Wpis

sobota, 21 września 2013

Chałwa z buraczków (Beetroot halva)

Brzmi dziwnie, wiem. Ale jest to świetny sposób na zaskakującą i bardzo smaczną słodką przekąskę z warzywami. Buraczki są wyczuwalne w smaku, więc jeśli ktoś ich totalnie nie lubi, to raczej nie jest to przepis dla niego. Danie ma piękny kolor. Można je spożywać zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. Wiem, że u nas w Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do chałwy z sezamu, ale można ten deser robić np. z marchewki. Nie bójcie się spróbować, warto :) Przepis dodaję do akcji Warzywa w słodyczach 2013. Źródło.

Chałwa buraczkowa

  • 3 małe lub 1 duży czerwony burak
  • 0,5 litra mleka
  • 1,5 łyżki cukru pudru + dodatkowo do regulacji słodkości wg własnych upodobań (ja dodałam 2 łyżki)
  • 3 łyżki masła
  • pół garści rodzynek (ok.1,5 łyżki, ale nie trzymam się ściśle ilości)
  • pół garści orzechów (w oryginale orzechy nerkowca u mnie orzechy włoskie)
  • szczypta kardamonu (jeśli nie lubisz, to pomiń)

Buraczki umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce (ja połowę starłam na tarce o grubych oczkach, połowę na małych oczkach, ale śmiało można wszystko na grubych). Mleko i buraczki gotować w garnku o grubym dnie, aż mleko się wygotuje i zostaną same mokre buraczki. Należy mieszać, żeby się nie przypaliło.

Gdy mleko się wygotuje dodajemy 1,5 łyżki cukru pudru i 2 łyżki masła. Gotujemy, aż wszystko się skarmelizuje (ok. 10 minut). Często mieszamy.

W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę masła i dodajemy rodzynki i posiekane na drobno orzechy, sypiemy szczyptą kardamonu i chwilę podsmażamy.

Sprawdzamy czy buraczki są dla nas wystarczająco słodkie. Jeśli nie, to dodajemy cukier, mieszamy. Na koniec łączymy masę z orzechami i rodzynkami (możemy zostawić troszkę do posypania wierzchu).

Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

chałwa z buraczków

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 21 września 2013 09:27

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/21 09:42:45:

    pięknie wygląda, ja uwielbiam wszystko co buraczkowe ;))

  • Gość Jojowanie napisał(a) z *.62-188.cust.bluewin.ch komentarz datowany na 2013/09/21 09:54:58:

    Świetny pomysł, na pewno spróbuje. Dzięki za inspirację. Pozdrawiam

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/21 13:34:00:

    Ciekawy pomysł. Chętnie bym skosztowała :)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/22 14:53:48:

    zaskakujące !!!

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/09/23 09:51:35:

    Ewelina szalejesz normalnie z tymi warzywami, kto by pomyślał chałwa z buraczków :) jestem bardzo ciekawa jej smaku :) Pozdrawiam :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/29 10:26:06:

    Izaa_a - ja ciągle odkrywam nowe smaki i dania, które można wytworzyć z buraczka :) zazwyczaj jestem pozytywnie zaskoczona, tak jak w tym przypadku :)
    Jojowanie - cieszę się, że się zainspirowałaś :)
    Majana - zapraszam :)
    Margot - mnie tak zaskoczyło, że aż musiałam zrobić :)
    Siankoo - warzywa ciągle mnie zaskakują w słodkiej odsłonie :D

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne