Wpis

czwartek, 11 lipca 2013

Pierś z kurczaka z sosem jagodowym

Jakiś czas temu pochwaliłam się na profilu na facebook, że zebrałam jogody w lesie. I pojawiło się pytanie co z nimi zrobić. Oczywiście najbezpieczniejszą i pyszną opcją są zawsze muffiny, tarty, jagodzianki. No ale to takie oczywiste i oklepane, prawda? Zapewne większość z Was nie zagląda na bloga po to by przeczytać coś nudnego. Trzeba się rozwijać i poznawać nowe smaki...tak więc wpadłam na pomysł połączenia jagód z mięsem. Nigdy nie jadłam takiego zestawienia, więc zaczęłam szperać w necie i oto jest! Filet z kurczaka z ricottą i sosem jagodowym. Smakował bardzo ciekawie i bardzo dobrze. Oczywiście jeśli nie mamy jagód lub boimy się eksperymentów, to z powodzeniem możemy zrobić tylko mięso i normalnie zagęścić sos, który pozostanie po gotowaniu. Źródło. Smacznego!

Filet z kurczaka z ricottą i sosem jagodowym

/ 1 szklanka = 200 ml/

kurczak z jagodami

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • ok. 150 g sera ricotta (u mnie ser wiedeński typu ricotta)
  • 4-5 listków bazylii (najlepiej świeża, ale w razie czego można użyć suszonej)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ok. 150 ml bulionu (rosół)
  • 3/4 szklanki jagód (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka dżemu - dowolny czerwony lub powidła
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • wykałaczki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml zimnej wody

mięso z jagodami

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Odkroić łukowate lub tłuste części oraz odstające mięso (można je usmażyć osobno). Każdą pierś przekrawamy na pół (w poprzek). Następnie robimy z piersi kieszonkę - ustawiamy nóż równolegle do mięsa i wykrawamy dziurkę, zostawiając brzegi mięsa nierozcięte.

Do każdej dziury wkładamy ser oraz kawałki liści bazylii. Wykałaczką spinamy mięso w miejscu rozcięcia. Wierzch mięsa solimy i pieprzymy.

Mąkę pszenną mieszamy z ziołami prowansalskimi. Następnie obtaczamy mięso i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy ok 7-10 minut z każdej strony, pilnując by się nie przypaliło. Przekładamy usmażone mięso do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 minut.  Bulion, po ugotowaniu mięsa, odlewamy do innego garnka i zagotowujemy z dżemem i jagodami. Gotujemy ok. 3 minuty.

Następnie mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy powoli do sosu jagodowego. Mieszamy i zagotowujemy. By zagęścić lekko sos wystarczy ok. połowa przygotowanej mąki z wodą, więc wlewamy małe ilości sprawdzając efekt.

Mięso z sosem możemy podać z ryżem.

 kurczak z ricottą

przepis bierze udział w akcji zielnik kuchenny oraz Jagodowo nam 5

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 11 lipca 2013 10:12

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/11 20:49:29:

    no, no!
    ale pyszny sposób przygotowania kurczaka
    ps: dziękuję za udział w jagodowo nam5!

  • Gość Salvador Dali napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/07/12 06:02:27:

    lubię połączenie mięsa i owoców-coś pysznego! Z borówkami na pewno smakowało wybornie :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/12 06:52:19:

    Ciekawe połaczenie. Z sosem jagodowym jeszcze nie próbowałam.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/12 19:35:45:

    Majana - ciekawie też smakuje :) warto się przekonać :)
    Salvador - oj tak, owoce i mięso są super :)
    Olciaky - cała przyjemność po mojej stronie :)

  • elzbietadz napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/12 19:50:52:

    O mamo jak trudno się tu do was dostać:( zapomniałam hasła:x
    Sezon trwa... jak i u mnie i fajnie. Będzie co wspominać zimą ..hehe
    Ciekawy pomysł na sosik :) pozdrawiam

  • Gość napisał(a) z 79.162.165.* komentarz datowany na 2013/07/12 23:29:46:

    uwielbiam kurczaka,ale z owocami nie jadłam jeszcze ! Pozdrawiam i serdecznie zapraszam na mojego raczkującego bloga : magicznezyciemarty.blogspot.com/

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/14 12:09:28:

    elzbietadz - dziękuję :) zawsze można bez logowania na bloxa, tylko pseudonim i stronę :)
    Marta - dziękuję za zaproszenie, a kurczaka warto spróbować :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/15 09:38:41:

    Uwielbiam takie eksperymenty!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/15 18:59:12:

    mikimama - :D to jesteśmy we dwie :)

  • Gość olala napisał(a) z *.lss.net.pl komentarz datowany na 2013/07/24 15:40:56:

    ciekawe zestawienie, trzeba wypróbować :) pozdrawiam i zapraszam na dania z grilla www.zgrilla.pl/faszerowane-baklazany-z-grilla/

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/27 14:29:26:

    Olala polecam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne