Wpis

czwartek, 20 czerwca 2013

Zupa botwinka

Botwinka to zupa przygotowana z liści i korzeni buraka ćwikłowego ze śmietaną. Zupa jest typowo wiosenna, ale jeszcze w sklepach znajdziemy botwinkę. Warto się zaopatrzyć i spróbować. Jako dodatek możemy wykorzystać gotowane jajko lub młode ziemniaki. Jeśli chcemy uzyskać lepszy kolo, możemy dodać soku buraczkowego lub buraczka.botwinka

Botwinka

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • cukier
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • koperek
  • dodatki - gotowane jajko lub młode ziemniaki

Pokroić marchewkę i pietruszkę w kostkę. Wrzucić do bulionu razem z liściem laurowym i gotować chwilę, aż warzywa zaczną mięknąć. Kroimy botwinkę (razem z liśćmi) i wrzucamy do bulionu. Gotujemy, aż składniki będą miękkie. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Ilość zależy od tego, jak doprawiony był bulion, ja dałam ok. 2-3 łyżeczki cukru,  2-3 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dodajemy posiekany koperek. Podałam z ugotowanym jajkiem.

botwinka

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 20 czerwca 2013 09:20

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne