Wpis

środa, 08 maja 2013

Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy WC#5

Pyszne, czekoladowe, aromatyczne...rozpływam się nad tym ciastem, mimo że nie przepadam za tradycyjnym drożdżowym. Lekko ciepłe jest cudowne. Koniecznie wypróbujcie, zwłaszcza jeśli jeszcze nie jedliście czekoladowego ciasta drożdżowego. Przepis z Weekendowej Cukierni, której gospodynią w tym miesiącu jest Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach. Dzięki Małgosiu za super przepis :)

Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy

przepis zaczerpnięty z tej strony 

ciasto czekoladowo pomarańczowe

 Składniki na ciasto:

  •  7 g drożdży instant
  •  120 ml ciepłej wody
  •  30 g niesolonego masła (lub margaryny), roztopionego
  • 120 ml mleka w temperaturze pokojowej
  •  55 g cukru
  •  1 jajko
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  25 g kakao
  •  375 g mąki, plus trochę do podsypania

Nadzienie:

  • 55 g niesolonego masła, roztopionego
  • 60 g brązowego cukru
  • 70 g białego cukru
  • skorka z 1 pomarańczy
  • 55 g ciemnej czekolady, posiekanej na małe kawałki

Lukier:

  •  130 g cukru pudru
  •  sok z 1 pomarańczy lub woda+aromat pomarańczowy
  •  szczypta soli

 

Przygotować ciasto: wlać wodę do małej miski i rozpuścić w niej drożdże i 1/2 łyżeczki cukru. Odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. 

W międzyczasie w dużej misce ubić za pomocą miksera rozpuszczone masło i mleko, dodać pozostały cukier, jajko i sol i ubijać, aż masa stanie się gładka. Dodać kakao i drożdże wraz z wodą i ubijać do połączenia się składników.

Stopniowo dodawać mąkę i miksować hakami na niskich obrotach, aż masa zrobi się jednolita i zacznie się odklejać od ścianek miski. Jeśli nie mamy miksera z hakami, to wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być lekko klejące. Przełożyć ciasto na oproszony mąką blat i wyrabiać przez kilka minut, aż zrobi się gładkie i elastyczna. Jeśli jest miękkie i klejące, to podsypujemy mąką i wyrabiamy (ja dodałam jakieś 2 garście mąki). Uformować kulę i włożyć ja do naoliwionej miski, obracając raz, by cale ciasto było pokryte oliwą. Przykryć  czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny - ciasto powinno podwoić objętość.

 warkocz ciasta

Przygotować nadzienie: obydwa rodzaje cukru wymieszać w misce ze skórką pomarańczową i rozetrzeć, aż się połączą, a cukier nabierze aromatu pomarańczy.

cukier pomarańczowy

Na oproszony mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować równomiernie roztopionym masłem, posypać pomarańczowym cukrem i kawałkami czekolady, a następnie chwycić za dłuższy bok i zwinąć w ciasny rulon. Końcówki ścisnąć palcami, by się nie rozchodziły. Za pomocą ostrego noża lub nożyczek przeciąć rulon wzdłuż, a potem złączyć na jednym końcu. Rozchylić tak, by środek był na wierzchu, i zakładać jedną cześć na drugą, pilnując, by warstwy się nie rozchyliły, aż powstanie warkocz. 

przecięcie

Lekko natłuścić okrągłą blachę o średnicy 22-23 cm. Ostrożnie umieścić jeden koniec warkocza pośrodku blachy, a następnie zwinąć tak, by powstał okrąg. Drugi koniec włożyć pod spod. Przykryć luźno ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. 

ciasto pomarańczowe

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Piec przez 35-45 minut. W czasie pieczenia przykryłam papierem, bo wierzch zaczął się przypalać. Po upieczeniu lekko przestudzić na kratce

Przygotować lukier: w misce wymieszać cukier puder ze szczypta soli i dodawać sok pomarańczowy, po 1 łyżce, mieszając, aż lukier osiągnie odpowiednią konsystencję. Połać wieniec i podawać. Najlepiej smakuje na ciepło.

pyszne ciasto drożdżowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 08 maja 2013 08:14

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2013/05/08 11:25:24:

    Ciesze sie, ze ciasto przypadlo ci do gustu - wyglada wspaniale!

  • karto_flana napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/08 14:45:27:

    Swietny! Moj nieco ciemniejszy :)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/08 17:46:51:

    zjawiskowy

  • Gość 6niebo napisał(a) z *.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2013/05/08 22:59:20:

    wygląda obłędnie, prawie czuję noszący się nad nim zapach!
    jeszcze nie jadłam czekoladowego ciasta drożdżowego...może jutro spróbuję

  • Gość Ola napisał(a) z 95.83.253.* komentarz datowany na 2013/05/09 12:48:19:

    od samego patrzenia czuć niesamowity aromat :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/09 20:32:45:

    Maggie dzięki za przepis. Pychota!
    Karto_flana - widziałam, też super Ci wyszedł :)
    Margot - dziękuję :)
    6niebo - próbuj koniecznie. Jeśli lubisz czekoladowe ciasta to będziesz zadowolona :)
    Ola 0 wierz mi, że na żywo, to dopiero jest cudowny zapach :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/09 23:18:59:

    Bosko wygląda! Po prostu przepysznie:)

  • Gość passthefood napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/05/10 01:30:38:

    Rano zabieram się za pieczenie.
    Najbardziej podobają mi się kawałki czekolady wyglądające z ciasta. Czuję, że musi być pyszny :)

  • Gość GrubeNici napisał(a) z 217.153.38.* komentarz datowany na 2013/05/10 12:58:59:

    na bank w weekend upiekę. nie mogę się doczekać :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/10 19:32:38:

    Koniecznie muszę przygotować to ciacho, obłędne jest!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/10 21:18:10:

    Majana - dziękuję :*
    Grube Nici - o kurcze, ale się cieszę :)
    Passthefood - czekam na wrażenia :D cieszę się bardzo
    Gin - jest super :)

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/11 11:37:24:

    Swietne zdjecia! :D
    Zamarzyl mi sie taki wianuszek.. ajjj <3

  • Gość ugotujmyto.pl napisał(a) z *.zone3.bethere.co.uk komentarz datowany na 2013/05/13 13:34:14:

    Fantastyczne połączenie smaków i tak pięknie wygląda :)!

  • Gość amber napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/06/01 16:39:34:

    Niesamowicie piękny wieniec!
    Pysznie go pokazałaś.
    I kusi mnie...
    Pozdrawiam!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/02 09:46:18:

    Chochlikikuchenne - trzeba w takim razie upleść :)
    Ugotujmyto - oj tak, jest pyszny :)
    Amber - dziękuję. Polecam upiec :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne