Wpis

wtorek, 09 lipca 2013

Tarta ze szpinakiem

Tarty to fajny sposób na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Po znakomitej tarcie lotaryńskiej przedstawiam również pyszną tartę, tym razem bez mięsa. Do tarty możemy wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Ciasto francuskie możemy podzielić na mniejsze części (ja zrobiłam 3), albo upiec w całości i podzielić dopiero na talerzu. Źródło.

Tarta ze szpinakiem


tarta ze szpinakiem

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pół pęczka szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • kilka listków bazylii (lub suszona)
  • kilka pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
  • oregano

tarta ze szpinakiem i ricotta

 Szpinak opłukać, posiekać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szpinak, aż zmięknie, ostudzić. Ricottę wymieszać ze szpinakiem oraz posiekaną bazylią doprawić solą i pieprzem do smaku (powinien być wyrazisty). Dodać jajka, wymieszać. Ciasto rozwinąć, rozłożyć na blaszce na papierze do pieczenia, lekko podwinąć boki, żeby były wyżej i nadzienie nie wypłynęło. Przełożyć nadzienie i równomiernie rozsmarować na cieście. Położyć na wierzch pokrojone pomidory, oprószyć je oregano.

Piec w 200°C przez 15 minut, a  następnie skręcić temp. do 180°C i piec aż wierzch będzie ścięty ok 10-15 minut.

tarta z ciastem francuskim

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 09 lipca 2013 08:07

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/09 23:06:35:

    Wygląda wspaniale, pyszna tarta. :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/12 19:36:19:

    Majana - to prawda, jest bardzo smaczna :)

  • wizzz31 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/12 20:46:25:

    Uwielbiam szpinak. A jeszcze bardziej polaczenie : szpinak -ricotta.
    Apetyczne zdjecia!
    Pozdrawiam

  • nakoncujezyka napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/15 00:10:00:

    Jak ja uwielbiam takie pyszności szpinakowe...;)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/15 18:58:40:

    wizzz31 - też jestem fanką szpinaku :) i to prawda, z ricottą świetnie się łączy :)
    nakoncujezyka - cieszę się :) szybko się robi, więc warto zrobić na obiad, czy też kolację :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne