2013

Najlepszy sernik dyniowy

Warzywa w słodyczach 2013 trwają :) a ja rozpoczynam sezon dyniowy :) Któż by się mógł oprzeć tej pomarańczowej cudowności...a ja dodatkowo miałam ochotę na sernik i rozpoczęłam poszukiwania tego idealnego. Najbardziej zachęciła mnie Fuchsia. A ja nieco zmodyfikowałam przepis i tak oto przedstawiam pyszny dyniowy sernik na orzechowym spodzie :) Bardzo jesienny, ale to ta optymistyczna strona jesieni. Sernik jest kremowy, miękki, przypomina konsystencją new york chewsecake.

Sernik dyniowy na orzechowym spodzie z kruszonką

/tortownica 22cm/

Spód

  • 180 g ciastek - u mnie herbatniki pełnoziarniste, mogą być maślane
  • 70 g zmielonych orzechów - u mnie włoskie
  • 80 g roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie - wrząca woda

Ciastka pokruszyć lub zmielić razem z orzechami na drobno. Wymieszać z cynamonem. Dodać roztopione masło i pomieszać, tak by uzyskać jednorodną masę. Jeśli masa za bardzo się kruszy, to dodać nieco wrzącej wody. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy szczelnej tortownicy należy włożyć papier tak, by zakryć miejsca łączenia tortownicy z rantem. Masę na spód wykładamy równomiernie na dno i wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.

Masa sernikowa

  • 500 g mielonego twarogu - u mnie ser wiaderkowy waniliowy z biedronki; można dać naturalny, ale wtedy dodajemy aromat lub esencję waniliową
  • 1 łyżeczka masła, roztopione, ostudzone
  • 140 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml śmietany kremówki lub mleka
  • 260 g puree z dynii* (1 szklanka)
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli

*puree z dyni - obrać dynię i pokroić w kostkę. Do garnka na dno wlać nieco wody, wrzucić dynię i gotować przykryte do miękkości, odlać ewentualny płyn. Ostudzić, zblendować lub zgnieść widelcem.

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła lub margaryny
  • 50 g brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki zagniatać, aż powstaną duże grudki.

Masa serowa: Masło, jajka i cukier zmiksować na jednorodną masę, aż cukier się rozpuści. Dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać. Masa będzie dość wodnista, jak zupa, ale się tym za bardzo nie przejmujemy. Wlewamy na przygotowany spód i wkładamy do nagrzanego do 210°C piekarnika. Na dnie piekarnika (przed rozpoczęciem nagrzewania) wkładamy miseczkę z wodą, żeby utrzymać wilgotność wewnątrz. Po włożeniu sernika skręcamy temperaturę do 180°C i pieczemy 20 minut, po tym czasie na wierzch sernika układamy kruszonkę i dalej pieczemy sernik przez 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostudzenia piekarnika (ja piekłam wieczorem i zostawiłam sernik na cała noc). (Rano) po wystygnięciu piekarnika włożyć sernik do lodówki.

pyszny sernik dyniowy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 15 września 2013 09:12

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne