Wpis

środa, 29 maja 2013

Tort z brzoskwiniami, granatem i białą czekoladą

Tort na kruchych blatach był pieczony z okazji World Baking Day i był propozycją Małej Cukierenki. W tamtym przypadku podany z truskawkami i borówkami. U mnie z tym co akurat znalazłam w sklepie - brzoskwinie i owoc granatu. Oczywiście owoce możemy dowolnie modyfikować. Najlepiej, żeby były lekko kwaskowate, gdyż czekolada sprawia, że tort jest dość słodki, ale za to bardzo smaczny.

Tort z brzoskwiniami, granatem i białą czekoladą z kruchymi blatami

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g zmielonych orzechów (użyłam laskowych, może być mieszanka laskowych, włoskich, migdałów)
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g schłodzonej margaryny

Wymieszać razem suche składniki, następnie dodać posiekaną margarynę i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na 5 części i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozłożyć w pięciu tortownicach o średnicy ok 20 cm (ja narysowałam koła na papierze do pieczenia o wskazanej średnicy, wylepiłam ciastem i piekłam na dużych blaszkach).

Wg autorki przepisu blaty należy piec przez 25 minut w 170°C przy włączonym termoobiegu lub w 180°C przy funki grzania góra-dół. U mnie starczyło 10-12 minut w 170°C.

Krem

  • 300 g białej czekolady
  • 500 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego

Do garnka wlać 250 ml śmietanki i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i po ostudzeniu do temperatury pokojowej włożyć do lodówki na 2-3 godziny (masa zgęstnieje).

Następnie ubić pozostałą śmietankę. Mikserem ubijać przez chwilę masę z czekolady, żeby się spulchniła. Dodać po trochu ubitą kremówkę, mieszać mikserem na wolnych obrotach.

Dodatki

  • 6 brzoskwiń (mogą być z puszki) lub nektarynki (można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami)
  • pół owocu granatu (można zastąpić np. jagodami)

Każdy z blatów posmarować kremem i położyć na niego brzoskwinie pokrojone na kawałki. Boki można ozdobić szprycą lub wygładzić na koniec kremem. Wierzch posypać ziarenkami granatu. Włożyć do lodówki na minimum 6 godzin, żeby zmięknął (najlepiej jeść na drugi dzień.

 tort z białą czekoladą

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 29 maja 2013 10:30

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne