Wpis

wtorek, 04 czerwca 2013

Pyszna tarta lotaryńska - Quiche Lorraine (Francja)

Placek lotaryński - quiche lorraine, to sztandarowe, tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii. Nawet jeśli wydaje Wam się, że nie przepadacie którymś z tych składników, to na prawdę warto spróbować tej tarty. Łatwa w przygotowaniu i pyszna. Zdecydowanie najlepsza lekko ciepła, ale można też zabrać do pracy na drugie śniadanie i zjeść zimną. Super zamiennik pizzy. Skorzystałam z przepisu Dupci, przepis na ciasto z książki "KitchenAid. Wielka księga przepisów" z moimi zmianami.

Tarta lotaryńska

/ forma okrągła o średnicy 26 cm/

Ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g maki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody

Przygotowujemy ciasto: mąkę i sól mieszamy. Dodajemy masło i kroimy nożem na mniejsze kawałeczki, tak by masło lekko się połączyło z mąką. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (maksymalnie można zostawić do następnego dnia).

Następnie wykładamy ciasto z lodówki, lekko rozpłaszczamy (lub rozwałkowujemy) i wkładamy na blaszkę o średnicy 26 cm (forma do tarty/ tortownica /można zamienić na prostokątną, wylepiamy wyżej brzegi ciasta na wysokość o 1,5 cm).

Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na środku układamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę lub groch, żeby obciążyć ciasto (jeśli nie mamy to możemy zrezygnować; fasola zapobiega wybrzuszeniu ciasta). Pieczemy w 200°C przez 10 minut, następnie ściągamy fasolę i papie i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Wykładamy ciasto z piekarnika.

Farsz

  • 1 por (biała część)
  • 2-3 łyżki oleju lub masło
  • ok. 230 g boczku wędzonego - u mnie waga przed pozbyciem się chrząstek itp.
  • 2 jajka
  • 180 g śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu - u mnie więcej - dałam ok. 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu, szczyptę czarnego i szczyptę ziołowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 30 g sera żółtego, najlepiej wyraźnego w smaku

Białą część pora kroimy na kawałeczki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy pora aż zmięknie. Ściągamy z patelni.

W tym czasie myjemy boczek. Pozbywamy się twardych części, chrząstek itp. Kroimy boczek na małe kawałki. Podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni.

Do miski z porem dodajemy usmażony boczek, śmietanę, sól, pieprz, zioła. Mieszamy i próbujemy czy mieszanina jest wystarczająco doprawiona. Kluczem jest to, że tarta powinna być dobrze doprawiona i uwzględniamy o, że dodając jajka jeszcze lekko złagodzimy smak. W razie potrzeby dodajemy więc pieprzu i soli. Następnie dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy mieszaninę na upieczone ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ścieramy na dużych oczkach tarki żółty ser i posypujemy tartę.

Zapiekamy tartę w 200°C przez ok. 15-20 minut, aż zobaczymy, że wierzch nam się zarumieni, a nadzienie będzie ścięte. 

Podajemy na ciepło lub na zimno.

quiche lorraine

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 04 czerwca 2013 11:25

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne