Wpis

czwartek, 13 czerwca 2013

Słodki chleb cynamonowy i wspólne pieczenie

Jakiś czas temu Amber zaproponowała wspólne pieczenie chleba. Najpierw był chleb z ryżem, a teraz słodki chleb z cynamonem. Chlebek jest mistrzowski. Cynamon lubię, ale nie w każdej potrawie i w nieprzesadzonych ilościach. Tutaj cynamon nadaje smaku, ale i pięknego zapachu i lekko karmelowego koloru. Chleb jest lekko słodki, a takie naprawdę uwielbiam...do tego rodzynki, orzechy i mamy ideał :)

W czasie pieczenia wkradł się mały błąd i dałam mniej drożdży. Nieco się przestraszyłam, więc wyrastał w lekko nagrzanym piekarniku. Wyrósł bez problemu, więc stwierdzam, że ciężko go popsuć. W oryginale jest mąka pszenna razowa, jednak nie radzę używać mąki typu 2000, jest ona zbyt ciężka, by zrobić z niej taki chlebek jak poniżej...raczej wyjdzie nam gniot. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by częściowo użyć razowej. Na pewno u pozostałych dziewczyn znajdziecie różne połączenia mąk. Źródło.

Słodki chleb cynamonowy

/szklanka=250 ml, keksówka o wym. ok. 27x8 cm /

                        chleb cynamonowy

Biga

  • 170 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 6 łyżek mleka
  • 1/4 szklanki roztopionego masła (57 g)
  • 1 duże jajko, roztrzepane

Wymieszać wszystkie składniki. Wyrabiać ok. 2 minuty, aż składniki się połączą. Odstawić ciasto na godzinę, a następnie ponownie wyrabiać przez minutę. Bigę umieścić w misce, przykryć folią. Odstawić w temp. pokojowej na 2 godziny (bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin, max 3 dni; przed dalszym użyciem ocieplić do temp. pokojowej).

Ciasto z rodzynkami

  • 170 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g rodzynek (w oryginale 170 g)

Wymieszać mąkę, sól mleko, krótko zarabiać, a następnie dodać rodzynki. Wymieszać, by rodzynki równomiernie rozłożyły się w cieście. Przykryć miskę z ciastem folią, zostawić w temp. pokojowej na 12-24 godziny.

wyrabianie chleba

Ciasto właściwe

  • przygotowana wcześniej biga
  • przygotowane wcześniej ciasto z rodzynkami
  • 7 łyżek mąki pszennej + ewentualna mąka do podsypania
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2  1/4 łyżeczki suchych drożdży (dałam 1,25 łyżeczki drożdży przez pomyłkę, ciasto urosło, ale lepiej dać jak w oryginale)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 - 3/4 szklanki orzechów włoskich, łuskanych, posiekanych

Cukier cynamonowy

  • 20 g cukru cynamonowego

lub

  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Ciasto właściwe - przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki oprócz orzechów. Wyrabiać 3-4 minuty. Ciasto powinno być miękkie, wszystkie składniki połączone i nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei, to podsypujemy stolnicę mąką i wyrabiamy ciasto. Ciasto posypać pokrojonymi orzechami i wyrobić, aż orzechy równomiernie rozłożą się po cieście.

Odstawić ciasto na 5 minut. Po tym czasie wyrabiać przez minutę. Uformować kulę. Włożyć ją do posmarowanej olejem miski i zostawić na 45-60 minut, aż ciasto zwiększy objętość o 1,5 raza.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o jednym boku odpowiadającym długości foremki. Posypać ciasto cukrem cynamonowym (jeśli nie używamy gotowego, to wystarczy wymieszać cukier z cynamonem).

Jeśli robimy chleb o klasycznym kształcie, to zwijamy ciasto w rulon, lekko podwijamy końce i wkładamy szwem do dołu, do lekko naoliwionej foremki. Wierzch chleba również posmarować lekko olejem.

Jeśli chcemy mieć taki wzór na wierzchu jak u mnie, to ciasto posypane cukrem pudem tniemy na 3 równie części wzdłuż dłuższego boku. Następnie zwijamy każdą część w rulon, łączymy początek wszystkich trzech rulonów i zawijamy warkocz. Podwijamy końcówki chlebka pod sód i przekładamy chleb do wysmarowanej oliwą foremki. Smarujemy wierzch olejem. Dalej sposób wykonania jest jednakowy dla każdego z kształtów.

Odstawiamy chleb w foremce na 45-60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Jeśli nie mamy zbyt ciepło w domu, to możemy włożyć chlebek do piekarnika w którym wyłączone jest grzanie, ale włączona jest sama lampka. Wyjmujemy przed włączeniem nagrzewania piekarnika.

Pieczenie: nagrzewamy piekarnik do 200°C. Umieścić chleb w piekarniku i od razu skręcić temperaturę do 165°C. Piec ok. 30 minut. Sprawdzić patykiem, czy chleb jest upieczony. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. 

chleb z cynamonem

Spis piekarek u których także możecie znaleźć ten chlebek w różnych wersjach:

Ania Bajkorada ; Anna Życie od kuchni ; Anita Tak sobie pichcę ; Alucha Nie - ład mAlutki ;Bee Magazyn Kuchenny ; Bożena Smakowe kubki ; Gosia Kocham gary ;Jola Smak mojego domu ;Kamila Ogrody Babilonu ; Kasia Pokrojone i doprawione ;Kasia Bake & Taste ;Magda Konwalie w kuchni ;Majka Kalejdoskop kulinarny ;Margot Kuchnia Alicji ;Marianna Kuchenna Wiewióra ;Marta Co dziś zjem na śniadanie ;Monika Moni w kuchni ;Renata Forks'N'Canvas Art food ;Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika ;Sara Pieczarka Mysia; Wisła Zapach chleba; Amber Kuchennymi drzwiami, Ewelina Around the kitchen table

Dodatkowo chleb bierz udział w akcji śniadaniowe wypieki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 13 czerwca 2013 19:59

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/13 20:14:30:

    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    bardzo ładny chlebek!

  • Gość Wiewióra napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/06/13 20:16:48:

    wspaniale Ci się upiekł :) dziękuję za wspólny wypiek! miłego wieczoru :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/13 20:17:25:

    Ale fajnie, każdy inny :)

  • piegusek1976 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/13 20:32:54:

    jaki śliczny:) piękny wzór na wierzchu! dzięki za wspólnie spędzony czas:) pozdrawiam

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/13 20:37:12:

    dziękuję dziewczyny! :*

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/13 20:41:20:

    elegancki , bardzo nawet
    dziękuję za wspólne pieczenie

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/13 20:43:53:

    Piekny chlebek. I jak ladnie zapleciony :)

    Pozdrawiam i dziekuje za wspolne pieczenie :)

  • Gość amber napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/06/13 20:49:06:

    Śliczny!
    Doskonale wyglądają te kromki.
    Dziękuję,że byłaś z nami!
    Amber

  • Gość Marta @ Co dziś zjem na śniadnaie napisał(a) z *.cust.telecolumbus.net komentarz datowany na 2013/06/13 20:57:14:

    Piękne zdjęcia, zwłaszcza to pierwsze, dziękuję za wspólne pieczenie :)

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/13 22:01:32:

    Pięknie zapleciony! Dziękuję za wspólny czas!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/14 06:55:05:

    Piękny bochenek pachnącego chlebka!:)

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/14 07:51:49:

    Wygląda bosko! Dziękuję za wspólne wypiekanie:)

  • Gość ankawell napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/06/14 09:34:44:

    Cudownie splotłaś ciasto chlebowe ! przepiękny kształt mu nadałaś ...
    zdjęcia cudowne robisz ...
    Dziękuję za czas spędzony przy wspólnym pieczeniu...
    pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość Konwalie w kuchni napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/06/14 09:49:02:

    Piękny!
    Nie mogę się nadziwić, ile jest interpretacji tego przepisu.
    Dziękuję za wspólnie spędzony czas:)

  • bee_cn napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/14 10:11:56:

    Niesamowite, jak różne są te chleby! A wszystkie piękne :-) Warkocz mnie szczególnie zauroczył.

  • Gość monif napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2013/06/14 11:14:50:

    Miło było wspólnie kucharzyć :) oby więcej takich wspólnych wypieków

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/14 12:41:32:

    Już tesknię za tym chlebem, taki był pyszny:) ...dziekuję za współne pieczenie:)

  • 1urtica napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/14 16:22:55:

    Piękny chleb upiekłaś :) Na ten warkocz i ja nie mogę się napatrzeć :) Dziękuję za wspólny weekend przy chlebie :)

  • Gość Aga napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/06/14 21:02:22:

    Dodatek orzechów bardzo mi pasuje w tym chlebku, rewelacja!!

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/15 11:19:04:

    cudownie puszysty! i bardzo zgrabnie wygląda tak zapleciony

  • Gość alucha napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/06/16 20:31:16:

    Piękny warkocz :)))
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)
    Pozdrawiam ciepło :)

  • zen.ona napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/20 07:04:16:

    Wygląda zachęcająco:) I to bardzo:)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/04 16:14:42:

    dziewczyny i ja Wam dziękuję za doborowe towarzystwo :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne