Wpis

piątek, 06 września 2013

Bakłażany zapiekane z fetą wg Ewy Wachowicz

Bakłażan to takie warzywo, które mnie intryguje, ale nie w każdej odsłonie je lubię. Ta wersja bardzo mi przypasowała, jedyne o co trzeba zadbać, to ostrość potrawy. Chili musi być czuć, bo to ono nadaje charakteru potrawie. Przepis Ewy Wachowicz.

Bakłażany zapiekane z fetą

  • 2 bakłażany
  • 1 opakowanie sera feta
  • sól
  • olej

sos:

  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • kawałek papryczki chili lub chili w proszku
  • 2 pomidory
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, pokrojone na kawałki
  • sól, pieprz
  • olej
  • bazylia, najlepiej świeża

bakłażan z fetą

Bakłażany umyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na talerzu i posypać solą. Zostawić na jakiś czas, a gdy pojawią się na nim kropelki wody, zetrzeć ręcznikiem kuchennym lub chusteczką.

Przygotować sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojony na kawałki czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać pomidory bez skórki, pokrojone na kawałki, pomidory z puszki i smażyć aż się nieco rozpadną, a sok odparuje. Pod koniec dodajemy liście posiekane bazylii.  Doprawiamy solą, pieprzem, chili, tak by było wyczuwalnie ostre. 

Bakłażany układamy na blaszce wysmarowanej olejem i zapiekamy przez 10 minut w 180ºC. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Na blaszkę (lub naczynie do zapiekania) wylewamy 1/3 sosu pomidorowego, układamy na nim bakłażany, polewamy je resztą sosu i układamy na tym fetę pokrojoną na plastry. Zapiekamy w 180ºC przez 15 minut. Podajemy ciepłe jako samodzielna przekąska lub dodatek do mięs.

bakłażan z serem feta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 06 września 2013 12:46

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość MadiKA napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2013/09/06 15:09:55:

    Ale nie napisane co z fetą :)

  • joanna63 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/06 16:24:42:

    No dobra, a feta kiedy ??

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/06 17:30:01:

    faktycznie, dwa razy sos napisałam. poprawione. dziękuję za czujność :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne