Wpis

czwartek, 04 lipca 2013

Dżem bekonowy

Dżem bekonowy..dżem z boczku...boczek, kawa, ocet, miód...brzmi okropnie? wydaje się być niejadalne? A jednak jest po prostu niesamowicie pyszny, wyrazisty i zaskakujący. Zajadaliśmy się nim na spotkaniu w Kiekrzu dzięki San Jacinto. Mega pozytywne zaskoczenie smakowe, ale przecież nie musicie mi wierzyć na słowo :) odważcie się wprowadzić do swojej kuchni trochę nowości :)

Dżem bekonowy

  • 0,5 kg wędzonego boczku (lub bekonu)
  • 1 duża cebula, ćwirtki pokrojone w plastry
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mocnej kawy (z 2,5-3 łyżeczek kawy)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • pieprz

boczek

Boczek pokroić w 0,5cm kostkę, usmażyć na średnim ogniu aż się lekko zarumieni. Odcedzić łyżką cedzakową od tłuszczu.

2 łyżki tłuszczu od smażenia boczku zostawiamy na patelni i smażymy na nim cebulę, aż się zeszkli. Mieszamy wszystkie składniki w garnku i smażymy ok. 2-3 godziny mieszając co 20-30 minut (ja smażyłam na średnim ogniu, warto wtedy pilnować poziomu płynu, żeby boczek nam się nie przypalił. W razie czego dolewamy wody). W końcowym efekcie dżem powinien być lekko gęsty, a kawałki mięsa miękkie.

Zostawiamy dżem na pół godziny do przestygnięcia, a następnie zmiksować lekko blenderem. Doprawić pieprzem, przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce.

konfitura z boczku

♥♥♥

Kochani jednocześnie chciałabym Was zaprosić na kulinarne wydarzenie w Poznaniu - Zbliżenie na jedzenie w REforma Studio. W ciągu 4 dni odbędzie się wiele interesujących warsztatów, pokazów, m.i. Szkoła na talerzu Grzegorza Łapanowskiego, Tygiel- targowisko lokalnych specjałów, a także wyrobów blogerów kulinarnych. Dla mnie będzie to ważne wydarzenie, ponieważ na wystawie zostaną pokazane moje fotografie kulinarne :) Zostaną one później zlicytowane na rzecz Fundacji. Szczegółowy program znajdziecie TU.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 04 lipca 2013 08:15

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • klikaf napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/04 08:43:41:

    Zaskoczyłas mnie tym przepisem, ale chyba mnie korci, by spróbowac:) Ostatnio Mąż kupił sobie smarowidło do chleba znanej firmy i okazało się....niejadalne. Sam tłuszcz, zero przypraw.... Nie ma jak samemu pomieszac w garach :) Pozdrawiam!

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/04 10:39:29:

    Pamiętam, jaki był pyszny - muszę i ja zrobić :)

  • od-kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/04 16:10:26:

    Widzę go już na którymś blogu i tak samo jak kusi mnie jego wykonanie, tak samo przeraża możliwy smak. Takie chciałabym, ale się boje... No cóż, znając życie kiedyś się odważę i będę żałować, że zrobiłam go tak późno...

  • adrijah napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/04 18:07:15:

    My też robimy :) Tylko wersję pikantną, z dużo dłuższą listą przypraw ;) Jest bardzo fajny, ale w małych ilościach i z łagodnymi dodatkami ;) ja lubię z sałatą/szpinakiem i pomidorkami :)
    ale jak przeczytałam na Fb "co łączy kawę i boczek?" od razu pomyślałam o dżemie z boczku :D

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/04 18:50:16:

    Klikaf - to smarowidło jest aromatyczne i bardzo smakowite. Polecam zrobić samemu, przynajmniej wiesz co wrzucasz do gara :)
    Grażyna - oj tak, warto :)
    Od-kuchni - trzeba odważnie podchodzić do kuchni i nowych smaków. Dziki temu możemy odkryć coś zupełnie nowego i znakomitego. Trzymam kciuki za odwagę :)
    Adrijah - o super :) inne wersje też chętnie wypróbuję :)

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/07/04 19:43:54:

    Wow, faktycznie brzmi to wszystko abstrakcyjnie;)

  • Gość ugotujmyto.pl napisał(a) z *.15-2.cable.virginmedia.com komentarz datowany na 2013/07/04 20:51:35:

    Brzmi ciekawie:)!

  • Gość jagienka napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2013/07/05 22:56:30:

    ale składniki! Musze to spróbować ;-)

    sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

  • Gość Evitaa napisał(a) z *.swietochlowice.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/07/08 16:17:18:

    Zestawienie smaków jest dość szokujące, ale jak całość pięknie wygląda... kusi mnie, żeby spróbować :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/12 19:38:06:

    Inspirowane smakiem - racja :) ale liczy się efekt końcowy :)
    ugotujmyto - :)
    Jagienka - koniecznie :)
    Evitaa - trzymam kciuki za odwagę :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne