Wpis

wtorek, 25 czerwca 2013

Ciasto cytrynowo-truskawkowe WC#6 2013

No i mamy kolejną Weekendową Cukiernię, której gospodarzem w tym miesiącu jest Bartek z K&L Food Polska. Bartek zaproponował intensywnie cytrynowe ciasto z truskawkami. Przyznam, że robiąc to ciasto kilka razy zwątpiłam i wyczekiwałam katastrofy...do niczego jednak takiego nie doszło. Powiem nawet więcej, ciasto zebrało wiele komplementów i pytań - a jak zrobiłaś ten cytrynowy krem? bo pyszny jest. To wynagrodziło trudności. A zaczęło się od ciasta. Wzięłam tzw. standardową blaszkę i jak zaczęłam wykładać, to zrobiło się niziutkie...no cóż...nieco zmniejszyłam blaszkę podwijając papier do pieczenia i wyszło w sam raz. Później był cytrynowy krem. Dałam 250 ml soku cytrynowego, bo bałam się tego intensywnie cytrynowego efektu i zużyłam o połowę cytryn mniej niż sugerował Bartek, no ale zależy od wielkości. Oczywiście po dodaniu mąki ziemniaczanej powstał wielki kisielowy glut...już miałam strach w oczach, bo i tak dałam mniej mąki ziemniaczanej, a glut zaczynał co raz niebezpieczniej gęstnieć...na szczęście po dodaniu żółtek wszystko wróciło do normy. Kremu powstało za dużo, truskawek dałam mniej...podsumowując proporcje było nieco zachwiane, ale ciasto wyszło pyszne, więc mogę śmiało polecić ;) Podaję z moimi zmianami.

Intensywnie cytrynowe ciasto z truskawkami

ciasto truskawkowe

/blaszka o wym. 25x23 cm /

Ciasto

  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do nasączenia ciasta:

  • 1/4 szklanki przegotowanej wody w temp. pokojowej
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Masę:

  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (będzie potrzeba około 5-6 sztuk,  zależy od wielkości)
  • 550 ml wody + nieco do rozmieszania mąki ziemniaczanej
  • 225 g cukru
  • 90 g (6 czubatych łyżek) skrobi kukurydzianej lub mączki ziemniaczanej (u mnie mąka)
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka masła
  • skórka z jednej cytryny


  Galaretka i owoce:

  • truskawki około 0,5-0,7 kg (nie trzymałam się wagi; każdą truskawkę kroiłam na 2-3 paski i kładłam na wierzch ciasta)
  • galaretka truskawkowa (na 1/2 litra wody)
  • 200 ml soku żurawinowego lub innego czerwonego np. truskawkowego - u mnie domowy truskawkowy, słodzony

Ciasto

Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, posypując za każdym razem łyżką mąki. Miksujemy. Następnie dodajemy mleko cały czas miksując. Dodajemy resztę mąki wymieszanej z proszkiem. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 20 minut. Wystawiamy z piekarnika i całkowicie studzimy. Mieszamy sok, wodę i 2 łyżeczki cukru i smarujemy powierzchnię ciasta pędzelkiem (ja przejechałam mokrym pędzelkiem dwa razy po cieście; nie zużyłam całej wody).

Masa

Cytryny parzymy wrzątkiem. Mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą rozprowadzamy w zimnej wodzie (dolewamy tyle, by łatwo dało się rozmieszać mąkę.) Pozostałe 530 ml wody zagotowujemy z cukrem, tłuszczem, sokiem i skórką z cytryny. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dodajemy rozprowadzoną mąkę energicznie mieszając trzepaczką. Powstanie kisielowy glut, ale się nie przejmujemy. Zagotowujemy chwilę. 4 łyżki kremu (kisielu) odkładamy do miseczki i ucieramy z żółtkami na gładką masę. Dodajemy żółtka z kremem do masy i jeszcze dobrze chwile mieszamy, zestawiamy z ognia do ostudzenia. Gdy krem osiągnie temperaturę pokojową, rozsmarowujemy go na cieście (nie zużyłam całego kremu), wkładamy blaszkę do lodówki, aż krem zgęstnieje (min. 1-2 godziny; ja zostawiłam na następny dzień).

Na wierzch

Galaretkę mimo, że jest na 500 ml, to a zalać 100 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym dodajemy sok i mieszamy, studzimy. Oczyszczamy i płuczemy truskawki. Tniemy na paski. Rozkładamy na masie cytrynowej. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Potem jeszcze najlepiej gotowe ciasto przykryć folią na noc, najlepsze jest następnego dnia.

ciasto cytrynowo-truskawkowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 25 czerwca 2013 08:19

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość MamaKini napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/06/25 10:09:14:

    Wygląda pysznie

  • Gość Evitaa napisał(a) z *.ptwp.pl komentarz datowany na 2013/06/25 12:17:12:

    Cytryna i truskawki, cudnie :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/25 21:15:09:

    Evitaa - oj racja. Bardzo fajne połączenie, bo cytryna orzeźwia słodycz galaretki i podkreśla smak truskawek :)
    MamaKini - i było pyszne :)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/26 00:33:49:

    smaczne ciasto!

  • lucynella napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/26 18:01:52:

    właśnie przymierzam się do upieczenia ciasta i Twoje wskazówki będą mi bardzo drogie :) zobaczymy jak to wyjdzie :) pozdrawiam! Łucja

  • Gość naleśniki napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2013/06/28 01:05:13:

    Allle ślinka mi cieknie :-)))

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne