Wpis

czwartek, 23 maja 2013

Chleb herbaciany

To, że herbata nadaje się nie tylko do picia mogliście się przekonać przy okazji przepisu na lody herbaciane, babkę herbacianą lub budyń herbaciany :) Teraz przyszła pora na chleb, drożdżowy, z suszonymi morelami i rodzynkami. Oczywiście jeśli nie lubicie jednych lub drugich, to możecie zamienić innymi suszonymi owocami. Jeśli chodzi o herbatę, to możecie użyć, tego co podpowie Wam wyobraźnia. Ostrożna wersja to herbata czarna i earl grey. Chleb bardzo smaczny, od razu usłyszałam, że mogę piec go częściej. Jeśli chodzi o smak, to jeśli ktoś nie wie, że jest na herbacie, to nie rozpozna tego ze smaku. Przepis pochodzi z książki "Chleb domowy wypiek" Pawła Mandera z moimi zmianami.

Chleb drożdżowy z herbatą

/ 1 bochenek; keksówka o wymiarach ok. 33x12 cm/

  • 600 g mąki pszennej (typ 450) + nieco do podsypania
  • 50 g otrębów pszennych
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 70 g sezamu
  • 300 ml herbaty zaparzonej z 3 torebek herbaty (u mnie rooibos, earl grey oraz jabłko-mięta)
  • 100 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier, 2 czubate łyżki mąki oraz drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka/kilkanaście minut, aż nieco wyrosną.

Kroimy na kawałki morele, dodajemy rodzynki i mieszamy z 1 łyżką mąki.

Do miski wsypujemy resztę mąki, sól, otręby. Mieszamy. Następnie dodajemy herbatę (w temp. pokojowej), drożdże i wyrabiamy ciasto przez chwilę. Dodajemy morele i rodzynki oraz sezam (można zostawić łyżkę sezamu do posypania wierzchu chleba). Wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, wykładamy  ciasto na posypany mąką blat i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, więc w razi potrzeby podsypujemy nieco mąką i wyrabiamy.

Przekładamy ciasto do blaszki i zostawimy na ok. godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Blaszkę przykryć ściereczką. Gdy chlebek wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 230ºC, na dno piekarnika kładziemy miseczkę z wodą. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy chleb i skręcamy temperaturę do 190ºC. Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). W czasie pieczenia, pod koniec, przykryłam chleb papierem do pieczenia, gdyż zaczął się za bardzo rumienić.

chleb herbaciany

Przepis bierze udział w akcji Jemy herbatę

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 23 maja 2013 08:29

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/23 11:12:33:

    normalnie mnie intrygujesz!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/23 22:22:02:

    On taki ze słodszych chlebków, prawda? Pysznie wygląda. :)
    Robiłam babkę herbacianą, jedna z najpyszniejszych pod słońcem.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/23 22:57:08:

    Karmel-itka - mam nadzieję, że nigdy nie przestanę ;)
    Majana - Sam w sobie słodki nie jest. Właściwie to słodycz nadają mu jedynie suszone owoce, także np. do kiełbasy za bardzo nie pasuje ;)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/24 18:15:59:

    Zaintrygował mnie dodatek herbaty, koniecznie muszę spróbować :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne