Wpis

wtorek, 27 sierpnia 2013

Rozgrzewająca zupa pomidorowa z fasolą i makaronem

Zupa pomidorowa wraz z rosołem to chyba najczęściej spotykane zupy na polskim stole. A jednak nie jest to banalna zupa, go można ją zrobić na wiele sposobów, otrzymując ciekawe i smaczne efekty. Nie pozwólmy by zwykła pomidorówka była banalna. Ta zupka przypadnie do gustu tym, którzy lubią widzieć składniki pływające w zupie, choć na krem można ją również przerobić. Przepis nieco zmieniony przeze mnie pochodzi z książki "Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły", a ponieważ zupka jest wyzwaniem we wspólnym gotowaniu, to inne wersje pomidorowej możecie zobaczyć u: MopsikaMaggie, Dobromiły, Bartoldzika, Mirabelki, Panny Malwinny, Martynosi, Peli. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate.

Zupa pomidorowa z fasolą

  • puszka fasoli (u mnie biała); można oczywiście ugotować suchą fasolę
  • 2 cebule, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 400 g pomidorów z puszki lub świeżych bez skórki
  • świeże oregano lub 3-4 łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ok. 0,8-1 litra bulionu
  • 120 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (można zastąpić kolendrą, jeśli ktoś lubi)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki żółtego sera, najlepiej o ostrym smaku (pominęłam)
  • makaron (ok. 90 g), ugotować
  • olej do smażenia

skład zupy pomidorowej

Suszone pomidory zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy, aż woda dojdzie do temperatury pokojowej, odcedzamy.

Rozgrzać olej na patelni, przysmażyć cebulę, następnie dodać czosnek, po minucie dodać pomidory pokrojone w kawałki, suszone pomidory pokrojone na kawałki, koncentrat pomidorowy. Smażymy, dodajemy oregano. Gdy pomidory się nieco rozpadną, przekładamy wszystko do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy fasolę.Gotujemy kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

W osobnym garnku gotujemy makaron, odcedzamy, dodajemy do ugotowanej zupy. Zupę można przed podaniem posypać na talerzu startym serem i posypać natką pietruszki.

zupa z suszonymi pomidorami

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 27 sierpnia 2013 18:59

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/27 19:51:58:

    U mnie na odwrót - zupa chłodząca, ale jak ją robiłam były upały... Twoja bardziej na czasie ;) Bardzo podoba mi się to zdjęcie ze składnikami ;)

  • Gość siankoo napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/08/27 22:21:30:

    To już dziś ta zupa ??? A tak chciałam ją zrobić na naszego gotowanie :( Chyba odpuszczam i może się coś uda po urlopie :) Pozdrawiam :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/28 01:33:30:

    o matulu, o matulu! jak ona wygląda obłędnie..

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/28 23:07:43:

    Ma piękny kolor. Pyszna musi być :)

  • manuskrypt1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/29 20:51:10:

    Jeszcze nie jadłam pomidorowej z fasolą :)

  • Gość naleśniki przepis napisał(a) z *.finemedia.pl komentarz datowany na 2013/08/31 14:51:58:

    Zupa wygląda obłędnie zresztą tak jak większość Twoich dań już wiem, co dziś będzie na obiad:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne