Wpis

niedziela, 02 czerwca 2013

Dietetyczne rewolucje!

25. maja miałam okazje uczestniczyć w spotkaniu kulinarno dietetycznym organizowanych przez firmę Oleofarm oraz City Park Hotel & Residance. Spotkanie odbyło się w Poznaniu w restauracji Cucina.

restauracja cucina

Mimo, że mieszkałam w okolicach Cuciny przez 5 lat, to byłam tam po raz pierwszy. Bardzo ładne wnętrze i pozytywni ludzie z pasją :)

Spotkanie rozpoczęliśmy od krótkiego przedstawienia siebie, a następnie krótkiego wykładu na temat zdrowego odżywiania prowadzonego przez dietetyka Hannę Głowacką.

oleofarm sok

Gdy byliśmy już uzbrojeni w teoretyczną wiedzę, mogliśmy przejść do praktyki i spróbować kilkunastu zdrowych soków. Z racji, że nie były sztucznie dosładzane, to można było poczuć różnicę między tymi sklepowymi, a tymi naturalnymi. Chyba najbardziej smakował mi sok z granatu oraz sok z aronii, brzoza również robiła całkiem pozytywne wrażenie...Na długo zapamiętam smak soku z owoców rokitnika oraz z noni...jeden straszniejszy od drugiego ;) No dobra, może i są zdrowe, ale wg mnie byłyby dobre jedynie w terapii odchudzającej - gdy chce Ci się zjeść coś słodkiego musisz wypić 4 łyki tego soku...na bank odechce Ci się sięgać po słodycze :P Ale ogólnie spróbowaliśmy bardzo dobrych produktów.

Następnie zajął się nami szef kuchni Cuciny - Ernest Jagodziński. Mogliśmy podziwiać jak pięknie robi sałatkę (serio, ja mam średni talent do pięknego układania na talerzu - co będzie widać niżej, ale za to zawsze podziwiam osoby z takim wyczuciem. Niby coś położą na talerzu, tam coś sypną, gdzieś rozmażą sos i powstaje małe dzieło).

ernest jagodziński

Później przeszliśmy do praktyki. Każdy z nas mógł zrobić swoją sałatkę, którymi później raczyliśmy się przy wspólnej biesiadzie. Ja zrobiłam sałatkę z różnych gatunków sałat, pomarańczy, truskawek, fiocchi z gruszką i gorgonzolą, kiełek, gruszki gotowanej w winie, a wszystko to z odrobiną oleju z orzechów włoskich oraz kremu balsamicznego waniliowego.

sałatka z truskawkami

Jeśli chodzi o najlepsze wrażenia smakowe, to na pewno gruszki w winie, krem balsamiczny waniliowy, pestki dyni w cynamonie oraz fiochci z gruszką...będziecie w Cucinie to koniecznie spróbujcie fiocchi. Mistrzostwo.

Dziękuję organizatorom za zaproszenie. Tutaj możecie obejrzeć relację video:


A na koniec dnia zawitaliśmy jeszcze do Grażyny z bloga Grażyna gotuje, by świętować jej 5 urodziny bloga :) Świetna zabawa :)

Pozostałe zdjęcia możecie obejrzeć TUTAJ.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 02 czerwca 2013 09:43

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/02 10:16:50:

    bawiłam się fenomenalnie!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/02 19:31:48:

    mi też się podobało :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne