Wpis

sobota, 20 kwietnia 2013

Chleb z brązowym ryżem i tang zhong

Dzisiaj przedstawiam chleb na drożdżach. Nie byle jaki, bo z brązowym ryżem. Pamiętacie ten pyszny chleb na zakwasie z kaszą? Tutaj ryż również świetnie się sprawdza jako wypełniacz. Nadaje ciekawą strukturę ciasta i ciekawy smak.

Ciekawostką jest także wykorzystanie tang zhong, czyli emulsji z płynu i mąki. Dodanie jej do ciasta sprawia, ze chleb staje się miękki i na dłużej pozostaje świeży.

Chlebek piekłam  w wirtualnym towarzystwie innych blogerek, dzięki czemu możecie także u nich podziwiać ten chleb oraz zapoznać się z ich opinią. Wspaniale jest wspólnie wypiekać chleb, nawet na taką odległość :) Akcję zorganizowała Amber, a przepis pochodzi stąd.

 

Chleb z brązowym ryżem i tang zhong

/forma o wymiarach ok. 12x26cm/

  • 360 g maki pszennej, najlepiej chlebowej
  • 23 g mleka w proszku
  • 30 g cukru
  • 6 g soli
  • 18g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant
  • 150 g mleka
  • 130g thang zhong (przepis poniżej)
  • 30 g masła
  • 130 g brązowego ryżu, ugotowanego, ostudzonego

Tang zhong

  • 20 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
  • 110 g mleka

Mleko w temp. pokojowej i mąkę umieścić w garnku. Zacząć podgrzewać na małym ogniu. cały czas mieszać trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć garnek folią i odstawić do ostudzenia.

chleb z ryżem

Chleb - sposób wykonania ze świeżymi drożdżami

Mleko lekko podgrzać w garnuszku. Wsypać cukier, 2 czubate łyżki mąki i drożdże. Wymieszać, odstawić aż zaczną rosnąć.

Do miski wsypać pozostałe składniki, oprócz masła i ryżu.

Gdy drożdże zaczną wyrastać mieszamy je ze składnikami w misce. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i nie będzie lepić nam się do rąk. Następnie dodajemy miękkie masło i znowu wyrabiamy, aż będzie jednolite i nie będzie lepić się do rąk. Na koniec dodajemy ostudzony ryż i wyrabiamy, aż ryż będzie równomiernie rozłożony w całym cieście. W tym momencie ciasto będzie bardziej klejące. Pozostawimy w mice przykrytej ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. 40-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto wyjąć na wysypany mąką blat, uformować bochenek. Można podzielić na dwa mniejsze bochenki. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 45minut).

Piec w 190 stopniach przez ok. 35 minut (ja piekłam w 190st przez 15 minut, później za bardzo mi się z wierzchu przypalał, więc zmniejszyłam temp. do 180st i piekłam jeszcze ok 25-20 minut). Jeśli chleb się za bardzo rumieni, należy go przykryć papierem do pieczenia. Chleb wystudzić na kratce, kroić nożem z ząbkami.

chleb z brązowym ryżem na drożdżach

Chleb - sposób wykonania drożdżami instant

W misce umieścić wszystkie składniki, oprócz masła i ryżu. Wyrabiać ok 5 minut. Dodać masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie lepić się do rąk. Na koniec dodajemy ostudzony ryż i wyrabiamy, aż ryż będzie równomiernie rozłożony w całym cieście. W tym momencie ciasto będzie bardziej klejące. Pozostawimy w mice przykrytej ściereczką, w ciepłym miejscu na ok. 40-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto wyjąć na wysypany mąką blat, uformować bochenek. Można podzielić na dwa mniejsze bochenki. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 45minut). Piec jak opisano wyżej.

________________

Pozostałe chlebki z naszej wirtualnej kuchni znajdziecie u: Anny - Życie od kuchni, Anny -Marii  - Kucharnia, Agi - W sezonie, Margot  - Kuchnia Alicji, Atiny  - Tak sobie pichcę..., Bożeny  - Smakowe kubki, Eweliny - Around the kitchen table, Gosi  - Kocham gary, Joanny - Notatki kulinarne, Joli - Smak mojego domu, Kamili - Ogrody Babilonu, Kaprysi  - Kapryśnik, Kasi - Rozważania o kuchni i nie tylko, Katarzyny -  Kuchnia Prezydentowej, Laury - Kuchenna Wyspa Smaków, Lidii - Kucharzenie i pieczenie, Magdy - Konwalie w kuchni, Magdy - Magda testuje, Magdy -MadziaŁyga, Marty  -Co dziś zjem na śniadanie, Marzeny - Zacisze kuchenne, Moniki - Moni w kuchni, Mysi - Pieczarka mySia, Olimpii  -Pomysłowe pieczenie, Pauliny -W  kuchni na Stalowej, Wiewiórki - Dzieje kuchennej Wiewióry, Wisły - Zapach chleba, Amber - Kuchennymi Drzwiami.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
sobota, 20 kwietnia 2013 20:00

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/20 20:17:31:

    Chlebuś wyszedł Ci wspaniały! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/20 20:30:21:

    Pieczenie w fajnej gromadzie to święto prawdziwe , takie przez duże ,,S"
    a twój chleb wygląda tak jak powinien wyglądać pyszny chleb

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/20 20:32:14:

    pieczarka_mysia - bardzo miło się piecze w takim towarzystwie
    Margot - prawda :) i dziękuję za miłe słowa :)

  • Gość Marzena napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2013/04/20 21:17:19:

    Miło było poznać Cię przy wspólnym pieczeniu. Chlebek bardzo smakowity jak u wszystkich dziewczyn:-) Pozdrawiam:-)

  • Gość Konwalie w kuchni napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/04/20 21:28:22:

    Choć rzeczywiste kilometry dzielą, wspólne pieczenie chleba, nawet to wirtualne, zbliża:)
    Było miło, dziękuję!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/20 21:43:10:

    Marzena - mi również miło :)
    Konwalie w kuchni - dziękuję za wspólne pieczenie :)

  • Gość olimpia34 napisał(a) z *.range86-160.btcentralplus.com komentarz datowany na 2013/04/20 21:51:49:

    Pięknie puszysty chlebuś:-). Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

  • Gość Wiewióra napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/04/20 21:57:59:

    cudny chleb i wspaniałe towarzystwo!!! dziekuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję na jeszcze :) miłej niedzieli Ci życzę :)

  • Gość amber napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/04/20 23:16:26:

    Cudownie upieczony!
    Dziękuję,że piekłaś razem z nami.

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/20 23:54:25:

    Pięknie upieczony! Dziękuje za wspólnie spędzony czas!

  • 1urtica napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/21 07:11:24:

    Chantel, niezwykle miło mi było piec wspólnie. Dziękuję. A chleby upiekły Ci się wspaniale :)

  • Gość ankawell napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/04/21 07:48:45:

    Dziękuję Ci za wspólne pieczenie w naszej wielkiej wirtualnej kuchni :):)
    i za wskazówki jak zamienić drożdże instant na drożdże żywe ...
    Pozdrawiam :)

  • Gość monif napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2013/04/21 10:07:22:

    Pięknie Ci wyrósł :)
    Cieszę się z tego naszego wspólnego pieczenia, oby więcej takich akcji !

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/21 10:31:05:

    Olimpia34 - i ja dziękuję za tak miłe towarzystwo :)
    Wiewióra - również mam nadzieję, że to nie ostatnie nasze wspólne pieczenie :)
    Amber - to ja dziękuję za organizację :)
    Ogrodybabilonu - chleb zbliża :)
    1urtica - dziękuję serdecznie :)
    Ankawell - i ja dziękuję, drożdże zamienione z potrzeby chwili ;)
    Monif - zgadzam się, oby więcej :)

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/21 13:30:42:

    Bardzo ciekawy przepis!
    Chlebek swietnie wyglada :)
    Ja dzisiaj upieklam moje pierwsze w zyciu buleczki ciabatta i bylam z siebie dumna.. ale taki chlebek.. no chyba bym oszalala z dumy hahah :D

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/21 16:38:29:

    Piękny chlebek! Cudownie Ci sie upiekł:) Bardzo sie cieszę, ze piekłyśmy razem :) Pozdrawiam!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/21 18:59:34:

    Chochliku - mnie każdy udany wypiek, czy to bułki, czy to chleb, rogale itd. napełnia radością i wciąż mam obawy, że powstanie wielki gniot, także z Ciebie też jestem dumna, że bułeczki się udały :* gratuluję :D
    Atina - też się ogromnie cieszę :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/21 23:05:15:

    Boski kawałek chleba, podoba mi się :)

  • Gość Aga napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/04/22 11:57:47:

    Tang zhong rządzi!! Pieknie wyrośnięty ten Twój egzemplarz. Bardzo się cieszę ze wspólnego pieczenia i podziwiam efekty na wszystkich zaangażowanych blogach. świetna inicjatywa i chleb :) Pozdarwiam, miło było Cię poznać przy okazji pieczenia - do następnego!!

  • Gość ugotujmyto.pl napisał(a) z *.zone3.bethere.co.uk komentarz datowany na 2013/04/22 13:14:28:

    Bardzo mnie ten chleb zaintrygował.... zapisuję do zrobienia...:)!

  • zawszepolka napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 16:33:54:

    Z chęcią usiadłam bym teraz z Tobą przy kawie i spróbowałam Twojej kromki :)
    Dziękuję za zabawę i czekam na następną :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 18:52:35:

    Piękny chlebuś Ci się upiekł:) To była wspaniała przygoda i sama przyjemnośc piec w tak zacnym gronie:) Pozdrawiam

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/22 22:18:55:

    Majana - ojej aż się rumienię od takich komplementów :)
    Aga - tyle tam drożdży wrzuciłam, że trudno by nie wyrósł ;) ale to miłe uczucie :) i ja dziękuje za wspólne pieczenie :)
    Ugotujmnyto - super :D
    Polka- zapraszam :) również czekam z niecierpliwością :)
    Jolanta - dziękuję :) zacne, to prawda :)

  • Gość Mała rzecz a cieszy napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/04/23 22:15:06:

    Kiedyś piekłam chleb na zakwasie :)

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/23 22:48:18:

    Cieszę się, że miałyśmy okazję spotkać się przy wspólnym chlebie!
    Pozdrowienia:)

  • Gość Marta napisał(a) z *.cust.telecolumbus.net komentarz datowany na 2013/04/24 00:39:49:

    To było fajne wyzwanie, upiekłam go trzy razy :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/25 19:57:04:

    Mała rzecz a cieszy - chleby na zakwasie są super!
    Kucharnia - i mnie to niezwykle cieszy :)
    Marta - wow :D

  • Gość Mysza napisał(a) z *.dynamic.cdma.plus.pl komentarz datowany na 2013/04/25 20:54:26:

    I ja dziękuję. Wszystkim nam się upiekło. Do zobaczenia.

  • Gość Magda napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/04/27 12:52:48:

    Piękny chleb Ci wyszedł! Dziękuję za wspólne pieczenie - było super! Nasz chleb piekłam już kilka razy - u nas w dobu uchodzi on w ogóle za ciasto. Widzę, że upiekłaś go również na świeżych drożdżach, więc mam pytanie, czy któraś wersja jest lepsza? Ja zwykle jestem podejrzliwa wobec drożdży instant, choć w tym przepisie sprawdziły się dobrze. Pozdrawiam serdecznie.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/27 16:21:05:

    Mysza - do zobaczenia :)
    Magdo upiekłam raz i to na świeżych drożdżach. Wersję z suchymi drożdżami podałam jako opcję, która wiem, że wszystkim wyszła. Ja dałam 22 g świeżych drożdży, ale trochę za bardzo było je czuć w efekcie końcowym, więc zmniejszyłam w przepisie do 18, na bank wyrośnie. Widziałam, ze jedna z naszych koleżanek dała nawet 10g.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne