Wpis

czwartek, 02 maja 2013

Odkryj smak Indii - produkty Pataks

Jeśli miałabym wskazać najbardziej aromatyczną i bogatą w smaki kuchnię, to pewnie byłaby to kuchnia indyjska. A wszystko dzięki zróżnicowaniu społecznemu Indii oraz stosowaniu wielu przypraw. Czasem przy pierwszym spotkaniu z kuchnią indyjską możemy się zrazić, bo nie trafimy na "swoje smaki". Warto jednak poszukać dalej, bo nawet jeśli tak jak ja nie kochacie kuchni indyjskiej, to zawsze możecie znaleźć w niej coś dla siebie.

Dostałam do przetestowania produkty Patak's, które są oparte na tradycyjnych recepturach, nie zawierają sztucznych aromatów, konserwantów i barwników. Bardzo rzadko stosuję gotowe sosy, ale to nie przeszkadza mi by je wypróbować. W sumie jest to dobry sposób by spotkać się z obcą kuchnią, bez wytwarzania "od podstaw" jakiegoś sosu.   

Kilka dni temu pokazałam Wam przepis na tortillę z mango i kurczakiem, która jest fajną przekąską na wiosenne dni. Jako dodatek do nich można wykorzystać chutney z mango, ale wszystko możecie przeczytać tutaj.

Dzisiaj przedstawię Wam jeszcze trzy propozycje na wykorzystanie produktów Patak's.

Na początek kurczak w sosie Korma, który jest maksymalnie łatwy do zrobienia. Do jego wykonania wykorzystałam sos Korma, który dla osoby rozpoczynającą swoją przygodę z kuchnią indyjską, jest chyba najłatwiej przyswajalny. Taki w sam raz na europejskie podniebienie. Sos Korma jest łagodnym sosem z północy Indii z delikatnym kokosowym posmakiem, połączony z aromatem czosnku, imbiru i kolendry. Wszystko bardzo wyważone.

Kurczak w sosie Korma

  • 3-5 podudzi z kurczaka
  • 1 słoik sosu Korma
  • olej do smażenia
  • ryż

Kurczaka myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy udka z kurczaka z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. 

Do garnka przelewamy sos Korma, następnie wkładamy podsmażone mięso. Obtaczamy kurczaka w sosie, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 180°C. Kurczaka pieczemy ok 40-45 minut. Po 30 minutach możemy zdjąć pokrywkę, by mięso nam się zarumieniło. Podajemy z ugotowanym ryżem.

kurczak korma

Kanapka z kurczakiem Tikka masala

kurczak tikka masala

Sos Tikka Masala znany jest Wam pewnie choćby tylko z nazwy. Aromatyczny sos pochodzi z regionu Rajasthan w północnych Indiach. Kurczak w sosie Tikka Masala jest bardzo popularny w Europie, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii. W sosie wyczujemy kolendrę, imbir, czosnek, no i  pomidory. Ja postanowiłam zrobić kanapkę z kurczakiem w sosie Tikka masala. Smaczna propozycja na śniadanie. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, to do kanapki może dodać pikle czosnkowe, same lub wymieszane z jogurtem lub majonezem jako sos. Dla mnie sam kurczak jest wystarczającym dodatkiem.

Bułka z kurczakiem Tikka Masala

  • Kawałek filetu z piersi kurczaka (na jedną kanapkę wystarczy odkroić ok. 1/4-1/3 piersi z kurczaka)
  • 1 bułka lub 2 kromki chleba
  • 2 liście sałaty
  • pomidor
  • 4 łyżeczki sosu Tikka Masala
  • sól, pieprz
  • masło lub majonez

Kurczaka myjemy, osuszamy. Z każdej strony rozsmarowujemy na nim 2 łyżeczki sosu Tikka Masala. Odkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie rozgrzewamy elektrycznego grilla lub patelnię (u mnie grill) i smażymy kurczaka. Odkładamy do ostygnięcia. Bułkę lub chleb smarujemy masłem lub majonezem. Pieczywo obkładamy liśćmi sałaty, następnie wkładamy kurczaka w całości lub pokrojonego na plastry. Dodajemy plastry pomidora, przyprawiamy solą i pieprzem.

kanapka tikka masala

Sos Tandoori

Sos ten jest łagodnym sosem curry na bazie pomidorów, cebuli, czerwonej papryki oraz przypraw, m.in. imbir, tamarynd. Mięso przygotowany z tym sosem ma charakterystyczną czerwoną barwę. Przyznam, że ten sos mi średnio smakował. Jest bardzo charakterystyczny w smaku, bogaty w aromat. Bardzo ładnie się prezentuje. Ja postanowiłam zrobić kotlety z kurczaka - jeden zapiekłam w rękawie, drugi usmażyłam jak zwykłe kotlety w panierce. Ten z rękawa był smaczniejszy.

  • 1 pierś z kurczaka
  • sos Tandoorie - 1/4 słoika
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • rękaw do pieczenia lub olej do smażenia
  • bułka tarta

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy na plastry (jeśli będziemy smażyć, to albo kroimy na cienkie plastry, albo lekko rozbijamy. Kotlety przeznaczone do pieczenia mogą być grubsze). Sos mieszamy z jogurtem. Pierś oblewamy sosem, wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Pierś obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni lub wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 180°C ok. 30 minut (czas zależy od grubości mięsa).

tandoorie

_______

Przypominam i zachęcam do udziału w KONKURSIE

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 02 maja 2013 13:52

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość sararara napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/05/05 11:24:43:

    ten pierwszy kurczak smacznie wygląda :)

  • Gość http:pastawithapplepie.blogspot.com napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/05/06 12:15:46:

    cudnie wygląda to mieso, musi być soczyste

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/06 20:23:13:

    pastawithapplepie - i takie jest :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne