Wpis

piątek, 10 maja 2013

Enchiladas z kurczakiem (Meksyk)

Enchiladas to tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego "dodać paprykę chili". Danie przygotowuje się zwijając nadzienie w tortillę, a następnie zapiekając z serem lub sosem. Powiem Wam, że może nie wygląda na zdjęciu wspaniale, ale  jest to pyszne danie, warte każdej poświęconej na nie minuty. Jedynie ważne jest, żeby farsz był dobrze doprawiony, lekko pikantny i mamy pyszne danie. Przepis inspirowany tym. Oczywiście możemy dać świeżą papryczkę chili, u mnie niestety zabrakło w sklepie, więc posłużyłam się sproszkowaną.

 Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na tortillę z mango, gdzie wykorzystałam kupne tortille. Te są o wiele lepsze i nie mają strasznego składu, więc jeśli tylko macie chwilę, to poświęćcie ją na zrobienie własnej tortilli.

Tortilla (6 szt.)

  • 250 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g masła
  • 250 g mąki pszennej

Mleko razem z masłem podgrzać w garnku, aż do rozpuszczenia masła. Zdjąć z ognia. Dodać sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać do mleka mąkę i mieszać trzepaczką do połączenia. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać aż będzie elastyczne i jednolite. W razie potrzeby podsypać mąką, żeby nie kleiło się do rąk.

Formujemy kulkę z ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. Następnie je rozwałkowujemy, żeby powstały cienkie placki. Smażymy na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Z każdej strony smażymy przez ok 20 sekund, aż się lekko zarumieni. 

Enchiladas

nadzienie

  • 6 sztuk tortilli
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryka, u mnie czerwona
  • 1/2-3/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 0,5 puszki pomidorów bez skórki lub 2-3 pomidory świeże

sos

  • 1 ząbek czosnku, posiekany na drobno
  • pół puszki pomidorów lub 2 świeże
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • sól, pieprz
  • dodatkowo - żółty ser na wierzch

Przygotowujemy tortille wg powyższego przepisu. Możemy też wykorzystać kupne.

Przygotowanie nadzienia:

Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy. Następnie zdejmujemy z patelni mięso.

Na oleju smażymy cebulę pokrojoną na drobno. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy posiekany na drobno czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy paprykę. Gdy papryka nieco zmięknie dodajemy mięso, kukurydzę, fasolę, pomidory, tymianek, chili. Mieszamy. Smażymy 2 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dodajemy więcej chilli.

Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki w misce.

Każda tortillę smarujemy sosem, a następnie wykładamy na nią farsz. Rozkładamy równomiernie na placku, a następnie zwijamy go w rulon. Układamy tortille jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Na koniec przykrywamy całość plastrami żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku w temp. 200°C aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło.

enchiladas

Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z innymi blogerkami. Zapraszam więc także do nich, by zobaczyć ich wersje enchiladas:Dobromiła, Siankoo, Mirabelka, Siaśka,Maggie, Martynosia, MałgosiaZ, Shinju.

Wpis bierze udział w akcji Hola Mexico3 organizowanej przez Shinju

______________

Zapraszam także na KONKURS, który się dzisiaj rozpoczął KLIK.

___________

Edit 11.05.: Nadszedł czas rozwiązania konkursu z Bonduelle. Powiem Wam tylko, że miałam wielki problem, dlatego to tyle trwało. Niesamowite ile świetnych prac stworzyliście. Nie spodziewałam się. Każda praca mnie bardzo cieszyła. Dziękuję Wam bardzo za udział. Nagrody powędrują do 2 osób. Postanowiłam wybrać jedną osobę piszącą i jedną tworzącą zdjęcie/grafikę.

Zwycięzcami są:

m.czapiewska z pracą: "Pan Szpinak... zamykam oczy i tak, już go widzę.
Wysoki, smukły, pachnący cygarami i dobrą whiskey. Ma ten niezwykły błysk w oku. Uśmiecha się szarmancko, jakby chciał powiedzieć "Może poznamy się bliżej? Nie jestem taki straszny, jak sobie mnie wyobrażasz". To ten typ, który przepuszcza w drzwiach fabryki kukurydzę. Ten, który pozdrawia mijającego go na hali produkcyjnej zielonego groszka.
Jest zawsze elegancki, dostojny. Cały do schrupania! "

oraz Ewa która przesłała zdjęcie i opis Pana Szpinaka:

"Pan Szpinak to sympatyczny przystojniak, który ma uśmiech od ucha do ucha, cały w kolorze nadziei. Jest niezwykle gościnny, dlatego świetnie czuje się w towarzystwie mieszkańców miasta Bonduelle. Pan Szpinak lubi towarzystwo, szczególnie na talerzu przyjaźni się z czosnkiem, świeżym masłem i suszonymi pomidorami. Razem z kukurydzą i groszkiem rozkręcają świetne imprezy i cudownie łechcą moje podniebienie. Uwielbiam te spotkania z nimi, wszak dają mi siłę, energię i wprawiają w dobry humor :)"

bonduelle

Zwycięzcom gratuluję i proszę o przesłanie na maila adresu do wysyłki nagród. Pozostałych zapraszam na obecnie trwający konkurs.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 10 maja 2013 19:01

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • shinju napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/10 19:24:51:

    Świetnie, że przygotowałaś sama tortille. Całość wygląda bardzo apetycznie :D Fajnie, że dołączyłaś do tego gotowania. Pozdrawiam :)

  • karto_flana napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/10 19:47:15:

    Z pewnoscia pyszne :)

  • Gość antka91 napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2013/05/10 20:26:28:

    pychotka!:) takie smaki to ja lubię:D

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/10 21:16:35:

    shinju - jeszcze później dopiszę się do twojej akcji :) tylko znajdę chwilę wolnego :)
    karto_flana - oj tak, bardzo fajne danie
    Antka91 - i ja tez :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne