Wpis

wtorek, 14 maja 2013

Rogale czosnkowe

Pieczywo czosnkowe, coś niesamowitego i niezwykle aromatycznego. Lubię ten zapach czosnku na rękach pozostający po jego krojeniu, aromat pieczonego ciasta drożdżowego unoszący się w powietrzu...mmm. Te rogale zabrałam na śniadanie do Sąsiadek, które organizują śniadania i warsztaty w Poznaniu. Bardzo dobrze się bawiłam, więc Wam polecam. Inspiracja tu.

Rogaliki czosnkowe

/ok.24 szt małych rogali/

pieczywo czosnkowe

  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki wody, lekko ciepłej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży

Składniki mieszamy ze sobą, zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka minut aż drożdże podrosną.

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki roztopionego, ostudzonego masła
  • 1/4 szklanki wody w temp. pokojowej
  • 1 szklanka maślanki, w temp. pokojowej
  • 4 szklanki mąki pszennej + ok 1/4 szklanki mąki do posypania stolnicy

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy podrośnięte drożdże. Wszystko mieszamy, a gdy składniki się połączą przenosimy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleić nam się do rąk (w razie potrzeby używamy więcej mąki). Wkładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  • 110 g masła, w temp. pokojowej
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • garść natki pietruszki, posiekana

Masło łączymy z resztą składników.

Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na pół i każdą część rozwałkowujemy cienko (grubość ok. 2-3 mm, aczkolwiek nikomu nie polecam mierzenia linijką ;) na blacie posypanym mąką. Smarujemy ciasto równomiernie masłem czosnkowym, a następnie wykrawamy trójkąty i zwijamy rogaliki. Wielkość zależy od upodobań. Ja robiłam małe rogaliki i wyszło mi ok. 26 sztuk. Możemy robić duże, wtedy pieczemy też nieco dłużej.

Rogale układamy na papierze do pieczenia. Zostawiamy na jakieś 15-30 minut, żeby jeszcze troszkę podrosły. 

  • białko jajka lub śmietanka
  • ser żółty

Przed włożeniem do piekarnika rogale smarujemy jajkiem lub śmietanką i posypujemy startym na najmniejszych oczkach tarki serem żółtym. Pieczemy w 190ºC przez ok. 15 minut, aż rogale będą rumiane. Jeśli robimy duże rogale, wydłużamy czas pieczenia.

rogale czosnkowe

Wpis bierze udział w akcji Usagi - czas na piknik!

a także śniadaniowe wypieki  oraz zielnik kuchenny 2013

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 14 maja 2013 08:12

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gosik2.0 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 10:30:50:

    Świetnie wyglądają!

  • Gość justin dorothy napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2013/05/14 16:26:56:

    Idealne, równiutkie :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 17:14:46:

    Są piękne . Idealne rogaliczki :)

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 21:22:59:

    Uwielbiam wszystko co ma w sobie czosnek :D
    Twoje rogaliczki wygladaja przepieknie! Zrobie takie np. jako dodatek do mieska z grilla.. hmm.. albo do.. no jeszcze nie wiem do czego, ale badz pewna, ze skorzystam z przepisu ;)

  • Gość grubenici@gmail.com napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/05/14 22:53:36:

    Grube Nici, które współtworzą Sąsiadki, czyli automatycznie były gospodyniami rzeczonego śniadania potwierdzają- rogaliki czosnkowe były przepyszne. Ponoć nie pasują do powideł bananowych, a szkoda, bo i te były doskonałe i również wyszły spod cudownych rąk Przy Kubku Kawy. Try this at home :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/15 19:32:17:

    Gosik - dziękuję!
    Justin dorothy - tak idealnie równe nie są, ale ciii ;)
    Majanka - dziękuję za miłe słowa :*
    Chochliki - cieszę się, że przydały do gustu :D same też są dobre, ale do mięsa z grilla jak najbardziej się sprawdzą :)
    Grube Nici - dzięki, dzięki dzięki :*

  • martex.82 napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/13 18:23:16:

    Cudowne, jak pięknie wyglądają, tak pysznie smakują. Nieziemsko pachną podczas pieczenia i natychmiastowo znikają jeszcze cieplutkie. Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne